Minister: Sundhedsområdet har brug for nationalt samarbejde

I Region Midtjylland og i Region Syddanmark har kvinder fået mangelfulde undersøgelser for brystkræft.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Det er godt, at regionstoppen vil tage affære i sagerne om mangelfulde brystkræftundersøgelser, men der er behov for en stor ændring. 

Det mener sundhedsminister Ellen Trane Nørby (V).

- Der er behov for et stærkere nationalt samarbejde. Ikke først når fejlene sker, men i det hele taget, så vi sikrer patientrettighederne i hele Danmark, siger ministeren.

Startede på Ringsted Sygehus

Jyllands-Posten har beskrevet, at op mod 2000 kvinder i Region Midtjylland og Region Syddanmark i årevis ikke har fået de undersøgelser for brystkræft, som de havde krav på.

Tidligere var sagen isoleret til Region Sjælland og Ringsted Sygehus.

Ringsted Sygehus
Læs også
Regioner vil sikre kræftundersøgelser efter skandalesag
Ringsted Sygehus
Læs også
Regioner vil sikre kræftundersøgelser efter skandalesag

Men heller ikke Aarhus Universitetshospital (AUH) og Odense Universitetshospital (OUH) har fulgt retningslinjerne, skriver Jyllands-Posten.

I begyndelsen af næste uge vil Danske Regioner mødes med Sundhedsstyrelsen og Styrelsen for Patientsikkerhed og faglige grupper på brystkræftområdet for at sikre tydelige retningslinjer på området.

Ifølge Stephanie Lose (V), formand for Danske Regioner og regionsrådsformand i Region Syddanmark, har et af problemerne med undersøgelserne været tolkning af retningslinjer.

OVERBLIK: 2000 KVINDER HAR FÅET MANGELFULDE KRÆFTTJEK

Tre danske regioner har ikke givet flere kvinder de kræftundersøgelser, de har krav på.

 

Sagen startede i Region Sjælland og særligt på Ringsted Sygehus, men har siden spredt sig til Region Midtjylland og Region Syddanmark.

 

  • I december 2018 kom det frem, at Ringsted Sygehus ikke har fulgt de nationale retningslinjer, når det gælder kvinder med brystkræft.
  • Kvinderne blev alene undersøgt med mammografi, men ikke fysisk og ikke med ultralyd, som retningslinjerne foreskriver.
  • Ved genundersøgelse af 735 kvinder er der foreløbig fundet ni kvinder med brystkræft ud over den kvinde, som startede sagen.
  • Regionen har desuden undersøgt tusindvis af kvinders journaler fra perioden og fundet yderligere 294 kvinder, som efterfølgende har fået konstateret kræft og kan have fået en utilstrækkelig undersøgelse i første omgang. 
  • I alt er altså 304 kvinder med brystkræft berørt af sagen.
  • Sagen har kostet en sygehusdirektør jobbet, ligesom flere ledende medarbejdere og Region Sjælland nu er sigtet i sagen.
  • 23. maj 2019 skriver Jyllands-Posten, at der også har været mangelfulde kræfttjek i Region Syddanmark og Region Midtjylland.
  • Op mod 2000 kvinder har ifølge avisens oplysninger i årevis ikke fået de undersøgelser for brystkræft, som de havde krav på. 
  • På Aarhus Universitetshospital er det gået ud over kræftopererede kvinder under 50 år og kvinder, som er arveligt disponeret for brystkræft. 
  • På Odense Universitetshospital er 299 kvinder under 50 år, som er arveligt disponeret for brystkræft, i over fire år alene undersøgt med røntgen, selv om de også skulle have været undersøgt fysisk og med ultralyd.
  • Også 1049 kvinder med smerter i brysterne er undersøgt i strid med retningslinjerne, fastslår Styrelsen for Patientsikkerhed.
  • Sygehuset oplyser, at man nu er i gang med at identificere og genindkalde de berørte kvinder. 
  • Danske Regioner siger nu, at man vil indkalde alle relevante aktører på området for at sikre, at de nationale retningslinjer bliver fulgt i hele landet. 

 

Kilder: Jyllands-Posten, Ritzau.

Vil nedlægge regionerne

Regeringen har med sin sundhedsreform lagt op til at nedlægge regionerne. Det skal blandt andet sikre, at alle patienter behandles ens uanset, hvor i landet behandlingen foretages.

Ellen Trane Nørby anerkender, at det er besværligt at sikre sig mod fejl, uanset hvem der udstikker retningslinjerne. 

Ringsted Sygehus
Læs også
Politiet sigter Region Sjælland og ledende medarbejdere efter kræftskandale
Ringsted Sygehus
Læs også
Politiet sigter Region Sjælland og ledende medarbejdere efter kræftskandale

- I et stærkt sundhedsvæsen som det danske, hvor vi har over 106.000 medarbejdere, kan man aldrig gardere sig fuldstændigt mod fejl.

- Men jeg er slet ikke i tvivl om, at et stærkt nationalt samarbejde vil være med til at modvirke fejl og være med til, at sikre patienternes rettigheder bliver overholdt bedre i hele landet, siger hun.

Nye retningslinjer

Allerede fredag drøftede sundhedsdirektørerne fra de fem regioner sagen.

Frem til april i år foreskrev de nationale retningslinjer, at kræftopererede kvinder under 50 år og kvinder, der er arveligt disponeret for brystkræft, jævnligt skal undersøges med både røntgen og ultralyd samt af en læge. 

Mammografi
Læs også
Flere mangelfulde brystundersøgelser – ikke kun et problem i Region Sjælland
Mammografi
Læs også
Flere mangelfulde brystundersøgelser – ikke kun et problem i Region Sjælland

I 2016 og 2017 – og måske endda siden 2011 – har dette ikke været tilfældet på universitetshospitalerne i Odense og Aarhus.

Siden april har retningslinjerne blot foreskrevet, at kvinderne jævnligt skal have foretaget en mammografi, som er en røntgenundersøgelse af brystet.


Nyhedsoverblik