Mor afvist af to skoler: Debataften om HPV-vaccine for kontroversiel

Heidi Nielsen fra Korsør ønskede at blive klogere på HPV-vaccine, men hendes datters folkeskole ville ikke udlåne et lokale til en debataften.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

HPV-vaccinen, som gives til danske piger i 12-13 års-alderen for at forhindre livmoderhalskræft, er et kontroversielt emne.

Det ved Heidi Nielsen fra Korsør efterhånden alt om. Selv var hun meget nysgerrig på emnet, fordi hendes egen datter er 12 år og har fået tilbudt vaccinen.

- Hvis jeg sidder med tanker om, hvad der rigtigt at gøre i forhold til HPV-vaccinen, kan jeg da ikke være den eneste forælder, tænkte jeg. Derfor gik jeg i gang med at arrangere en debataften, siger Heidi Nielsen til TV ØST.  

quote Hvis jeg sidder med tanker om, hvad der rigtigt at gøre i forhold til HPV-vaccinen, kan jeg da ikke være den eneste forælder

Heidi Nielsen, mor til 12-årig pige, Korsør 

Efter hun havde fundet en læge, der ville stille op til hendes og andres forældres spørgsmål, troede hun, at alt var på plads. Men det var langt fra tilfældet. 

- Jeg spurgte egentlig bare min datters folkeskole, om jeg kunne låne multihuset, der bliver brugt til foredrag og lignende, men jeg fik blankt nej. Der har ellers været andre foredrag om sundhed og lignende, siger hun.

Skolen vil ikke vælge side i ømtålig debat

Heidi Nielsen fortæller, at hun fik afslaget om debataftenen i en mail på Forældreintra. Her skrev skolelederen på Baggensesskolen ifølge Heidi Nielsen, at debatten om HPV-vaccinen er et for sundhedsfagligt ømt punkt.

140125_HPV.jpg
Læs også
Natasja væk fra skolen på tredje år efter HPV-vaccine
140125_HPV.jpg
Læs også
Natasja væk fra skolen på tredje år efter HPV-vaccine

Skolen vil ikke og må ikke vælge side i en sådan debat, som der er mange holdninger og meninger til, lød afvisningen.

quote Jeg fik forbud fra skolen mod at sprede budskabet om arrangementet på Forældreintra

Heidi Nielsen, mor til 12-årig pige, Korsør 

- Jeg må indrømme, at jeg bare sad og gloede på mailen. ”Hvad er det dog hun skriver,” tænkte jeg. Jeg var dybt overrasket, siger Heidi Nielsen.

Det har ikke været muligt for TV ØST at se korrespondancen mellem skolen og Heidi Nielsen, da Forældreintra sletter beskederne efter en hvis tidsperiode.  Heidi Nielsen havde også ønsket at fortælle om arrangementet til forældrene på skolens 5., 6., og 7. klasser, så så mange som muligt kunne deltage. 

Det var her på skolen i Korsør,  Heidi Nielsen ville afholde foredraget om HPV-vaccinen.
Det var her på skolen i Korsør,  Heidi Nielsen ville afholde foredraget om HPV-vaccinen. Foto: TV2 ØST

- Jeg fik forbud fra skolen mod at sprede budskabet om arrangementet på Forældreintra. Det er ellers et sted, der flyder med diverse beskeder, siger hun.

Ville ikke indoktrinere

Lægen, som Heidi Nielsen havde inviteret, er fortaler for, at man tager imod HPV-vaccinen, hvilket Sundhedsstyrelsen også anbefaler. Alligevel mener hun, at debatten ville være nuanceret.

- For mig handlede det om oplysning. Ikke indoktrinering. Jeg ville ikke tvinge nogen til at tage stilling. Den pågældende læge havde også lovet, at han ville svare åbent på alle spørgsmål, også de kritiske, siger Heidi Nielsen.

quote For mig handlede det om oplysning – ikke indoktrinering. Jeg ville ikke tvinge nogen til at tage stilling

Heidi Nielsen, mor til 12-årig pige, Korsør 

Kunne du ikke have fundet en modpart, der var kritisk indstillet over for HPV-vaccinen?

- Så er spørgsmålet for mig, hvornår der skal en modpart på. Jeg skal til et foredrag om en kvinde, der forhekser børn i Afrika i aften. Skulle arrangørerne også have krævet, at der kom en modpart til det foredrag?, svarer hun.

Skoleleder: En storm i et glas vand

Det var Christine Borup Gad, der er skoleleder på Baggesenskolen, som afviste arrangementet. Hun kalder sagen for en storm i et glas vand.

- Som vi får det beskrevet, er der er tale om, at hun vil opfordre de andre forældre til at give deres børn HPV-vaccinen. Vi er en folkeskole med plads til alle, så derfor kan vi ikke tillade et arrangement som dette, der udelukker nogen personer. Desuden er hun gået den forkerte vej, hvis hun vil booke et lokale på skolen. Det gør man ikke hos os, siger Christine Borup Gad.

quote Forældreintra er vores professionelle platform. Det er et arbejdsredskab, som ikke skal flyde over med alle mulige beskeder. Så ender det bare som en slags Facebook

Christine Borup Gad, skoleleder, Baggesenskolen

Heidi Nielsen fortæller til TV ØST, at hun får en blank afvisning. Her får hun ikke at vide, at det er fordi hun har kontaktet de forkerte. Hvorfor fortæller I hende ikke det?

- Hvis det ikke står i mailen, har jeg fortalt hende det i en telefonsamtale på et andet tidspunkt, svarer Christine Borup Gad.

Hvorfor må hun ikke fortælle om arrangementet på Forældreintra?

- Forældreintra er vores professionelle platform. Det er et arbejdsredskab, som ikke skal flyde over med alle mulige beskeder. Så ender det bare som en slags Facebook, siger Christine Borup Gad.

Flere forældre imod foredraget

Efter afvisningen fra Heidi Nielsens egen folkeskole, fik hun lov til at afholde arrangementet på en privatskole i byen. Det hele var på plads. Men:

- Der var rigtig mange forældre på skolen, der var imod foredraget, så det endte med, at skolen trak følehornene tilbage, siger Heidi Nielsen. 

Vaccine
Læs også
HPV-centre drukner i syge piger
Vaccine
Læs også
HPV-centre drukner i syge piger

Mandag aften lykkedes det dog at få afholdt foredraget. Efter afvisningerne fra de to skoler så Heidi Nielsen sig nødsaget til at rykke arrangementet til menighedsrådshuset i byen, og 50 forældre mødte op.

- Det var utroligt vellykket. Generelt har jeg kun fået positive henvendelser fra andre forældre. Der er kun to, der har skrevet kritisk til mig, siger Heidi Nielsen

Alligevel er hun forundret, over skolens holdning til emnet.

- Det irriterer mig stadig, at skolen afviste arrangementet, siger hun.


Nyhedsoverblik