Naboerne raser: Landmand vil bygge svinestald til 12.000 grise

Peter Kiær vil bygge en enorm svinestald på Kildegårdsvej i Terslev nær Haslev. Men det er naboerne meget utilfredse med.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Det kom som en stor overraskelse for beboerne på Kildegårdsvej i Terslev.

For nyligt kunne de læse i lokalavisen, at Faxe-egnens helt store landmand vil udvide sin svineproduktion på en mark ved Kildegårdsvej.

- Jeg synes, det er fuldstændigt fejlplaceret, siger Linda Larsen, der bor på Kildegårdsvej.

Ville helst blive på Storgården

Netop placeringen er faktisk heller ikke Peter Kiærs foretrukne placering. Han er landmanden bag den planlagte svinestald.

Peter Kiær har i dag produktion på Storgården, hvor han også bor. Men Faxe Kommunes vil ikke give ham tilladelse til at udvide sin produktion her.

Årsagen er, at han ifølge kommunen ikke lever op til krav om lugtgener og afstanden til byen Terslev.

Sammen med Faxe Kommune ser Peter Kiær sin mark ved Kildegårdsvej, der ligger et par kilometer fra Storgården, som den næstbedste løsning.

- I virkeligheden ville jeg hellere have, at stalden skulle være bygget på min egen ejendom. Det giver mening, at mine grise kun lige bliver flyttet fra den ene stald til den anden, hvor jeg kan producere mit eget fodder og placere gyllen i mine egne tanke, siger Peter Kiær, der i øvrigt er medlem af Bæredygtigt Landbrug og stiller op til kommunalvalget til november. 

Beboerne på Kildemarksvej har sat skilte som disse op for at vise deres utilfredshed med den formodentligt kommende svinestald.
Beboerne på Kildemarksvej har sat skilte som disse op for at vise deres utilfredshed med den formodentligt kommende svinestald. Foto: Toke Sloth Grøndal - TV ØST

En indsigelse er ikke nok

I protest har naboerne sat skilte op ved marken på Kildegårdsvej med ord som ”Nej tak til svin her”.

Naboerne har også skrevet en indsigelse til Faxe Kommune, men det tyder ikke på, at de kan undgå at få en svinestald som deres nye nabo.

- Det kan de kun, hvis de er i stand til at pege på et eller andet, som administrationen har overset. Det kan eksempelvis være førtidsminder eller noget lovgivning, Faxe Kommune ikke er opmærksom på. Men selve det med, at naboerne ikke bryder sig om det, det er ikke noget argument i denne sammenhæng, siger Ivan Lilleng (C), der er formand for Teknik- og Miljøudvalget i Faxe Kommune.

12.000 flere grise

I dag har Peter Kiær 700 søer, der producerer omkring 24.000 smågrise om året.

Når grisene vejer 30 kilo, bliver de enten fragtet til udlandet eller leveret til en anden aftager i Danmark, hvor de bliver fedet op, mens kun 6.000 af grisene bliver til slagtesvin på Storgården.

Med den nye stald vil Peter Kiær producere 12.000 grise mere om året, som han selv vil fede op til slagtesvin og transportere til det lokale slagteri i Ringsted.

- Jeg vil gerne have en øget dyrevelfærd, så grisen ikke bliver fragtet fra den ene aftager i udlandet og så til et slagteri, jeg slet ikke kender. Når nu vi har et slagteri tæt på, vil det desuden generere nogle arbejdspladser, siger Peter Kiær.


Nyhedsoverblik