Næsten hver fjerde kræftsyg behandles for sent

For at imødekomme problemet vil sundhedsministeren samle de nuværende rettigheder i en egentlig lov.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Knap hver fjerde kræftsyg - 23 procent - behandles for sent. Det viser en rapport, som Sundhedsdatastyrelsen netop har offentliggjort.

Godt nok er der i 2018 sket en lille stigning i antallet af kræftpatienter, som behandles til tiden, men kigger man på andelen af kræftpatienter, der har fået behandling inden for tidsfristerne, er tallet stagneret, viser rapporten.

Det skriver Jyllands-Posten.

Sundhedsminister Ellen Trane Nørby (V) kalder situationen for "uacceptabel". Og for at komme problemet i møde vil hun samle de nuværende rettigheder til hurtig kræftbehandling i en egentlig lov.

- Det vil gøre det mere tydeligt for patienterne, at de har en rettighed. De får lettere ved at banke i bordet og kræve behandling et andet sted, hvis det står i en lov, siger Ellen Trane Nørby til Jyllands-Posten.

S: Det har ingen effekt

Ifølge tidligere sundhedsminister og medlem af Sundhedsudvalget Astrid Krag (S) har Ellen Trane Nørbys forslag ikke nogen effekt, hvis man ikke løser nogle af sundhedsvæsenets største problemer først.

Læs også
Birgitte fik mangelfulde brystundersøgelser: - Det er skræmmende
Læs også
Birgitte fik mangelfulde brystundersøgelser: - Det er skræmmende

- Det grundlæggende problem er, at der ikke er tid til de opgaver, man har i sundhedsvæsenet. Og det bliver jo ikke løst af, at ministeren vil tage nogle rettigheder, som allerede eksisterer i dag, og samle dem.

- Det patienterne har brug for er, at der er tid nok og medarbejdere nok i vores sundhedsvæsen, siger Astrid Krag til Ritzau.

Står værst til i Region Sjælland

Rapporten dokumenterer også de regionale forskelle på, hvor gode sygehusene er til at sikre rettidig behandling. I 2018 var Region Syddanmark bedst. Her blev 82 procent af behandlingsforløbene gennemført tiden.

Værst stod det til i Region Sjælland, hvor det gjaldt for 71 procent.

Jesper Fisker
Læs også
Kræftens Bekæmpelse om skandale:
Trist at det er kommet så vidt
Jesper Fisker
Læs også
Kræftens Bekæmpelse om skandale:
Trist at det er kommet så vidt

Formand for Danske Regioners Sundhedsudvalg Karin Friis Bach (R) erkender, at regionerne ikke er i mål. Og hun forsikrer, at regionerne fortsat arbejder stålfast på at overholde fristerne.

Hun fremhæver samtidig over for Jyllands-Posten, at regionerne har behandlet seks procent flere kræftpatienter, og at kræftoverlevelsen er stærkt forbedret.

I dag lever 63 procent af kræftpatienterne fem år efter sygdommen. I 2004 var det tal 52 procent.


Nyhedsoverblik