Morgenmad til trængte elever i skolen: - Det skaber et godt fællesskab

Eskilstrup Skole på Falster får overskudsmad leveret af FødevareBanken én gang om ugen. Og det er hyggeligt, mener Lea Johansen (tv.) og Liv Sommer fra 3.a. Foto: Martin Stilling - TV ØST

Eskilstrup Skole får leveret mad fra FødevareBanken til elever, der ikke har spist morgenmad hjemmefra. Den fælles morgenmad har styrket fællesskabet.

I skolerne ringer klokken som bekendt ind til time klokken 08.00.

Men på Eskilstrup Skole i Guldborgsund begynder dagen lidt tidligere. Her kan eleverne nemlig møde op fra klokken 07.40 og få morgenmad.

Sean Pedersen og Elias Gliese fra 4. a. spiser morgenmad på skolen stort set hver dag, fortæller de.

- Jeg synes, det er godt. For hvis man ikke får morgenmad derhjemme, er det godt, man kan få morgenmad her, siger Sean Pedersen.

Nogle har spist hjemmefra og kommer og får et stykke frugt, men andre har ikke spist hjemmefra

Henrik Kristensen, SFO- og børnehaveleder på Eskilstrup Skole

- Det er også en god og frisk start på dagen, supplerer klassekammeraten Elias Gliese.

Eskilstrup Skole er én af de 13 skoler på Lolland og Falster, der modtager overskudsmad såsom frugt, yoghurt, mælk, brød og pålæg af FødevareBanken. Siden 2016 har skolen været en del af projektet Hjernemad, som er et tilbud til skolebørn på alle skoler i Lolland Kommune og seks skoler i Guldborgsund Kommune om at få leveret gratis morgenmad.

- Det skaber et godt fællesskab. Nogle snakker meget og får en god start, imens andre ikke siger så meget, men langsomt kommer i gang med dagen, siger Henrik Kristensen, der er SFO- og børnehaveleder på skolen.

Artiklen fortsætter under billedet.

Elias Gliese (tv.) og Sean Pedersen går i 4. a. og de spiser begge morgenmad på skolen. Foto: Martin Stilling - TV ØST

FødevareBanken har forud for projekt Hjernemad udviklet morgenmadscaféer på et par skoler i
Københavnsområdet. Med Hjernemadsprojektet har FødevareBanken udvidet sine ruter til Lolland-Falster, hvor de udover skolerne, også leverer mad til blandt andet væresteder og krisecentre på Lolland-Falster.

Flere børn kommer i skole uden at have spist

På Lolland-Falster er alle skoler kommet med, fordi Region Sjælland har et særligt sundheds- og forebyggelsesprojekt, som hedder Broen til Bedre Sundhed. De fandt ud af, at 30 procent kom i skole uden morgenmad og uden at have noget med til frokost.

I stedet for at man kommer uden at have spist hjemmefra og måske er sulten, så kan man komme over i kantinen. Så er mine venner samlet og vi snakker og hygger

Elev

Selvom projektet, der er igangsat af Region Sjælland, nu udløber, har skolen besluttet af fortsætte med at få mad leveret af FødevareBanken og servere gratis morgenmad for eleverne.

- Man kunne godt påstå, at det er en forældreopgave. Vi siger, det er er et tilbud. Nogle har spist hjemmefra og kommer og får et stykke frugt, men andre har ikke spist hjemmefra, siger Henrik Kristensen.

- Nu har vi muligheden for at være med til noget, der er gavnligt for eleverne, og som samtidig mindsker madspild.

Om FødevareBanken

  • FødevareBanken er en non-profit, apolitisk organisation, der siden 2009 har indsamlet og fordelt overskudsmad fra landbrug, supermarkerede og fødevareproducenter.
     
  • FødevareBanken er opstået som svar på to samfunds­problemer: madspild og madfattigdom. På den ene side smides der hver dag store mængder mad ud i fødevaresektoren, som i sidste ende belaster miljøet, når det afbrændes. På den anden side oplever en stadig større gruppe af socialt udsatte sult og dårlig ernæring.
     
  • På landsplan kører 14 kølebiler dagligt med 3,5 ton mad til 246 institutioner, væresteder, krisecentre herberger og 23 skoler.
Se mere

FødevareBanken leverer fødevarer, der er tæt på sidste salgsdato. Men ifølge SFO- og børnehavelederen på Eskilstrup Skole er maden alligevel af høj kvalitet. Han fortæller, at frugten nogle gange kan have nogle mærker eller lignende, men så laver de smoothie ud af det. Og det er eleverne eftersigende vilde med.

- Nogle af varerne er der selvfølgelig en kort holdbarhed på. Men så fryser vi det ned og tager det op til den morgen, hvor det skal serveres. Vi har fået mange sjove ting undervejs - gourmet ost, noget specielt smør eller andre delikatesse fødevarer. Det, synes eleverne, er sjovt, siger Henrik Kristensen.

Fælles morgenmad øger koncentrationen

FødevareBanken fylder lastvognen op i København hver tirsdag og ankommer med levering til Eskilstrup Skole om formiddagen. Det er typisk de ældre elever, der mødes hver morgen og forbereder maden. Noget, som på flere skoler opleves at være medvirkende til at sænke konfliktniveauet på skolen.

Når det ringer ind til time klokken 08.00, så slutter morgenmadscaféen.

- Vi gør en del ud af at sige, at nu skal de til at rydde op til klokken 08.00. Vi prioriterer, at eleverne skal komme til tiden, siger Henrik Kristensen.

En evalueringsrapport fra 2018 konkluderer, at den gratis morgenmad har øget elevernes koncentration i undervisningen og forbedret trivslen på skolen.

- Eleverne siger, at det er hyggeligere at sidde her og spise morgenmad, end at sidde derhjemme alene. Det er rart at sidde og snakke med sine kammerater om morgenen, siger Henrik Kristensen fra Eskilstrup Skole.

I rapporten siger en elev:

I stedet for at man kommer uden at have spist hjemmefra og måske er sulten, så kan man komme over i kantinen. Så er mine venner samlet og vi snakker og hygger. Det er generelt bare hyggeligt.

- Det er rigtig hyggeligt at sidde sammen og lære hinanden at kende, siger Liv Sommer.

- Hvis der ikke lige er nogen, så kan man godt finde på at gå hen til nogen og sige hej, lyder det fra Lea Johansen. 

Tip os Har du et godt tip?

Hent vores nye TV ØST Play App
Hent vores nye TV ØST Play App
Hent vores nye TV ØST Play App