Morgenpost: Godsejeren fra havnen med en lejekontrakt på 99 år og en kvart milliard

En godsejer med en 99 år lang kontrakt. En borgmester, der cirka har holdt sit løfte. Og en borgmester, der har fået et overskæg. Få overblikket her.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Så er det tid til endnu et tag-selv-bord af kommunalvalgsnyheder i dagens morgenpost.

Her finder du alt fra en ikke 100 – men 99 år lang lejekontrakt i Kalundborg, et par gode valg-ice-breakers til mandag morgen på arbejdet og en uddannelse, der er måske er gået i glemmebogen.

Men først begynder vi på Lolland.

For i 2013 lovede Holger Schou Rasmussen (S), at kommunen ville gøre en ekstra indsats for at få unge i arbejde. 

- En af vores mærkesager er social dumping, lød det dengang fra borgmesteren.

quote Det har været et issue inden for de sidste fire år, og vi har også et efterslæb der

Holger Schou Rasmussen (S), borgmester, Lolland 

- Vi vil have, at de private firmaer, hvis de ender med at skulle lave arbejde for kommunen, så skal der indarbejdes sociale klausuler og arbejdsklausuler om, at man tager et vist antal elever i forhold til opgavens størrelse, og det vil vi simpelthen sætte krav om, og vi vil også sætte kontrol ind, at de lever op til det her.

Men holdt han, hvad han lovede? Svaret er ja. Efterfulgt af et lille men. For ungdomsarbejdsløsheden er stadig høj i kommunen.

- Vi kan godt blive bedre til at tage elever. Det har været et issue inden for de sidste fire år, og vi har også et efterslæb der, siger Holger Schou Rasmussen i dag til TV ØST. 

Kalundborgs længste lejekontrakt

Vi bevæger os videre til nordvestlige egne med Børsen og historien om Lerchenborg Gods, der i 99 år lejer jord ud til en haveudvidelse på Kalundborg Havn.

Det sikrer godsejer Christian greve Lerche-Lerchenborg lidt over en kvart milliard til ham og hans efterkommere.

Det var kommunalbestyrelsen, der for tre år siden stemte imod at undersøge, om de kunne ekspropriere jorden, som havnen havde udset sig. Med andre ord, om de kunne tvinge godset til at afstå jorden mod en erstatning.

Men i stedet blev det altså til, at havnen lejer jorden i ikke 100, men 99 år til Lerchenborg Gods.

- En lang lejeaftale udløber jo på et tidspunkt, og hvis man så har bygget en havn, til jeg ved ikke, hvor mange penge, så er man jo nødt til bare at forny den. Jeg mente godt, man med ro i maven kunne ekspropriere til den slags formål, siger Jeppe Hedegaard Sørensen (R) til Børsen. 

Martin Damm (V), borgmester i Kalundborg Kommune, siger, at kommunalbestyrelsen sådan set bare fulgte havnens anbefaling.

- Og den har vi godkendt, siger han til avisen.

Af forretningsplanen fremgår det, at havnen i 2019 skal betale knap to millioner til godset. Beløbet stiger med to procent årligt, indtil kontrakten udløber om 99 år.

Efter de 99 år har godset fået 594 millioner kroner – 191 millioner kroner i nutidsværdi. Og så kommer der 62 millioner kroner på diverse lejetillæg.

Hvor, hvor, hvor er lægen?

Vi afbryder kort morgenposten med en gemmeleg, hvor vi skal lede efter lægerne i regionen.

I september meldte Region Sjælland nemlig ud, at der ville komme en ny lægeuddannelse til regionen. En glædelig nyhed, som formandskandidat Heino Knudsen (S) har fulgt op på ved at få folketingsmedlem Flemming Møller Mortensen til at spørge ministeren om, hvordan det egentlig går med den der uddannelse.

Og det tyder på, at lægeuddannelsen er gemt godt.

quote Derfor overrasker det mig meget, at ministeren ikke har hørt om sagen

Heino Knudsen (S), formandskandidat, Region Sjælland

- Uddannelses- og Forskningsministeriet har så vidt, det kan oplyses, ikke modtaget en konkret henvendelse om sagen, lyder det fra Søren Pind i svaret.

Og det undrer Heino Knudsen.

- Det gælder om at få gang i processen med at få en lægeuddannelse hurtigst muligt. Vi har en brændende platform med lægemangel i Region Sjælland, og derfor kan det kun gå for langsomt at få en lægeuddannelse i Region Sjælland. Derfor overrasker det mig meget, at ministeren ikke har hørt om sagen, lyder det fra Heino Knudsen i en pressemeddelelse.

De tre hurtige

Vi fortsætter med tre korte kommunalvalgsnyheder, som kan være begyndelsen til gode samtaleemner over morgenkaffen. 

  • Er du Venstre-tilhænger, så kommer du til at ærgre dig over valget den 21. november. For ifølge Mandag Morgen vil Socialdemokratiet vinde borgmestre tilbage fra Venstre – som alligevel undgår et blodbad. Det skriver Mandag Morgen.
    De skriver også, at Dansk Folkeparti får sit gennembrud, og Det Konservative Folkeparti kommer ikke til at beholde alle sine borgmesterposter.
     
  • Fremtiden ser dyster ud for den kollektive transport her i regionen de næste fire år. Det skriver Sjællandske. Budgetterne for Regional Udvikling bliver mindre, men til gengæld stiger priserne for at købe bus- og togdrift. Og det har indtil videre kostet tre regionale buslinjer livet.
    - Det er dybt frustrerende at kigge ind i fremtiden, når vi taler om den kollektive trafik på Sjælland, siger Peter Jacobsen (DF), der er spidskandidat til regionsrådsvalget.
     
  • Kun 43 ud af i alt 1.544 kandidater har en ikke-vestlig baggrund. Det svarer til tre procent af kandidaterne. Og til sammenligning er det tal seks procent i regionen. Dermed er der 50 procent underrepræsentation sammenlignet med befolkningen.
    - Mange har ikke været så lang tid i landet, man er måske vokset op med et andet politisk system, og man har ikke fået det ind med modermælken, siger Yosef Bhatti, valgforsker i lokaldemokrati ved Det Nationale Forsknings- og Analysecenter for Velfærd.

Brædder på de skæve brædder

#Grisefest. 

TV ØST har pimpet Guldborgsundlistens John Brædders valgplakat. Så hvis du også er nysgerrig på, hvordan John Brædder ser ud med et overskæg, så se med her:

Det sker i dag

Vælgermøde i Kulturhus Leopold
Du har mulighed for at øve indflydelse i dit lokalsamfund, når Karise Håndværker- og Borgerforening inviterer til vælgermøde. 
Kl. 19.00
Adresse: Kulturhus Leopold (Karise Højskolen), Bredgade 22, 4653 Karise

Dit Valg på TV Øst – i aften fra Guldborgsund Kommune
Direkte debat på TV Øst og Facebook med borgmesterkandidaterne John Brædder (Guldborgsundlisten),  René Christensen (DF) og Bo Abildgaard (S).
Kl. 19.50-20.20
Adresse: Rema 1000, Grønnegårdsvej 7, 4800 Nykøbing Falster

Kandidattesten Live - en digital og fysisk debat på tværs af partier
Debatten tager afsæt i fire udvalgte spørgsmål fra Altingets kandidattest; Frivillighed, kommuneskat, folkeskolen og forebyggelse. Det er kandidat Malene Grandjean (V), der har inviteret kandidater fra andre politiske partier til debatten.
Kl. 19.00-21.00
Adresse: Dyrehøj Vingaard, Røsnæsvej 254, 4400 Kalundborg

Hvordan bør Danmarks modtage folk på flugt?
Det er temaet, når Johanne Schmidt-Nielsen gæster Maribo som debattør. Derudover deltager borgmester Holger Schou Rasmussen (A). Mødet er åbent for alle og der er gratis adgang.
Kl. 19.00-21.30
Adresse: Café Victoria, Lollands Centret 26, 4930 Maribo

Vælgermøde i Gl. Fladså
Kandidaterne fra den gamle Fladså Kommune afholder fælles vælgermøde. Mødet er offentligt, og der inviteres til præsentation og dialog med de fem lokale kandidater.
Kl. 19.30-22.00
Adresse: Café Kilden i Sydsjællands Golfklub, Præstø Landevej 39, 4700 Næstved

Debat med spidskandidaterne til Regionsrådsvalget
Kom og mød spidskanditaterne for de siddende partier i regionsrådet for Region Sjælland. Tilmelding: tilmelding@sn.dk, emneord: Vælgermøde.
Kl. 16.00-18.00
Adresse: Sjællandske Mediers Bladhus, Søgade 4-12, 4100 Ringsted

Valgmøde i Huset i Vemmelev
Lokalrådet for Vemmelev og Omegn er initiativtagere til aftenens valgmøde. Mød kandidater fra de opstillede partier. Selvom det er beskedent med kandidater fra byen midt i kommunen, har borgernes krydser herfra lige stor værdi.
Kl. 19.00-ca. 21.00
Adresse: Huset, Vestervej 11, Vemmelev

Valgmøde - stil skarpe spørgsmål til kandidaterne om skoleområdet
Når der inviteres til valgmøde på Antvorskov Skole, skal det kun handle om skoleområdet i Slagelse Kommune. Stil spørgsmål til kandidaterne og få deres svar og visioner for skoleområdet. Mødet er arrangeret af Forældre og Skole, Skolelederforeningen og Slagelse Lærerkreds.
Kl. 19.00-21.30
Adresse: Kantinen på Antvorskov Skole, Sejerøvej 1, 4200 Slagelse

Valg på P4 Sjælland
I dag live radio fra Gåsetårnsskolen i Vordingborg.
Kl. 6.00-10.00

Vælgermøde: Fokus på folkeskolen i Vordingborg Kommune
De fem skolebestyrelser i Vordingborg Kommune inviterer til fælles vælgermøde. Hvordan skal fremtiden se ud for elever, ansatte og forældre i lokalområderne? I panelet sidder de to borgmesterkandidater, og kandidater fra de øvrige politiske partier.
Kl. 19.00-21.00
Adresse: Langebækhallen, Åløkkevej 7, 4773 Stensved

Debatmøde med lokale byrådskandidater
Anders Marchsteiner (Ø) og Kim Jørgensen (KD) stiller op til byrådsvalget. Nu har du muligheden for at stille dem lige præcis det/de spørgsmål du mangler svar på. 
Kl. 19.00-20.30
Adresse: Bogø Forsamlingshus, Bogø Hovedgade 114, 4793 Bogø By

Dialog- og debatmøde med temaet "Hjælp den voldsudsatte familie"
Bryd tavsheden om vold i familien. Vi kan alle gøre noget - hvad gør kommunen? Det er overskrifterne for aftenens møde, som er arrangeret  af Projekt "Hjælp den voldsudsatte familie". De fremmødte politikere vi komme med deres vision på området, hvorefter der vil være debat.
Kl. 19.30-21.30
Adresse: Colourlove, Aarsleffsgade 7, 4760 Vordingborg

Debat med spidskandidaterne til Regionsrådsvalget
Kom og mød spidskanditaterne for de siddende partier i regionsrådet for Region Sjælland. Tilmelding: tilmelding@sn.dk, emneord: Vælgermøde.
Kl. 16.00-18.00
Adresse: Sjællandske Mediers Bladhus, Søgade 4-12, 4100 Ringsted


Nyhedsoverblik