Mystisk hærværk rettet mod valgplakater - anonym afsender efterlader beskeder

00:38

Flere valgplakater på Møn er blevet dækket til med beskeder fra en anonym afsender.

Ukendte gerningsmænd har sat anonyme beskeder op på flere valgplakater på Møn. Troldehær kendt fra Radio 24syv afviser at stå bag.

Flere valgplakater på Møn er blevet dækket til med beskeder fra en anonym afsender, der anklager kandidaterne for at udvise dårlig moral og dømmekraft.

Beskeden, der er på størrelse med en A4-side, er klisteret på mindst 25 valgplakater i Lendemarke og Tjørnemarke nær Stege og ordlyden er ens på dem alle sammen:

Når det gælder, om at reklamere for at blive valgt til at forvalte love og regler, bryder de rask væk lovene

Anonym besked på flere valgplakater

- Politik kan være skadeligt for din moral og dømmekraft, står der med store bogstaver efterfulgt af en opsang til kandidaterne:

- Politikerne banker os i hovedet med den ene regel efter den anden. Intet er for småt til regulering og straf! Men når det gælder, om at reklamere for at blive valgt til at forvalte love og regler, bryder de rask væk lovene. Det er ikke i orden og udstiller den dårlige moral og dømmekraft. Skal vi have den slags hyklere ind og bestemme over os, uanset partifarve?

Artiklen fortsætter under billedet.

Flere valgplakater på Møn er blevet dækket til med beskeder fra en anonym afsender. Foto: Anders Garde - TV2 ØST

Den kontante besked er kun klisteret på lavthængende valgplakater.

Beskeden er derfor en kommentar til kandidaternes dobbeltmoral om ikke selv at overholde reglerne med at hænge plakaterne mindst 2,3 meter over fortov og cykelsti.

Flere af plakaterne, der er blevet ramt af hærværk, sidder dog ikke direkte over cykelsti og fortov. Derfor kan de godt hænge lavere end 2,3 meter.

Gerningsmænd risikerer bødestraf

Hos Sydsjællands og Lolland-Falsters Politi tager man sagen alvorligt. Beskederne fra den eller de ukendte gerningsmænd betegnes nemlig som hærværk.

- Der er tale om hærværk, det kan jeg godt bekræfte, siger Søren Østervig, vagtchef Sydsjællands og Lolland-Falsters Politi.

Artiklen fortsætter under billedet.

Flere valgplakater på Møn er blevet dækket til med beskeder fra en anonym afsender. Foto: Anders Garde - TV2 ØST

Selvom flere af de ramte valgplakater hænger under 2,3 meter over fortov og cykelsti og dermed bryder loven, så retfærdiggør det ifølge politiet ikke de ukendte gerningsmænds gerninger.

- Som udgangspunkt vil straffen være en bøde, siger Søren Østervig, der dog ikke kan oplyse, hvor stor en eventuel bøde vil være.

REGLERNE FOR OPSÆTNING OG NEDTAGNING AF VALGPLAKATER

 • Valgplakater må hænges op på offentlige veje og private fællesveje den fjerde lørdag før valget klokken 12.00.
   
 • Det gælder både folketingsvalg, kommunal- og regionalvalg og valg til Europa-Parlamentet.
   
 • Ved folketingsvalg gælder dog, at valgplakater ikke må hænges op, før statsministeren har annonceret valgets udskrivelse.
   
 • Reglerne betyder, at der må hænges valgplakater op til folketingsvalget lørdag klokken 12.00.
   
 • Plakaterne må ikke være større end 0,8 kvadratmeter. Hvis man ønsker at have større plakater, bannere eller skærme, skal der søges om tilladelse.
   
 • De skal hænge mindst 2,3 meter over fortov og cykelsti, og de skal være forsynet med navn, adresse, telefonnummer og e-mail på den, der står bag opsætningen.
   
 • De må ophænges i lys- og elmaster på private fællesveje. På kommune- og statsveje må man også benytte hegn, vejtræer og genstande, der er fæstnet i jorden.
   
 • Valgplakater, strips, snore eller andre midler, der er brugt til at hænge dem op med, skal tages ned igen senest otte dage efter valgdagen.

 

Kilder: Vejdirektoratet, Økonomi- og Indenrigsministeriet.

Se mere

Det kan dog ende i en længere fængselsstraf. For ifølge straffelovens paragraf 291 stk. 1 kan personer, der ødelægger, beskadiger eller bortskaffer ting, som tilhører en anden, straffes med bøde eller fængsel op til halvandet år.

Staffen kan dog blive noget hårdere, hvis der ifølge straffelovens paragraf 291 stk. 2 udøves hærværk af betydeligt omfang eller af mere systematisk eller organiseret karakter. Her kan straffe stige til fængsel i seks år.

Kendt troldehær afviser at stå bag

Det opmærksomme øje vil udover den direkte besked til folketingskandidaterne samt en guide til at overholde reglerne på området bemærke, at der er to grønne troldeansigter på den anonyme besked.

Det er givetvis nogle trolde, der er gået rogue og er trætte af nogle valgplakater, der hænger lavt

Martin Skou, leder af troldehæren

Troldene ligner til forveksling de troldefigurer, der er symbolet på Kirsten Birgits troldehær. Troldehæren er kendt fra satireradioprogrammet Den Korte Radioavis på Radio 24syv og har tidligere adlydt den fiktive seniorkorrespondent Kirsten Birgit Schiøtz Kretz Hørsholm.

Hæren af internettrolde har blandt at være med til at påvirke vælgerne til at stemme nej til at afskaffe retsforbeholdet ved folkeafstemningen den 3. december 2015, ligesom internettroldene producerede falske nyheder ved det seneste kommunalvalg.

Artiklen fortsætter under billedet.

Flere valgplakater på Møn er blevet dækket til med beskeder fra en anonym afsender. Foto: Anders Garde - TV2 ØST

Men den nuværende leder af troldehæren afviser over for TV2 ØST, at hæren står bag den anonyme beskeder og nu forsøger at påvirke folketingsvalget.

- Det er ikke noget, vi har sat i værk. Hvis der er noget, som er sat i gang fra officielt hold, så vil det komme ud via mail og i Facebook-gruppen Kirsten Birgits troldehær, og det er ikke tilfældet her, siger Martin Skou, der bærer titel General Viking i forbindelse med troldehæren.

Martin Skou oplyser desuden, at det er første gang, han hører om det målrettet hærværk på lavthængende valgplakater.

- Det er givetvis nogle trolde, der er gået rogue (afveget fra resten af gruppen red,) og er trætte af nogle valgplakater, der hænger lavt, og at reglerne ikke er blevet overholdt, siger Martin Skou.

Artiklen fortsætter under billedet

Flere valgplakater på Møn er blevet dækket til med beskeder fra en anonym afsender. Foto: Anders Garde - TV2 ØST

Folketingspolitikernes valgplakater har været i bybilledet siden lørdag den 11. maj, hvor det blev tilladt at sætte dem op frem mod folketingsvalget 5. juni.

Kandidaterne til europaparlamentsvalget den 26. maj måtte allerede hænge deres plakater op den 4. maj.

Tip os Har du et godt tip?

Hent vores nye TV ØST Play App
Hent vores nye TV ØST Play App
Hent vores nye TV ØST Play App