Morgenpost: - Kommunen kører på autopilot. Ligesom min kutter

Listebogstavet U står for U’kant. Valgplakater lider trist skæbne. Og så går Moses gennem Holbæks skattepolitik. Få overblikket fra valgkampen her.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Så er det endnu engang tid til at få dagens morgenpost, hvor vi serverer seneste nyt fra valgkampen.

På dagens morgenbuffet kan du finde alt fra hærværk mod valgplakater, den skarpe kniv fra U’kanten og så en ældrepleje, der halter gevaldigt, hvis man spørger borgerne.

Men først begynder vi i Holbæk.

For i går var de to spidskandidater til borgmesterposten i kommunen inviteret i Føtex til en omgang valgdebat. Her var det helt store samtaleemne kommunens skrantende økonomi. Et emne, som deler vandene mellem de to kandidater.

quote Man har skåret så langt ind til benet og måske også ind i benet, at lærerne for eksempel ikke engang har kunnet købe kridt til tavlen

Christina K. Hansen (S), borgmesterkandidat, Holbæk

Ifølge socialdemokraternes Christina K. Hansen (S) kunne en lang række af besparelserne have været undgået, hvis man allerede havde valgt at hæve skatten for et år siden.

- Man har skåret så langt ind til benet og måske også ind i benet, at lærerne for eksempel ikke engang har kunnet købe kridt til tavlen, og det er helt galt, fastslår hun.

Den nuværende borgmester Søren Kjærsgaard (V) svarede igen med, at velfærden fremover vil få et løft.

- Vi har lagt et budget for 2018, hvor børneområdet får et løft, vi reducerer en lang række af de begrænsninger, der har været for folkeskolen, og på den baggrund er vi med til at sætte velfærden i fokus, siger han.

Se eller gense hele debatten her: 

Og så går vi videre til dagens øvrige historier.

Liste U for U'kant

Vi begynder i Lolland Kommune, hvor BT fortæller historien om Ib Andersen, der stiller op til kommunalvalget.

Han mener, at der er hårdt brug for en skarp kniv i kommuneskuffen.

- Og det er mig, lyder det fra Ib Andersen til BT.

Ib Andersen, der nok mest er kendt fra tv-programmerne ”På røven i Nakskov” og ”Stadig på røven?”, stiller op på sin egen liste. Her bad han om listebogstavet U. U for U’kant. Og han har en helt klar agenda.

quote Kommunen snager for meget i folks ting, og bremser det frie initiativ

Ib Andersen, Liste U

- Kommunen snager for meget i folks ting, og bremser det frie initiativ. Det er jo nye virksomheder, der kan skabe arbejdspladser. Kommunen snakker om grøn energi, men de stiller vindmøkker der, hvor det ikke blæser. Og samtidig bliver der ikke skiftet ble på de gamle. Jeg vil også gøre noget ved mobning i skolerne. Det er en rigtig dårlig start for folk. Og hvordan kan det være, at man kan åbne en rockerborg midt inde i Maribo, mens man ikke kan få lov at bygge en garage i sin egen have? Kommunen kører på autopilot. Ligesom min kutter, siger Ib Andersen til avisen.

Valgplakater lider tragisk skæbne

Vi skal videre til Sjællandske og historien om hærværk af valgplakater.

For ukendte gerningsmænd har fjernet 72 valgplakater i Lundby. Gerningsmændene har dog ikke forskelsbehandlet efter ideologisk overbevisning. Samtlige partiers plakater er nemlig revet ned.

De fleste er dog fundet, men flere er i så dårlig forfatning, at de ikke står til at redde. Den lokale Venstre-mand Arne Rasmussen fik meddelelsen fra ansatte i børnehaven.

- Jeg synes, det er synd, at man ikke kan respektere valget. Jeg ved godt, at mange synes, det ser forfærdeligt ud med alle de valgplakater, men det ikke voldsomt her i Lundby. De hang pænt fordelt og i den korrekte højde, siger han til avisen.

Et æble om dagen, holder lægen for døren

quote Regionerne kunne da godt diskutere, om man kunne fordele lægerne bedre

Lars Sørensen, læge

Bevæger vi os længere sydpå, så er lægen Lars Sørensen ved at være på arbejde. Han tager bussen fra København til Nykøbing Falster Sygehus i Guldborgsund Kommune hver morgen klokken 6.

For i kampen mod lægemangel har sygehuset valgt at betale for en bus, som skal transportere læger fra hovedstaden til Falster. Det skriver Politiken.

Men hvis ansvar er det egentlig, at der er en læge til stede?

- Jeg synes ikke, at vi som læger har en speciel forpligtelse. Men regionerne kunne da godt diskutere, om man kunne fordele lægerne bedre. For Region Hovedstaden kan jo let tage en masse læger fra Region Sjælland, fordi det er attraktivt der. Men det er noget, regionerne må tage sig af. Jeg synes ikke, vi som læger har en ekstra forpligtelse. Politimænd er jo heller ikke forpligtet til at tage til Nakskov, hvis der mangler betjente der, siger Lars Sørensen til Politiken.

Og så lige en lille indskudt sætning: Der er sammen med kommunalvalget den 21. november også regionsrådsvalg.

Det glemte valg

Vi slutter buffeten i toppen - nemlig i Odsherred Kommune. For en undersøgelse foretaget for Kristeligt Dagblad viser, at der er stor utilfredshed med kommunernes ældrepleje.

Og den kommune i hele landet, der har allerflest ældre over 65 år, er Odsherred.

Thomas Adelskov (S), nuværende borgmester, forklarer til avisen, at siden finanskrisen i 2008 har kommunerne været nødt til at svinge sparekniven.

Og formanden for Ældrerådet i kommunen, Inger Zander Andersen, ville sådan set næsten hellere sidde i spjældet, end at sidde på plejehjem nu om dage.

Men når det er sagt, så er hun tilfreds med, at det lykkedes rådet at få overbevist politikerne om, at det var bedre at give pleje til de ældre end at gøre rent.

- For at sige det lidt groft mente vi, at det var bedre, at pengene blev brugt på at skifte bleer end på at flytte nullermænd, siger hun til avisen.

Her kommer den anden og sidste indskudte sætning: Der er Ældrerådsvalg den 21. november, hvor du kan stemme, hvis du er over 60 år. 

Det sker der i dag

Den 2. november
Valg på P4 Sjælland
I dag live radio fra Gamle Seminarium i Haslev.
Kl. 6.00-10.00

Den 2. november
Vælgermøde for borgere, der kan stemme i Faxe Kommune for første gang.
Haslev Frivilliggruppe inviterer til valgmøde mellem politikere fra de opstillede partier, og de borgere, der kan stemme her for første gang. Nye borgere, der har boet i kommunen i 3 år og er over 18 år, kan stemme til kommunalvalget.
Kl. 19.00-21.00
Adresse: Kultunariet, Søndergade 12, 4690 Haslev

Den 2. november
Valgflæsk i Huset
Borger- og Erhvervsforeningen inviterer til paneldebet. Hør de lokale politkeres mening om bland andet De hvide dronninger, Gefionspladsen og havneudvidelsen.
Kl. 19.00-21.00
Adresse: Huset, Hovedgaden 40, 4654 Faxe Ladeplads 

Den 2. november
Running Dinner - et tværpolitisk vælgermøde for kvinder
Der er kun adgang for kvinder, når QLF, Quality Lolland-Falster, inviterer til politisk speeddating for og med kvinder. En festlig aften med kandidater fra både Lolland og Guldborgsund.
Kl. 17.00-21.00
Adresse: Hotel Saxkjøbing, Torvet, 4990 Sakskøbing

Den 2. november 
Valgmøde: Giv folkeskolen en stemme
Lolland-Falsters Lærerforening inviterer til valgmøde med folkeskolen som tema.
Kl. 17.00-20.00
Adresse: Bangs Have, 4930 Maribo

Den 2. november
Kristian Thulesen Dahl (DF) besøger Guldborgsund
Mød formanden ved offentligt debatmøde i foyeren.
Kl. 19.00-21.00
Adresse: Nykøbing Falster Teater, Torvet 3, 4800 Nykøbing F.

Den 2. november
Et omvendt vælgermøde; Borgerne fortæller - kandidaterne lytter
Hovsa Holbæk inviterer alle kandidater til kommunevalget, til at høre borgere fortælle om problemer og mulige løsninger i Holbæk Kommune.
Kl. 19.00-21.00
Adresse: Holbæk Bibliotek, satore sal, Nygade 9-13, 4300 Holbæk

Den 2. november
Running Dinner - et tværpolitisk vælgermøde for kvinder
Der er kun adgang for kvinder, når QLF, Quality Lolland-Falster, inviterer til politisk speeddating for og med kvinder. En festlig aften med kandidater fra både Lolland og Guldborgsund.
Kl. 17.00-21.00
Adresse: Hotel Saxkjøbing, Torvet, 4990 Sakskøbing

Den 2. november 
Valgmøde: Giv folkeskolen en stemme
Lolland-Falsters Lærerforening inviterer til valgmøde med folkeskolen som tema.
Kl. 17.00-20.00
Adresse: Bangs Have, 4930 Maribo

Den 2. november
Har vi ligestilling i Danmark? Foredrag og valgdebat
Mød Socialdemokratiets ligestillingsordfører Rasmus Langhoff til en aften med åben debat om ligestilling. 
Det er Helga Netværk, der inviterer og det er gratis at deltage. Tilmelding ikke nødvendig.
Kl. 19.00-21.00
Adresse: Vinhusgade 2, 4700 Næstved

Den 2. november
Dit Valg på TV Øst – i aften fra Odsherred Kommune
Direkte debat på TV Øst og Facebook med borgmesterkandidaterne Thomas Adelskov (S) og Morten Egeskov (V)
Kl. 19.50-20.20
Adresse: Rema 1000, Oddenvej 103B, Lumsås, 4500 Nykøbing Sjælland


Nyhedsoverblik