Ministerie giver tilskud til lejrture: - Vi skal blive bedre til at vise Danmark frem for vores børn

4. klasseselever fra hele landet skal krydse landet og opleve nye sider af Danmark, som de ikke før har set.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Børn skal lære deres land bedre at kende og få en større forståelse for den danske kultur, natur og historie.

Derfor giver Kulturministeriet nu tilskud til lejrture for hele landets 4. klasser.

- Danmark er et land, hvor der er store forskelle på at bo midt på Nørrebro og bo i Vestjylland, og de forskelle skal vi have øjnene op for, siger kultur- og kirkeminister, Mette Bock (LA).

- Og det sker allerbedst, når børnene er så store, at de kan forstå tingene, men ikke er blevet så gamle, at der ikke foregår alt muligt andet inde i hovederne på dem.

quote Det er ikke nok, man læser om det i en bog. Man skal mærke det på sin egen krop

Mette Bock (LA), kultur- og kirkeminister

Nye sider af Danmark

Projektet hedder ”Kend dit land” og løber over en fireårig periode. Det går ud på, at man som skoleklasse kan søge om at krydse landet og opleve nye sider af Danmark, som børnene ikke før har oplevet.

- Da jeg var barn tog alle børn til Bornholm på lejrskole, og jeg håber på, at det her projekt kan blive noget permanent. Staten betaler noget, kommunen betaler noget, men hvordan det går, ved jeg ikke, men nu er der i hvert fald afsat penge til fire år, hvor man kan få rigtig mange afsted, siger Mette Bock.

Læs også
Skoleklasser tester projekt - skal lære om dansk kultur og historie
Læs også
Skoleklasser tester projekt - skal lære om dansk kultur og historie

Synes du, vi er for dårlige til at vise vores børn Danmark?

- Jeg tror i hvert fald, at vi godt kunne blive bedre til det. Alle bliver betaget af at opleve den jyske vestkyst. Alle bliver betaget af at se nogle af de store kulturinstitutioner, som vi har i København. Og den natur, som man oplever, når man kører igennem landet, det er noget, der skal sanses og opleves. Det er ikke nok, man læser om det i en bog. Man skal mærke det på sin egen krop, siger ministeren.

Her i regionen kan elever blandt andet opleve Malergården i Odsherred, GeoCenter Møns Klint eller Vikingeborgen Trelleborg nær Slagelse, som alle er en del af projektet.

quote Børnene er jo ligeglade med, hvor ressourcerne kommer fra, bare de kommer afsted

Mette Bock (LA), kultur- og kirkeminister

Fireårigt projekt

Det er endnu usikkert, om projektet skal videreføres, og hvordan finansieringen skal finde sted efter de fire år, der er afsat penge til projektet. Men ministeren håber, man kan finde en fælles løsning.

- Jeg synes, det er en fælles opgave, og om det ligger det ene eller andet sted er ikke det afgørende. Børnene er jo ligeglade med, hvor ressourcerne kommer fra, bare de kommer afsted. Så det må vi se på om fire år, og vi har høstet nogle erfaringer, lyder det.

Indtil videre er der sendt 3.000 elever afsted sidste efterår, som var en del af et pilotprojekt, men ministeren forventer, at mellem 20.000 og 30.000 skal afsted i år.

Der er deadline i dag den 21. marts for privat- og friskoler, der ønsker at være en del af ”Kend dit land”, mens folkeskoler skal søge senest den 15. april, hvis de ønsker at komme på tur til efteråret.


Nyhedsoverblik