Minister om kæmpe gasledning: Der er ikke grund til bekymring

Energiministeren har i dag været i samråd om den omdiskuterede gasledning Baltic Pipe.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Det store gasledningsprojekt Baltic Pipe skal føre norsk naturgas fra Nordsøen til Polen, og planen er, at den skal graves ned tværs over Sjælland fra Stillinge Strand i Slagelse Kommune til syd for Faxe Ladeplads.

Og i dag blev gasledningen så diskuteret på Christiansborg, hvor energi-, forsynings og klimaministeren, Lars Christian Lilleholt (V) var kaldt i samråd.

Projektet er nemlig blevet kritiseret fra flere sider – blandt andet af Alternativet, der er bekymrede for, om projektet fremmer den grønne omstilling i Danmark, og af flere lodsejere, som er bekymrede for, at ledningen skal gå gennem deres jord.

quote Jeg håber, at der på den lange bane kommer endnu mere biogas i det danske naturgasnet

Lars Christian Lilleholt (V), energiminister

Men spørger man ministeren, så har ingen af parterne noget at frygte.

- Vi får endnu en kilde at trække på, så vi ikke kun kan trække naturgas fra Nordsøen og Tyskland. Og så vil det øge muligheden for at kunne anvende biogas. Og jeg håber, at der på den lange bane kommer endnu mere biogas i det danske naturgasnet. Det kan vi også bruge nettet til, siger han.

Forstår godt bekymringerne

Og Baltic Pipe har også stor betydning for landets mindre virksomheder, siger Lars Christian Lilleholt.

- Det giver mulighed for, at vi kan nedsætte de danske gastariffer. Hvis ikke den her ledning kommer, så er vi faktisk i en situation, hvor vi vil være nødt til at hæve naturgastariffen. For en mindre eller mellemstor virksomhed vil ledningen betyde en årlig besparelse på 10.000 kroner eller mere, og det er også penge. Det giver en sikkerhed for, at vi ikke får en højere pris for at transportere naturgassen i Danmark, siger han. 

Læs også
Gigantisk gasledning vil gå tværs gennem Knuds mark
Læs også
Gigantisk gasledning vil gå tværs gennem Knuds mark

Et af de steder, hvor Baltic Pipe har mødt særlig stor modstand, er i Everdrup ved Næstved, hvor der muligvis skal ligge en kompressorstation til gasledningen. Her er indbyggerne bange for, at priserne på deres ejendomme vil rasle ned, og landmændene frygter, at de vil få et dårligere udbytte med en gasledning i jorden.

I Everdrup føler indbyggerne, at det her projekt bliver tromlet henover dem, og at de ikke har noget at skulle have sagt. Hvad vil du sige til dem?

- Jeg kan sagtens forstå, at når man pludselig hører om en gasledning, og hvad betyder det, og hvad skal der graves om, at man så bliver bekymret. Men heldigvis er det sådan, at der er en periode, hvor man kan se den, og så bliver den gravet ned i jorden, og så er generne forhåbentlig væk, siger energiministeren. 

Det er en kompressorstation som denne, som borgerne i Everdrup frygter.
Det er en kompressorstation som denne, som borgerne i Everdrup frygter. Foto: Bue Bukh - TV ØST

Kommer en høring mere

- Det er helt afgørende, at hvis man har overvejelser, og der er noget, man ikke er tilfreds med, så er det med at få det sagt, siger energiministeren.

Her henviser Lars Christian Lilleholt til, at der kommer en høringsperiode mere fra Energinet til næste år.

- Der kommer endnu en høring, så man er så godt forberedt som muligt. Jeg er meget optaget af, at der er en god dialog med alle lodsejere. Energinet har talt med 500 lodsejere om det her projekt, og vi er optaget af, at linjen skal føres på en måde, som er så skånsomt som overhovedet muligt overfor natur og mennesker, siger ministeren. 

indsl_bp_landsby.transfer2.jpg
Læs også
Landsby frygter at blive naboer til gasledning
indsl_bp_landsby.transfer2.jpg
Læs også
Landsby frygter at blive naboer til gasledning

Nyhedsoverblik