Minister truer med sanktioner - flere kommuner mangler at svare efter dødsbrand i plejebolig

I 2017 var der en brand på ældrecentret Linde Alle i Sundby på Lolland, hvor to ansatte i hjemmeplejen måtte redde en beboer ud fra branden. Foto: Claus Hansen - Folketidende

Tre kommuner her i regionen mangler at svare ministeriet på, om deres ældreboliger lever op til brandsikkerheden.

Den 3. august sidste år mistede tre ældre kvinder livet, da der udbrød brand på plejecenteret Farsøhthus i Allingåbro på Djursland. En rapport om sikkerheden på plejecenteret viste dengang, at brandsikkerheden på stedet ikke levede op til kravene.

Derfor krævede Transport-, Bygnings- og Boligministeriet i oktober 2018, at alle kommuner skulle svare på en spørgeskemaundersøgelse for at finde ud af, om kommunerne levede op kravene for brandsikkerhed på landets plejeboliger.

Det er under al kritik, at flere kommuner slet ikke har reageret på ministeriets henvendelser om undersøgelsen

Ole Birk Olesen (LA), transport-, bygnings- og boligminister

Svarene fra landets kommuner var nedslående læsning for ministeriet, der 31. januar kunne offentliggøre en rapport, som viste, at stort set alle kommuner, der har besvaret undersøgelsen, ikke lever op til kravene for brandsikkerhed. 

Blandt andet viste de foreløbige tal ifølge TV2, at tre ud af fire af de 164 bygninger, der er omfattet af krav om sprinkleranlæg, ikke har det. Kun i 17 af tilfældene er der givet dispensation. 

Omkring en femtedel af det samlede antal undersøgte plejeboliger har mangler i forhold til den såkaldte passive brandsikkerhed, som for eksempel dækker brandadskillelser og branddøre.

11 kommuner har slet ikke svaret

Men det var ikke alle kommuner, der svarede på undersøgelsen inden tidsfristen den 1. februar, og det kan nu få store konsekvenser.

77 kommuner har indsendt materiale inden for fristen, 10 kommuner har oplyst, at de vil eftersende materiale, mens 11 kommuner slet ikke har svaret, selvom kommunestyrelsesloven forpligter dem til at besvare spørgsmål fra ministeriet.

De mangler at svare ministeriet

Oversigt over kommuner, der ikke indgår i undersøgelsen om brandsikkerhed i plejeboliger.


 

Følgende 11 kommuner har ikke reageret på henvendelser:

 • Bornholms Regionskommune
 • Hedensted Kommune
 • Kalundborg Kommune
 • Kerteminde Kommune
 • Køge Kommune
 • Morsø Kommune
 • Odder Kommune
 • Odsherred Kommune
 • Samsø Kommune
 • Sorø Kommune
 • Vesthimmerlands Kommune

 

Følgende 10 kommuner har oplyst at ville eftersende udfyldte skemaer:

 • Favrskov Kommune
 • Horsens Kommune (har efter fristen fremsendt 24 svarskemaer)
 • Jammerbugt Kommune
 • Københavns Kommune
 • Langeland Kommune
 • Lolland Kommune
 • Odense Kommune
 • Randers Kommune
 • Aalborg Kommune
 • Aarhus Kommune (har efter fristen fremsendt 57 svarskemaer)

 

 

Kilde: Transport-, Bygnings- og Boligministeriet.

Se mere

I TV ØSTs sendeområde drejer det sig om Sorø, Kalundborg og Odsherred kommuner, der ikke svarede i tide. Nu risikerer de at modtage et påbud fra Ankestyrelsen, som i sidste ende kan pålægge kommunerne sanktioner.

- Det er under al kritik, at flere kommuner slet ikke har reageret på ministeriets henvendelser om undersøgelsen. Det har de pligt til, og jeg ser mig derfor nødsaget til nu at inddrage Ankestyrelsen i sagen. Brandsikkerhed er simpelthen for alvorligt til, at kommunerne bare kan ignorere det, siger transport-, bygnings- og boligminister Ole Birk Olesen (LA).

Borgmester: - Vi tager det alvorligt

Når man spørger borgmestrene i Sorø, Kalundborg og Odsherred kommuner om, hvorfor man ikke har svaret på undersøgelsen fra Transport-, Bygnings- og Boligministeriet, har de svært ved at give et klart svar.

- Vi har i stedet for at spørge vores pedeller og byggefolk bedt vores fællesberedskab, som vi har sammen med Sorø, Holbæk, Kalundborg og Lejre kommuner, om at gå ind i sagen og være med til at beskrive, hvordan brandsikkerheden er, så vi kan få en ordentlig gennemgang af alle vores plejecentre. Så det er derfor, forklarer Thomas Adelskov (S), borgmester i Odsherred Kommune.

Vi tager det alvorligt, og derfor har vi involveret brandvæsnet i stedet for at lade den kommunale bygningsafdeling lave en hurtig gennemgang

Thomas Adelskov (S), borgmester i Odsherred Kommune

Lever Odsherred Kommune op til brandkravene i de kommunale plejeboliger?

- Det kan jeg ikke sige dig endnu. Det har jeg en kraftig forventning om, at vi gør, men jeg er nødt til at afvente den redegørelse, som vi får fra brandvæsnet, svarer Thomas Adelskov.

Kan man være tryg som beboer i en plejebolig i Odsherred Kommune?

- Det vil jeg mene, men der kan sagtens være nogle forhold, som vi er nødt til at få rettet op, og som jeg ikke har kendskab til, siger borgmesteren.

- Der har efter sagen fra Allingåbro selvfølgelig været en observation på de enkelte plejecentre, om branddørene for eksempel var spærret, tilføjer Thomas Adelskov.

Artiklen fortsætter under billedet.

Thomas Adelskov (S), borgmester i Odsherred Kommune.

Hvad siger du til, at Ankestyrelsen inddrages i sagen, og Odsherred Kommune kan få et påbud?

- Det må ministeren tage stilling til. Vi tager det alvorligt, og derfor har vi involveret brandvæsnet i stedet for at lade den kommunale bygningsafdeling lave en hurtig gennemgang netop for at få deres syn på, om der er noget, som vi kan gøre bedre, end vi gør i dag, svarer Thomas Adelskov.

Borgmesteren i Odsherred Kommune tør dog ikke svare på, hvornår det endelige svar på undersøgelsen ventes at være klar.

Risikerer påbud fra Ankestyrelsen

Hos nabokommunen Kalundborg henviser borgmester Martin Damm (V) til kommunaldirektøren i forhold til, hvorfor man ikke har svaret på undersøgelsen om brandsikkerhed.

Jeg aner det ikke. Det er ikke noget, som vi politisk sidder med

Martin Damm (V), borgmester i Kalundborg Kommune

- Jeg aner det ikke. Det er ikke noget, som vi politisk sidder med, siger Martin Damm.

Kommunaldirektør Jan Lysgaard Thomsen oplyser, at det selvfølgelig er en fejl, kommunen ikke har svaret. Det skal der nu rettes op på, forsikrer han.

Hvordan er brandsikkerheden på plejeboligerne i Kalundborg Kommune?

- Jeg tror, den er fin. Vi har aldrig haft en sag, og en del af vores plejeboliger er relativt nybygget, svarer borgmester Martin Damm.

Artiklen fortsætter under billedet.

Martin Damm (V), borgmester i Kalundborg Kommune. Foto: Lars Andersen - TV ØST

Hvad siger du til, at I som kommune risikerer at få et påbud i denne sag?

- Hvis vi skal svare på noget, som han (transport-, bygnings- og boligminister Ole Birk Olesen red.) har spurgt til, så skal vi jo svare på det. Den kan ikke være længere, siger Martin Damm og tilføjer:

- Vi får jo tusinder af ting, hvor de spørger om alt mellem himmel og jord, men hvorfor der ikke er svaret inden en bestemt dato, det aner jeg ikke.

Fik aldrig sendt svaret til ministeriet

I Sorø Kommune svarede man ifølge borgmester Gert Jørgensen (K) sidste år ministeriet, at brandsikkerheden var i orden i kommunens plejeboliger. Men det var ikke nok.

Man fik nemlig aldrig svaret på spørgeskemaet fra ministeriet, oplyser borgmesteren.

Det er rigtigt, at vi ikke fik besvaret spørgeskemaet

Gert Jørgensen (K), borgmester i Sorø Kommune

- Det er rigtigt, at vi ikke fik besvaret spørgeskemaet, men vi har givet dem (ministeriet red.) meddelelse om, at det er ok på vores plejecentre. Så det er en kombination af, at der er to spørgerunder, og hvis man gerne vil have, vi udfylder det spørgeskema, så gør vi naturligvis det, siger Gert Jørgensen.

- Vi svarer jo gerne på det, hvis det er meget vigtigt, tilføjer borgmesteren.

Artiklen fortsætter under billedet.

Gert Jørgensen (K), borgmester i Sorø Kommune. Foto: TV ØST

Lever Sorø Kommune op til brandkravene i plejeboligerne?

- Jeg kan sige, at det svar, som jeg har fået af min forvaltning, det er, at først blev der spurgt ind til brandsikkerheden. Det fik vi hurtigt undersøgt, og alt var ok. Men så kan det være, at man (ministeriet red.) har været inde og stille nogle supplerende spørgsmål, hvor det spørgeskema er ikke udfyldt. Om det kan give anledning til, at der er nogen, som vil sige, at det ikke er helt tiptop, der er jeg dig svar skyldig, fordi det har vi ikke udfyldt inden svarfristen, svarer Gert Jørgensen og fortsætter.

- Jeg kan ikke love dig, at der nogle specifikke spørgsmål, der kommer efterfølgende, som kan gøre, at der er nogle ting, som vi måske ikke opfylder, fordi det har vi ikke set.

Borgmesteren oplyser dog, at man som beboere i en af kommunens plejeboliger godt kan føle sig sikker i forhold til brandsikkerheden.

Tip os Har du et godt tip?

Hent vores nye TV ØST Play App
Hent vores nye TV ØST Play App
Hent vores nye TV ØST Play App