Regeringen stopper endegyldigt Lindholm-plan

Udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye (S) dropper den tidligere regerings plan om et udrejsecenter på Lindholm.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye (S) standser endegyldigt planer om udrejsecenter for kriminelle udlændinge på øen Lindholm.

Det skriver Udlændinge- og Integrationsministeriet i en e-mail.

- Det er ret dyrt at sejle kriminelle udlændinge i pendulfart mellem Lindholm og fastlandet. En overnatning på øen koster det samme som en overnatning på et luksushotel.

- Men får det flere til at rejse hjem? Næppe. Det er penge ud af vinduet. Nu går vi i gang med at finde en billigere løsning. Kriminelle udlændinge er ikke velkommen i Danmark. De skal rejse hjem.

quote Nu går vi i gang med at finde en billigere løsning

Mattias Tesfaye (S), Udlændinge- og integrationsminister

- Jeg er klar til at gå meget langt for at sikre det. Men det skal være politik, hvor vi bruger pengene fornuftigt, skriver Mattias Tesfaye i samme e-mail.

Vil søge andre løsninger

Ifølge ministeriet ville de forventede årlige udgifter per person på Lindholm være på en million kroner mod for nuværende 300.000 på eksisterende udrejsecentre.

Regeringen vil nu søge andre løsninger end Lindholm, når det kommer til kriminelle, udviste udlændinge.

Borgerne i Kalvehave demonstrerede over den tidligere regerings planer om et muligt udrejsecenter på Lindholm.
Borgerne i Kalvehave demonstrerede over den tidligere regerings planer om et muligt udrejsecenter på Lindholm. Foto: Martin Stilling - TV ØST

Idéen om at lave et udrejsecenter på øen i Stege Bugt, der tidligere har været brugt som forskningscenter, blev præsenteret i efteråret 2018 i forbindelse med finansloven for 2019.

- De vil ikke være i fængsel. Der vil være en færgedrift frem og tilbage til øen, men færgen vil ikke sejle i døgndrift, og man skal være på udrejsecentret om natten. Så vi har mere styr på, hvor de er henne, sagde daværende finansminister og næstformand i Venstre Kristian Jensen på det tidspunkt.

Lindholm luftfoto
Læs også
De sidste ansatte har forladt Lindholm - nu begynder oprydningsarbejdet
Lindholm luftfoto
Læs også
De sidste ansatte har forladt Lindholm - nu begynder oprydningsarbejdet

Idéen blev kritiseret både for potentielt at være i strid med folkeretten og for at være en ganske dyr løsning.

Den blev samtidigt et omdrejningspunkt i valgkampen, da den blev omtalt som symbolpolitik af blandt andre Radikale Venstre.

Droppede planer i politisk aftale

Hos Venstre erklærer udlændinge- og integrationsordfører, Mads Fuglede, sig forundret over, at planerne om at oprette udrejsecenter på Lindholm nu er droppet.

- Borgere i det ganske danske land må nu sidde med tilbageholdt åndedræt og afvente, hvor centeret kommer til at ligge. De risikerer nemlig nu, at placeringen bliver tæt på deres bopæl. En forholdsvis øde ø som Lindholm havde i min optik klart været at foretrække, skriver han i en sms til TV 2.

Men at regeringen dropper planerne om et udrejsecenter på Lindholm blev dog kendt allerede i juni, hvor Enhedslisten, SF, De Radikale og Socialdemokraterne indgik en politisk aftale. En aftale, der åbnede for, at Socialdemokratiet kunne danne regering. 

VIDEO: Se, hvordan borgerne i Kalvehave fejrede, at planerne om et udrejsecenter blev droppet.

Dengang var det også en lettet borgmester i Vordingborg Kommune, der kunne læse i aftaleteksten, at et udrejsecenter på Lindholm ikke ville blive en realitet.

- Jeg er da en glad og lettet borgmester, der kan se på, at regeringsforhandlingerne er tilendebragt, og man har fundet ud af, at der ikke skal være udrejsecenter på Lindholm, sagde Mikael Smed (S).

quote Det er sund fornuft og det er også, hvad vi havde regnet med

Sofie Carsten Nielsen (R), politisk ordfører

- Det synes jeg er fornemt, og jeg vil gerne sige tak til alle de borgere og politikere, der har arbejdet på at fornuften skulle sejre i den sag.

Støttepartier: Det er sund fornuft

For Radikale Venstre har skrotningen af planerne været et afgørende punkt i valgkampen og støtten til den socialdemokratiske regering.

- Det er sund fornuft og det er også, hvad vi havde regnet med. Jeg er glad for, at Mattias Tesfaye har erkendt, at det er spild af penge. Så selvfølgeligt er det slut med Lindholm som en ø, der skal huse mennesker.

- Nu kan vi bruge pengene på gode ting. Forebyggelse af kriminalitet og integration for eksempel, siger politisk ordfører for Radikale Venstre Sofie Carsten Nielsen.

Mikael Smed
Læs også
Lettelse i Vordingborg over skrottede Lindholm-planer: - Jeg er en glad borgmester
Mikael Smed
Læs også
Lettelse i Vordingborg over skrottede Lindholm-planer: - Jeg er en glad borgmester

- Det er en kæmpe sejr for den sunde fornuft. SF har okset for at få skrottet det her pengespild, så det er dejligt at se, at ministeren lytter.

- Hele det her med, at det absolut skulle foregå på en ø, det var jo ren symbolpolitik, der kunne have kostet de danske skatteydere hundredvis af millioner kroner, skriver SF's udlændingeordfører, Carl Valentin, i en kommentar til Ritzau.


Nyhedsoverblik