Beskyldt for svindel: Næstved Kommune indgår forlig med sprogskole

En lang og dyr fortælling er slut. Næstved Kommune og det konkursramte Næstved Sprog- og Integrationscenter har indgået forlig i sag om millioner.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

En længere saga i Næstved Kommune har nået sin ende.

Retssagen mod den svindelbeskyldte Næstved Sprog- og Integrationscenter (NSI) er afsluttet med et forlig mellem den omstridte sprogskole og kommunen, oplyser Næstved Kommune i en pressemeddelelse.

naestved_kommune2.jpg
Læs også
Sprogskole snød elever og fuskede for millioner
naestved_kommune2.jpg
Læs også
Sprogskole snød elever og fuskede for millioner

Næstved Kommunes borgmester, Carsten Rasmussen (S), kalder det en fornuftig, økonomisk beslutning. Tidligere på året gik sprogskolen nemlig konkurs, og derfor var der ikke mange penge at hente i konkursboet, begrunder han.

- Og så giver det jo ikke mening at køre en retssag, som måske giver os ret i, at vi skal have nogle penge, hvis der ikke er nogle penge, konstaterer borgmesteren.

Bestod uden at kunne alfabet

Sagen eskalerede for cirka et år siden, da en rapport fra revisionsfirmaet BDO konkludererde, at Næstved Sprog- og Integrationscenter havde faktureret for meget, fusket med eksaminer og ikke givet den aftalte undervisning til kursister.

De kursister var indvandrere, der havde modtaget danskundervisning og endda bestået – på trods af, at det efterfølgende viste sig, at de havde problemer med alfabetet.

Næstved Kommune ansætter 25 nye medarbejdere til demensområde.
Læs også
Efter beskyldninger om fusk og svindel: Kommune sagsøger nu sprogskole for millioner
Næstved Kommune ansætter 25 nye medarbejdere til demensområde.
Læs også
Efter beskyldninger om fusk og svindel: Kommune sagsøger nu sprogskole for millioner

NSI's daværende direktør, Carsten Madsen, afviste dengang beskyldningerne.

- Vi er ikke svindlere, udtalte han således til TV2 ØST.

Ikke desto mindre sagsøgte kommunen i juni 2018 NSI. Kommunen mente, at NSI skyldte 6,5 millioner kroner, som kommunen havde lagt ud for løn til NSI's ansatte. Sprogskolen mente dog, at de havde ret til pengene et andet sted i kommunen.

Kort tid efter meldte NSI så Næstved Kommune til politiet, da de mente, at kommunen uretmæssigt havde indefrosset blandt andet ansattes ferie- og pensionspenge – netop fordi NSI ikke havde tilbagebetalt de lånte penge.  

Dyr retssag

I februar i år gik NSI så konkurs. Derfor overtog en kurator konkursboet og NSI's part i retssagerne. Og i fællesskab med kommunen har denne nu vurderet, at et forlig er bedst for alle parter, da kommunen alligevel ikke ville kunne hente de 6,5 millioner kroner.

Næstved Kommune
Læs også
Efter millionstrid med kommunen - sprogcenter går konkurs
Næstved Kommune
Læs også
Efter millionstrid med kommunen - sprogcenter går konkurs

Til gengæld har retssagerne i forbindelse med NSI ikke været helt billige for Næstved Kommune. Alt i alt løber udgifter til advokater op i 2,5 millioner kroner. Når forliget ikke er blevet indgået tidligere i forløbet, er det ifølge Carsten Rasmussen, fordi NSI har nægtet at bøje sig.

- Det, der er vigtigt for os, er, at vi ikke pålægger skatteyderne i Næstved yderligere udgifter ved at stoppe nu, siger han.

Som en del af forliget deler Næstved Kommune og NSI's konkursbo udgiften til de ferie- og pensionspenge, som Næstved i sin tid deponerede.

quote Jeg er super tilfreds med, at det ikke er medarbejderne, der er blevet gidsler i det her

Carsten Rasmussen (S), borgmester, Næstved Kommune

- Jeg er super tilfreds med, at det ikke er medarbejderne, der er blevet gidsler i det her, siger Carsten Rasmussen om den afgørelse.

Cirka halvdelen af de 2,5 millioner kroner til advokater er brugt i en klagesag fra 2017, hvor NSI var utilfreds med en udbudsrunde.

Sag har været en lærestreg

Den lange og dyre sag har været lidt af en lærestreg for Næstved Kommune, fortæller Carsten Rasmussen.

quote Der gider vi ikke være lønkontor for andre en anden gang

Carsten Rasmussen (S), borgmester, Næstved Kommune

For hvis kommunen igen bliver spurgt om at lægge ud for løn, vil kassen være lukket, lyder meldingen.

- Der gider vi ikke være lønkontor for andre en anden gang, fortæller Carsten Rasmussen om de 6,5 millioner kroner.

Samlet set beholder kommunen cirka 500.000 kroner af de penge, som kommunen lagde ud for lønudgifter til NSI, skriver Næstved Kommune i pressemeddelelsen.


Nyhedsoverblik