Minister kaldt i samråd om asylø: - Lindholm er noget nær optimal

Integrationsminister Inger Støjberg (V) blev kaldt i samråd tirsdag om udrejsecenteret i Jylland og det kommende på Lindholm.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Tirsdag var integrationsministeren sendt i samråd.

Et samråd, der handlede udrejsecentrene i Kærshovedgård i Jylland og det kommende center på øen Lindholm. I fredags blev det nemlig offentliggjort i den nye finanslov, at Lindholm ikke længere skal huse et forskningscenter, men i stedet udviste, kriminelle udlændinge.  

Beslutningen om et udrejsecenter på øen har været i modvind, siden det blev offentliggjort fredag. Og nu skubber venstremanden, Marcus Knuth, regeringen og Dansk Folkeparti længere ind i orkanens øje, ved at modsige sig sit eget parti. Han synes nemlig ikke, der skal være et udrejsecenter på øen Lindholm. 

Men det påvirker ikke integrationsminister Inger Støjberg (V).

- Jeg har godt set den kritik, men vi holder nu fast i, at Lindholm er noget nær optimal i forhold til placeringen af den her gruppe, siger Inger Støjberg.

lindholm_og_marcus_knuth.jpg
Læs også
Lokalt folketingsmedlem går mod sit parti - kritiserer placering af udrejsecenter
lindholm_og_marcus_knuth.jpg
Læs også
Lokalt folketingsmedlem går mod sit parti - kritiserer placering af udrejsecenter

Men hvad siger du til, at Marcus Knuth går imod jeres partilinje?

- Jo, men nu er det ikke første gang, at der er diskussioner – også hvis man er valgt i et område, siger Inger Støjberg.

Endnu en venstremand imod

Det er ikke kun Marcus Knuth, der går imod partilinjen. Også venstremanden Michael Seiding Larsen tilslutter sig nej-koret.

- Jeg bryder mig ikke om, at man isolerer folk på en øde ø, siger han og fortsætter:

- Jeg ved godt, det er hjemsendte folk, som skal ud af landet senere, men tanken om at sætte folk ud på en øde ø, den bryder jeg mig ikke om.

Øen Lindholm, hvor der fra 2021 skal være et udrejsecenter for udviste udlændinge.
Øen Lindholm, hvor der fra 2021 skal være et udrejsecenter for udviste udlændinge. Foto: TV2 ØST

Men også det økonomiske aspekt sætter en kæp i hjulet for Michael Seiding Larsen. Det koster samlet mere end 750 millioner kroner at etablere udrejsecenteret på Lindholm.

- De penge kunne være brugt på bedre vis, siger han.

- Jeg er glad for, at Marcus Knuth er gået ind i den her sag. Vi prøver sammen at se, om vi kan løse det her, men vi må nok også bare erkende, at det er meget svært i en finanslov, der har været forhandlet. Og det har jeg stor respekt for. Det er nok svært at få lavet om, men vi er nødt til at argumentere for, at den her løsning skal laves om. 

Burde han ikke være loyal overfor regeringen?

- Jo, men vi lever i et demokratisk samfund, og i Venstre er der højt til loftet og nogle gange kort til døren. Men jeg synes, at man skal have lov til at sige sin mening, og det har Marcus gjort, og det har jeg også selv gjort. Det står jeg fuldt ved, siger Michael Seiding Larsen.

Støjberg: - Nej, det bliver Lindholm

I Kalvehave frygter borgerne det kommende udrejsecenter.

- Jeg overvejer at få kameraer op, hegn, pigtråd osv. når tiden kommer, samt anskaffe en stor vagthund og måske søge våbentilladelse, lød det fra Joachim Brix-Hansen fra Kalvehave.

Lindholm
Læs også
Avis: Beslutning om asylø blev hastet igennem på 22 dage
Lindholm
Læs også
Avis: Beslutning om asylø blev hastet igennem på 22 dage

Det er tanken om 125 udviste udlændinge på Lindholm, der øger utrygheden blandt beboerne. Udlændingene kan tage færgen frit mellem Lindholm og Kalvehave om dagen, mens de om natten skal opholde sig på udrejsecenteret.

Nede lokalt er der flere borgere, der overvejer at skaffe sig hegn, videoovervågning og endda våbentilladelse. Hvad siger du til den utryghed, der hersker i lokalområdet?

- Jeg er ganske opmærksom på, at der kan være utryghed forbundet med det. Og det er også det samme, vi har set omkring Kærshovedgård. Men jeg synes, det er rigtig vigtigt at forholde sig til, at for det første, hvis vi ser på de erfaringer, vi har omkring Kærshovedgård, at mange af de problemer, der er, de foregår beboerne imellem og inden for hegnet, siger Inger Støjberg.

- Den anden del af det er, at vi helt klart har gjort os nogle erfaringer i samarbejdet mellem Kriminalforsorgen og de, der bor omkring centeret, og det er noget, vi vil arbejde videre med.

Mikael Smed
Læs også
Udrejsecenter hastet igennem på 22 dage – borgmester kalder det en ugennemtænkt beslutning
Mikael Smed
Læs også
Udrejsecenter hastet igennem på 22 dage – borgmester kalder det en ugennemtænkt beslutning

Marcus Knuth foreslår, at I skal finde en anden ø. Er det noget, I vil overveje?

- Nej, det bliver Lindholm.

Socialdemokratiet kræver svar

Det er ikke kun borgerne og borgmesteren i Vordingborg Kommune, der frygter for udrejsecenteret på Lindholm.

Socialdemokraten Astrid Krag deltog i samrådet, hvor hovedfokusset netop var på at sikre trygheden for borgerne.

- Vi har lige haft en diskussion med integrationsminister Inger Støjberg om, hvordan man så vil sikre, at den utryghed, der er ved Kærshovedgård, ikke bare flytter med. Vi har fået nogle svar, men jeg tænker, vi skal spørge videre om den tryghed, som man har ret til, siger Astrid Krag.

Joachim Brix-Hansen
Læs også
Naboerne til nyt udrejsecenter er bekymrede: - Jeg overvejer at sætte pigtråd op
Joachim Brix-Hansen
Læs også
Naboerne til nyt udrejsecenter er bekymrede: - Jeg overvejer at sætte pigtråd op

Der er en del utryghed nede i lokalsamfundet, fordi man ikke ved, hvad det indebærer. Hvad tænker du, når du hører det?

- Det er klart, at regeringen må lægge deres svar frem på den utryghed. Det må være noget, man har forholdt sig til, når man har siddet inde ved bordet og arbejdet med den her løsning. Det har vi jo ikke indblik i, siger Astrid Krag.

Hvad vil I foretage jer nu?

- Nu har vi i første omgang haft lejlighed til den første drøftelse med ministeren, og så må vi jo høre, hvad det er for nogle svar, regeringen kan komme med til de borgere, som er utrygge, lyder det fra socialdemokraten.


Nyhedsoverblik