Minister om bredbåndpuljen: I Næstved var de gode til at gå sammen

Energistyrelsen har nu offentliggjort, hvilke lokalsamfund der får penge til bedre internet. Seks projekter fra Næstved får over en fjerdedel af puljen.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Fem lokalsamfund i Næstved Kommune er de eneste i vores region, der får penge fra Energistyrelsens bredbåndspulje i år.

Sammenlagt får lokalsamfund i og omkring Spjellerup, Gødstrup, Myrup, Størlinge og Sneslev sammenlagt 28 millioner kroner, svarende til over en fjerdedel af den samlede pulje på 100 millioner kroner.

- Det er, fordi der er mange fra Næstved, der har søgt, og fordi de objektive kriterier har passet i forhold til de ansøgninger, der har været, siger energi-, forsynings- og klimaminister, Lars Christian Lilleholt (V). 

Sådan vurderes ansøgerne til bredbåndspuljen

Hver enkelt ansøgning vurderes ud fra et pointsystem, hvor der gives point efter følgende kriterier:
  • Andelen af dem, der kan være med i projektet, som søger tilskud. Herunder gives der ekstra point, hvis mange af de allerdårligst dækkede er med i projektet.
  • Antallet af adresser i projektområdet. 100 husstande udløser det maksimale antal point.
  • Prisen for borgerne. En lav pris giver flere point.
  • Andelen af egenbetaling. Det er obligatorisk at betale 2.000 kroner per adresse, men hvis beløbet er højere end dette, kan projektet få point i denne kategori.
Kilde: Energistyrelsen

- Og så må man sige, at der i Næstved-området, har jeg erfaret, er meget store udfordringer mange steder i forhold til at kunne få en ordentlig bredbåndsforbindelse.

Mange er gået sammen

Her i landsdelen har tre lokalsamfund på Lolland og et i Vordingborg Kommune fået afslag på deres ansøgninger. Samtidig er en ansøgning fra Odsherred blevet trukket tilbage.

- Det handler jo meget om, at man går sammen lokalt og sørger for, der er lokal opbakning. Der kan vi notere os, at der er mange i Næstved-området, der er gået sammen og har gjort en indsats for at kunne få en bedre internetforbindelse, siger Lars Christian Lilleholt. 

Teleselskaberne investerer også

De 100 millioner kroner i den årlige bredbåndspulje er dog langt fra det, der sikrer den største udrulning af internettet. Puljen er dog vigtig for lokalsamfund på landet, slår ministeren fast.

- Bredbåndspuljen alene løser jo ikke det her. Det er helt afgørende, at teleselskaberne har gode investeringer, altså rammevilkår, således at de også kommer ud og gør en kæmpemæssig indsats. Hvert år investerer de mellem fem og syv milliarder kroner, så man kan sige, at den her pulje er til de områder, hvor teleselskaberne ellers ikke investerer i udrulningen af bredbånd, siger ministeren.

En stor del af de projekter, der i denne omgang har fået tildelt penge, ligger dog i omegnskommuner til København.


Nyhedsoverblik