Morgenpost: Raske arbejdsløse skal have et spark i røven

Frygt for private firmaer, et spark bagi til arbejdsløse og kommunalvalgkamp for under 5.000 kroner. Her får du dagens overblik i valgkampen.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Velkommen til ugens sidste morgenpost, der giver dig dagens overblik i valgkampen.

I fredagens morgenpost kommer vi blandt andet forbi en konservativ politiker, der kommer med en kontant udmelding om at give de arbejdsløse et spark bagi, frygten for private firmaer og en DF-kandidat, der blev lidt for inspireret af sin borgmester.

Husk, at du som altid finder dagens debatter og andre politiske arrangementer i bunden af morgenposten. I dag kan du blandt andet møde to landskendte politikere eller få serveret and og spidskandidater på en højskole i det nordvestsjællandske.

Men vi skal først lige igennem en omgang blandede politiske bolsjer.

Værsgo.

S bekymret for private firmaer

Vi begynder i Kvickly på det vestlige Lolland.

quote Efter Pleje Plus-sagen blev vi bekymrede for at bruge private firmaer

Holger Schou Rasmussen (S), borgmester i Lolland Kommune

Torsdag aften tørnede de to borgmesterkandidater i Lolland Kommune, den nuværende borgmester Holger Schou Rasmussen (S) og udfordreren Henrik Høegh (V), sammen i debatprogrammet Dit Valg på TV ØST, og her var ældreområdet det helt store tema.

Omdrejningspunktet var det private plejefirma Pleje Plus, der den 22. juni 2017 blev fyret af Lolland Kommune på grund af fagligt svigt, udeblivelse af nattevagter og manglende besvarelse af nødkald.

Det førte videre til sagen om et nyt privat plejehjem i Nakskov, som kort før valgkampen blev udskudt.

- Efter Pleje Plus-sagen blev vi bekymrede for at bruge private firmaer. Vi var nødt til at gå i tænkeboks, fordi alle resultater viser, at private aktører klarer det dårligere end de kommunale, sagde Holger Schou Rasmussen (S).

Du kan se hele debatten lige her:

Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Henrik Høegh (V) mente derimod, at man bør drive det kommende plejecenter i Nakskov på samme måde, som man gør i Maribo. Dette plejecenter er privatiseret, og det er vellykket, hvis man spørger borgmesterkandidaten.

- OK-Fonden, som driver plejecentret i Maribo, gør det flot. Pårørende og de ældre er tilfredse med det, og sygefraværet er faldet med ti procent. Så vi synes, vi havde et godt eksempel der. Men når det er sagt, må vi respektere, der ikke var et flertal, og nu må det nye byråd starte forfra med at finde ud af, om og hvor der skal være et plejecenter, sagde Henrik Høegh.

Opbakning fra landspolitikere giver lokal gejst

Vi smutter videre til Odsherred Kommune, hvor folketingspolitiker Rasmus Horn Langhoff (S) i en Facebook-video viser sin støtte til borgmester Thomas Adelskov (S).

For selv om politikerne fra Christiansborg ikke selv er på valg, så er de en aktiv del af valgkampen, når de viser deres støtte til lokale kandidater.

Det er med til at skabe positiv opmærksomhed, vurderede Louise Schack Elholm (V) og Rasmus Horn Langhoff (S) i torsdagens analyseprogram på TV ØST Analysen med Elholm og Langhoff.

- Det skaber noget gejst hos partirødderne og hos vælgerne, at der kommer nogle af topnavnene forbi og viser, at de bakker op om partiet og de lokale kandidater, siger Rasmus Horn Langhoff.

Du kan gense programmet lige her: 

 

En anden fordel er, at det kan være med til at tiltrække noget ekstra medieopmærksomhed, forklarer Louise Schack Elholm.

- Det har en betydning, fordi man kommer i medierne og får noget profilering, og hvis nogle er meget i tvivl om, hvad de skal stemme, så kan det være, landspolitikerne kan være med til at flytte stemmer, siger hun.

De to landskendte folketingspolitikere Morten Østergaard (B) og Uffe Elbæk (AL) besøger i øvrigt regionen fredag. Du kan se hvor og hvornår i bunden af artiklen.

Analysen med Elholm og Langhoff bliver sendt på TV ØST efter den sene nyhedsudsendelse hver mandag til torsdag frem til kommunalvalget. 

DF-kandidat kopierede S-borgmesters politik ord for ord

Vi bliver i Odsherred Kommune, for når borgerne den 21. november afgiver deres stemme ved kommunalvalget, kan et kryds ud for Socialdemokratiet ende med at blive en stemme på Dansk Folkeparti – og omvendt.

De to partier er gået i valgforbund for at undgå stemmespild, så eventuelt overskydende stemmer kan deles med dem, man er mest enig med.

quote Det ser lidt fjollet ud, må jeg erkende. Det er lidt uheldigt

Paw Pedersen (DF), Odsherred Kommune

Men enigheden mellem de to partier stopper ikke der.

Faktisk fremstår deres politik mere eller mindre identisk i det lokale dagblad Nordvestnyt den 1. november, hvor de lokale spidskandidater blev bedt om at forholde sig til henholdsvis ældreøkonomien og erhvervsklimaet i Odsherred.

Herunder har TV 2 opstillet svarene fra borgmester Thomas Adelskov (S) og Dansk Folkepartis spidskandidat, Paw Pedersen og markeret de identiske passager.

 
 

- Det ser lidt fjollet ud, må jeg erkende. Det er lidt uheldigt, siger Paw Pedersen til TV 2.

Du kan læse hele historien og se flere eksempler lige her.

Et spark i røven

Jobcenteret og arbejdsmarkedet kom i fokus, da der torsdag aften var arrangeret vælgermøde af Rotary-klubberne i Næstved Kommune.

Her kom det konservative byrådsmedlem Helge Adam Møller med en kontant udmelding:

quote Selvfølgelig skal der være sanktioner. Folk skal hurtigere i arbejde, så vi får råd til at hjælpe de syge

Helge Adam Møller (K), byrådsmedlem i Næstved Kommune

- Raske arbejdsløse skal have et spark i røven, hvis de ikke møder op. Selvfølgelig skal der være sanktioner. Folk skal hurtigere i arbejde, så vi får råd til at hjælpe de syge.

Sådan sagde den landskendte politiker, da han ifølge Sjællandske blev konfronteret med, at Næstved Kommune er meget tilbageholdende med at udstede sanktioner til ledige, som ikke overholder aftaler.

Ifølge avisen scorer kommunen ikke højt, når ledige skal i arbejde. I gennemsnit tager det Næstved Kommune 56 uger at skaffe en ledig ét job, mens det i Slagelse Kommune er 46 uger, Vordingborg Kommune 50 uger og i Lolland Kommune 58 uger.

Stadig i tvivl? Tag kandidattesten

Lad os lige tage en kort pause fra de mange historier i valgkampen. For det kan være svært at bevare overblikket og finde ud af, hvilken politiker man skal stemme på.

Hvis du stadig er i tvivl om, hvem du skal stemme på til kommunal- og regionrådsvalget den 21. november, kan du tage kandidattesten her på TV ØST og se, hvem du er mest enig med.

Testen giver dig også mulighed for at dykke dybere ned i kandidaternes holdninger til en lang række emner og politiske spørgsmål - også helt lokalt.

Husk, at testen kun er lavet til inspiration. Du kan læse mere om kandidaterne fra samtlige kommuner lige her, og her finder du debatter eller andre politiske arrangementer.

Fører kommunalvalgkamp for under 5.000 kroner

Vi runder fredagens morgenpost af med historien om landets kandidater til kommunalvalget, der generelt bruger under 5.000 kroner på at føre valgkamp.

Det viser Ritzaus kandidatrundspørge, som er sendt ud til alle 9.558 kandidater.

3.935 har svaret på pengespørgsmålet. Rundspørgen er ikke repræsentativ, men giver et billede af holdningerne hos de kandidater, der har valgt at svare.

51 procent af dem, der har svaret, fortæller, at de bruger mellem 0 og 5.000 kroner på deres valgkamp. Ganske få svarer, at de bruger flere hundrede tusinde kroner.

Penge brugt til at føre valgkamp

Knap 4.000 har svaret. Undersøgelsen er ikke repræsentativ, men giver et billede af holdningerne hos de kandidater, der har valgt at besvare Ritzaus spørgeskema.

På spørgsmålet Hvor mange penge forventer du, at din personlige valgkamp samlet set vil koste?, er der svaret følgende: 
  • 0-5.000 kroner: 51 procent
  • 5.000-10.000: 22
  • 10.000-25.000: 14
  • 25.000-50.000: 5
  • 50.000-100.000: 2
  • 100.000-250.000: 0
  • 250.000-500.000: 0
  • 500.000-1.000.000: 0
  • Over 1.000.000: 0
  • Det ønsker jeg ikke at oplyse: 2
  • Ved ikke: 3

Kilde: Ritzau

Det sker i dag

6.00: Valg på P4 Sjælland

P4 Sjælland sender liveradio om Region Sjælland.

7.00: Kick off på Stationen.co og kommunalvalgsevent

Kom til pre-housewarming på Station.co. Et iværksætter-projekt, der skal gøre stationen til knudepunkt for udvikling, fællesskab og videndeling. I løbet af dagen er der politisk workshop med lokale politikere, og Talk med Uffe Elbæk, formand for Alternativet.

Stationspladsen 2a,b,c, Sorø

Hele dagen Børnevalg

Det er valg i børnehøjde, når bibliotekerne i Næstved inviterer børnene til at se nærmere på de demokratiske processer, på en sjov og anderledes måde. Kandidaterne, der er på valg, er børnebogsfigurer, og der kan stemmes i bibliotekernes åbningstid.

Bibliotekerne i Næstved Kommune

14.00: Morten Østergaard besøger Vordingborg

Når Radikale Venstre Vordingborg får besøg af Morten Østergaard er det med folkeskolen på programmet.

Kl. 14.00 Cantabile2, Færgegårdsvej 15, bygn. 30 (Oringe), Vordingborg
Kl. 15.30 På gågaden, Algade, med lokale RV kandidater, Vordingborg

17.00: Uffe Elbæk besøger til Vordingborg

Alternativet Vordingborg er værter, når Uffe Elbæk tager på tour i kommunen.

Kl. 17.00 Thorsvang Samlermuseum, Thorsvangs Allé 7, Stege
Kl. 18.30 Colourlove, Aarsleffsgade 7, Vordingborg 
Kl. 20.00 Kafé Ann'en, Algade 84B, Vordingborg

18.00: And og valgmøde

Mortensaften og valgmøde på Jyderup Højskole. Spis lækker and med din måske kommende borgmester. Aftenens politiske gæster er Søren Kjærsgaard (V), Christina Krzyrosiak Hansen (S), Emrah Tuncer (R) og Karen Thestrup Clausen (EL).

Jyderup Højskole, Sølystvej 2, Jyderup

Du kan finde mange flere debatter og politiske arrangementer lige her.


Nyhedsoverblik