Morten bruger to timer i bilen om dagen: Der er ikke meget arbejde på de kanter

Morten Pedersen fra Vordingborg er en blandt mange fra regionen, som kører langt til job. Kommunerne skal blive mere attraktive, mener Dansk Erhverv.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

61-årige Morten Pedersen drejer nøglen i bilens tænding klokken lidt i 5 hver morgen.

Han pendler fra sit hjem i Nyråd uden for Vordingborg til sit arbejde i Søborg lidt uden for København, og er en af de mange pendlere, der rejser længst i Danmark for at komme på arbejde.

quote Der er jo ikke så meget arbejde at få på de kanter. Der er ikke så meget industri, som der er herinde

Morten Pedersen, pendler, Vordingborg

For det er pendlere fra vores region, der rejser flest kilometer for at komme på arbejde, viser tal fra Danmarks Statistik. 

Fra Vordingborg pendler borgerne i gennemsnit 35,6 kilometer til arbejde.

Giver korte aftener

Morten Pedersen møder klokken 6 om morgenen for at undgå myldretidstrafikken. Det gør han også, da TV ØST møder ham for at følge ham på en af hans daglige ture.

- Det giver lidt kortere aftener, at skulle så tidligt op. Men det har jeg ikke noget problem med, siger Morten Pedersen.

udklip.jpg
Læs også
Se tallene: Sjællændere pendler allerlængst til arbejde
udklip.jpg
Læs også
Se tallene: Sjællændere pendler allerlængst til arbejde

Undervejs er solen ved at stå op over Sydmotorvejen, og de øvrige pendlere er så småt begyndt at fylde sporene på vejen.

De to timer om dagen i bilen skræmmer ikke Morten Pedersen.

- Jeg sidder og hører god musik og drikker en kop kaffe, og så går det jo fint alligevel, siger han.

Og det er positivt, at så mange ligesom Morten Pedersen har lyst til at pendle. Det mener Dansk Erhverv.

- Det er en kvalitet, at vi har fået den vækst i Danmark, og det er en kvalitet, at folk vil flytte sig for at tage de jobs, der nu engang er, og det synes jeg er noget, vi skal lægge meget vægt på, siger Niels Milling, regional direktør i Dansk Erhverv. 

Skal styrke bosætningen

Ifølge Morten Pedersen er de mange lange pendlerture væk fra vores region et udtryk for, at jobmarkedet er større ind mod København.

- Der er jo ikke så meget arbejde at få på de kanter (Vordingborg red.). Der er ikke så meget industri, som der er herinde, siger han, da han kort før klokken 6 nærmer sig sit job i Søborg.

Men det mener den regionale direktør i Dansk Erhverv nu ikke, man bør fokusere så meget på. For han mener, det handler om, at styrke bosætningen i områderne.

Artiklen fortsætter under billedet. 

Niels Milling er regional direktør i Dansk Erhverv. Han mener, kommunerne skal gøre sig attraktive at bo i, og så skal væksten nok komme.
Niels Milling er regional direktør i Dansk Erhverv. Han mener, kommunerne skal gøre sig attraktive at bo i, og så skal væksten nok komme. Foto: TV2 ØST

- Der sker det, at når man har et solidt bosætningsgrundlag, så begynder der at poppe virskomheder op, for de mennesker, der bor der, får efterhånden brug for nogle forskellige serviceydelser, og så etableres der virksomheder i området, og så får man væksten, siger Niels Milling fra Dansk Erhverv.

Derfor mener Dansk Erhverv, at nøglen til mere vækst ligger i, at kommunerne gør sig attraktive.

- Man skal tænke den anden vej rundt: Skabe en god bosætningskommune, gør den interessant, attraktiv, således at folk vil bo der, og så kommer efterspørgslen efter varer, produkter og så kommer virksomhederne, siger Niels Milling.

Billigere huse

Tilbage i bilen hos Morten Pedersen fra Vordingborg. Han kan om et par år se frem til at gå på efterløn, hvor det daglige pendleri ser ud til at få en ende. 

Men indtil da ser han det positive i, at han bor et stykke væk fra den pulserende industri. 

- Det ville da være dejligt, hvis man kunne arbejde lidt tættere på, hvor man boede, men det giver nogle billigere huse dernede (i Vordingborg red.) til gengæld, siger han.

Pendlere på Ringsted Station
Læs også
Vi pendler mere end nogensinde
Pendlere på Ringsted Station
Læs også
Vi pendler mere end nogensinde

Nyhedsoverblik