Minister er klar med nødhjælp til landbruget: Det er positive toner

Førstehjælpen er nu klar til det tørkeramte landbrug. Reglerne skal lempes for at hjælpe landmænd fra at gå konkurs.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Hele dagen har landets landbrugsforeninger været samlet hos Landbrug & Fødevarer, som havde indkaldt til stormøde for at diskutere krisehåndtering af landbrugets tørkeproblemer.

- Vi fik fremlagt situationen, og hørte om det er mere alvorligt, end der tidligere er meldt ud, siger Poul Henrik Prahl, der er næstformand i Landboforeningen Gefion, som er en sammenlægning af Dansk Landbrug Sydhavsøerne og Gefion. 

- Og det er det.

små korn
Læs også
Krisemøde om tørke i landbruget: - Vi er nødt til at agere efter vejret
små korn
Læs også
Krisemøde om tørke i landbruget: - Vi er nødt til at agere efter vejret

200-300 virksomheder kan gå konkurs

Tidligere har vurderingen lydt på, at sommerens tørke har ført til et tab på 4,5 milliarder kroner. Men nu viser beregninger, at tabet er noget større.

- Landbruget mister seks til otte milliarder kroner afhængig af hvor mange af vores kollegaer der er ramt. Vi skønner, at mellem 200-300 virksomheder vil gå konkurs, siger næstformanden.

For at hjælpe det kriseramte landbrug, er det blandt andet blevet besluttet, at fristen for at så efterafgrøder udskydes fra den 20. august til den 3. september i håb om, at der kommer vand.

- Vi arbejder med naturen, og vi kan ikke bruge den 20. august til noget. Faktisk er den rykket hvert år, siger Poul Henrik Prahl.

- Så det har vi også snakket om.

quote Vi har snakket om direkte statsstøtte. Men det her er noget, vi selv kan klare

Poul Henrik Prahl, der er næstformand i Landboforeningen Gefion

Landmændene vil have lempelser af afgifter og bedre arbejdsvilkår

Regeringen arbejder på yderligere tiltag over for erhvervet, og på dagens stormøde har det også været på tale at give landmændene en pose kontanter.

- Vi har snakket om direkte statsstøtte. Men det her er noget, vi selv kan klare, siger Poul Henrik Prahl. 

En stor hjælp for landbruget kunne være en lempelse af forskellige afgifter, påpeger næstformanden. Og tørkekrisen er en kærkommen mulighed for at kigge på netop dette. 

- Vi arbejder mest på at få nogle af vores afgifter lempet og få nogle bedre arbejdsvilkår i systemet. Det ville være en stor hjælp, hvis vi fik samme arbejdsforhold som i vores nabolande, siger Poul Henrik Prahl.

- Vi har jo haft et ønske om at lempe jordskatten, og ministeren var inde på, at det godt kunne være én af de ting, man kunne kigge på.

- Jeg synes, at det er urimeligt, at vi betaler skatter af noget jord, før vi begynder at tjene penge på det, siger han.

En anden måde at hjælpe landbruget på kunne være ved at udskyde terminer over for kreditforeningerne, mener næstformanden. Således at et 20-årigt lån eksempelvis bliver til et 21-årigt lån.

- En udskydelse af terminerne vil kunne give mest, siger han.


Nyhedsoverblik