Minister vil lade gymnasier fordele eleverne selv

Gymnasier skal kunne fordele elever på baggrund af karakterer og bopæl, lyder forslag fra regeringen.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Fra næste skoleår skal gymnasierne have mulighed for at fordele eleverne mellem sig efter blandt andet bopæl, karakterer, samfundslag, religion og etnicitet.

Det mener børne- og undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil (S), der foreslår at ændre fordelingsreglerne for gymnasierne, så eleverne bedre afspejler befolkningssammensætningen.

- Regeringen mener, at det er afgørende for sammenhængskraften i vores samfund, at elever møder hinanden på tværs af samfundslag, religion og etnicitet, siger Pernille Rosenkrantz-Theil i en pressemeddelelse:

- Denne løsning løser ikke alle udfordringer og skal følges op af varige og mere omfattende ændringer, siger hun.

Faxe- og Stevns-elever blev afvist

Fordelingen af elever til landets gymnasier har tidligere givet problemer i TV2 ØST's sendeområde.

 

I 2017 kunne TV2 ØST for fortælle, at 39 elever fra Stevns Kommune og Faxe Kommune var blevet afvist af Køge Gymnasium, fordi de boede for langt væk - selvom netop Køge Gymnasium var det mest naturlige valg for eleverne. Samtidig måtte gymnasiet på grund af reglerne optage elever fra Ishøj, Greve og Solrød. Byer, der ellers alle har egne gymnasier.

 

Læs mere om sagen her.

Rektorer kan lave lokale regler

Fordelingsudvalgene, som består af rektorer fra gymnasier, skal altså selv kunne fastsætte de lokale regler for fordeling af eleverne, hvis det står til ministeren.

Som det ser ud i dag, er kriterierne angivet i loven og bekendtgørelsen fra ministeriet.

prisstigninger_movia.jpg
Læs også
Unge fra Stevns og Faxe i klemme: Får lang rejsevej til gymnasiet
prisstigninger_movia.jpg
Læs også
Unge fra Stevns og Faxe i klemme: Får lang rejsevej til gymnasiet

Hvis fordelingsudvalgene ikke kan blive enige, kan regionerne træde til ifølge det nye forslag. Dermed vil ministeriet ikke længere bestemme kriterierne.

Formand for Danske Regioner Stephanie Lose (V) er glad for forslaget.

- Det er meget positivt, at ministeren har lyttet til regionerne og gymnasierne og nu tager initiativ til at styrke regionsrådenes rolle, så det bliver lettere at sikre en bedre elevbalance i de områder i de større byer, hvor der er udfordringer.

- Vi mener, at udfordringerne klares bedst, når politikere og rektorer med lokalt kendskab kan vælge det værktøj, der passer til den konkrete situation, siger Stephanie Lose.

SDU
Læs også
Elever afvist fra gymnasium: Reglerne er for snævre og generelle
SDU
Læs også
Elever afvist fra gymnasium: Reglerne er for snævre og generelle

Gymnasier: Et godt skridt

Formand for Danske Gymnasier Birgitte Vedersø kalder det et rigtig godt første skridt, selv om hun stadig venter på løsninger til de erhvervsgymnasiale uddannelser, der ikke er med i forslaget.

- Regionerne kommer med det her forslag til at spille en meget mere aktiv rolle.

- Det kommer til at betyde, at de enkelte fordelingsudvalg har flere redskaber, når man vil sikre en mere ligelig fordeling af eleverne over hele landet, siger hun.

Børne- og undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil vil nu drøfte forslaget med gymnasieforligskredsen. Den består af Folketingets partier undtagen Enhedslisten, Alternativet og Nye Borgerlige.


Nyhedsoverblik