Næstved satser på hjemmelavet mad for de ældre

Næstved Kommune har fået 10 millioner kroner til at etablere køkkener på fire af kommunens ældrecentre med støtte fra Ældreministeriets pulje.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Duften af friskbagte boller, hjemmelavet mad og lyden af småsnakken og hakken i køkkenet, er nogle af de ting beboerne på Birkebjergcentret i Næstved kan se frem til.

Her skal to lejligheder nemlig rives ned, for at man kan bygge to nye plejehjemskøkkener, så beboerne endnu en gang kan deltage i madlavningen. Det besluttede byrådet i går.

quote En god oplevelse er blandt andet, at der dufter af nylavet mad, nybagt kage og boller. Det er en del af den livsglæde, og det vil vi rigtig gerne prioritere i Næstved

Carsten Rasmussen (A), borgmester, Næstved Kommune

Næstved Kommune har fået 10 millioner kroner til projektet, efter de har ansøgt om støtte fra Sundheds- og Ældreministeriets pulje på 425 millioner kroner. Birkebjergcentret er bare ét ud af foreløbigt fire ældrecentre, der kan se frem til at få lavet nye køkkener.

- Det har vi jo hørt i mange år både fra ældre, der bor på vores ældrecentre, men også fra de pårørende. De siger: Kan I ikke gøre noget, så de får en god oplevelse?, siger borgmester Carsten Rasmussen (A) og fortsætter:

- En god oplevelse er blandt andet, at der dufter af nylavet mad, nybagt kage og boller. Det er en del af den livsglæde, og det vil vi rigtig gerne prioritere i Næstved.

Udover Birkebjergcentret vil Næstved Kommune foreløbigt lave nye køkkener i plejeboligerne på Helgesvej i Næstved, Ældrecentret Birkevang i Herlufmagle og Ældrecentret Bakkegården i Mogenstrup.

Ny køkkener skal styrke beboernes madlyst

På Birkebjergcentret er planen, at der blandt andet skal bygges et stort landkøkken.

Og teamleder Heidi Petersen håber, at de nye køkkener kan skabe nye muligheder for, at de ældre beboere kan deltage i madlavningen. Det kan forhåbentligt gøre en forskel for beboernes madlyst.

- Rigtig mange af vores borgere har en lille appetit, og vi håber rigtig meget, at når der kommer nogle flere dufte og lyde, og at vi kan se, hvad der foregår i et større perspektiv end i dag, så håber vi på at vi får skærpet en appetit, som måske lige nu er lidt lille hos beboerne, siger Heidi Petersen.

En af dem, der bor på Birkebjergcentret, er Nete Mathiasen. Hun glæder sig til den fælles madlavning, og at personalet slipper for at varme maden i ovne og mikroovne, som de gør i dag.  

- Det er da klart, at det vil blive bedre, når det lige er frisklavet, og vi får det, fremfor at det skal varmes en ekstra gang, siger Nete Mathiasen.

I alt har 70 ud af landets 98 kommuner søgt støtte til at etablere eller genetablere køkkener på plejehjem og ældrecentre landet over.


Nyhedsoverblik