Minister vil se på at blokere for ansøgninger om fracking på Lolland og Falster

Et hollandsk firma forsøger at få tilladelse til at undersøge Lolland-Falster for blandt andet olie og gas.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Energi-, forsynings- og klimaminister Lars Christian Lilleholt (V) forsøger nu at komme kritikerne i møde.

Af oppositionen og lokalpolitikere er han kritiseret for sin rolle i sagen om et hollandsk firma, som vil søge efter termisk energi, olie og gas på Lolland-Falster.

quote Lad os få undersøgt, hvad det her vil betyde i forhold til fortsat at søge tilladelse

Lars Christian Lilleholt (V), Energi-, forsynings- og klimaminister

Ministeren siger nu, at han vil finde en model, hvor man fremover kan få lov til at søge efter olie og gas, uden at man senere kan søge om tilladelse til at gøre brug af den omstridte fracking-metode, der også kaldes frakturering.

- Selv om det er en helt klar forudsætning for at få tilladelse til frakturering, at de miljømæssige forhold er i orden, så er der stadig en skepsis.

- Så lad os få undersøgt, hvad det her vil betyde i forhold til fortsat at søge tilladelse, siger ministeren. 

101206_olie_i_aa.jpg
Læs også
Hollændere vil finde olie og gas på Lolland-Falster
101206_olie_i_aa.jpg
Læs også
Hollændere vil finde olie og gas på Lolland-Falster

Meldingen kommer forud for to samråd om emnet torsdag.

Pumper kemikalier ned i undergrunden

Oppositionen frygter, at det hollandske selskab i fremtiden vil gøre brug af fracking, selv om selskabet Nail Resources har sagt, at det ikke er hensigten. Men samtidig at det ikke vil afvise det endeligt.

Ved fracking pumpes vand, sand og kemikalier ned i undergrunden for at øge trykket på olie og gasreserverne. Teknologien er kontroversiel, fordi der er risiko for grundvandsforurening.

Konkret beder ministeren Energistyrelsen om at se på konsekvenserne ved, at man i ansøgninger om olie og gas ikke på et senere tidspunkt kan få tilladelse til fracking på land.

100305AF_olietank.jpg
Læs også
Hvad er fracking?
100305AF_olietank.jpg
Læs også
Hvad er fracking?

Han vil dog ikke give håndslag på, at han vil fjerne fracking for fremtiden.

Vil gerne ændre loven

Partiet Alternativet vil gerne ændre loven, så regeringen ikke bare kan udstede licenser til efterforskning uden som minimum at få tilladelsen i høring og drøftet i Folketingssalen.

Den såkaldte "åben-dør-lov" kan give god mening, når den gør det nemmere at opsætte vindmøller. Men den bør ikke gælde for eksempelvis fossile brændstoffer, er argumentet fra partiet. 

101206_olie_i_aa.jpg
Læs også
Lokalpartier demonstrerer mod udvinding af olie og naturgas på Lolland
101206_olie_i_aa.jpg
Læs også
Lokalpartier demonstrerer mod udvinding af olie og naturgas på Lolland

I Venstre har man hidtil ment, at sådanne sager er ren procedure grundet loven, og at det ikke behøver at blive diskuteret politisk.

Invitere kommunerne på Lolland-Falster til møde

Men det åbnes der nu op for.

- For mig er det vigtigt, at vi få undersøgt konsekvenserne for at se, hvad det vil medføre for den her åben-dør-procedure, der er, hvis vi fremadrettet betinger, at der ikke må anvendes fraktureringer på land, siger ministeren.

Det har vakt opsigt blandt lokalpolitikere på Lolland og Falster, der ikke vidste, at et hollandsk selskab er ved at få tilladelse til at bore.

Derfor har ministeren bedt Energistyrelsen invitere kommunerne på Lolland-Falster til et møde, hvor "alle sten skal vendes". 

Gense indslaget: Vrede borgere på gaden i Maribo. De frygter, at et hollandsk firma vil finde olie og gas i undergrunden ved hjælp af den udskældte metode 'fracking'. Sagen om undergrunden på Sydhavsøerne begyndte i maj 2016, hvor det hollandske firma Nail Resources ansøgte om tilladelse til at lede efter olie, gas og geotermisk energi på Lolland og Falster.   Men selvom det er et år siden, har Miljøministeriet ikke været i dialog med hverken Lolland eller Guldborgssund Kommuner om projektet.

Nyhedsoverblik