Minimumsnormeringer på aftalepapiret: Det er et skridt i den rigtige retning, men…

Foto: Frederik Hagedorn - TV ØST

Regeringsaftalens indhold om minimumsnormeringer giver forældre og pædagoger følelse af medvind. Men hos kommunerne sparer de - især i Næstved.

Mette Frederiksen har meddelt, at hun har støtte til at danne en socialdemokratisk mindretalsregering.

Det har udmøntet sig i en 18 sider lang politisk aftale om en ny retning indgået mellem Socialdemokratiet, SF, Radikale Venstre og Enhedslisten.

Der er ikke nogen finansiering eller noget, hvor man kan se, at kommunerne får tilført nogle penge. Det er et vigtigt skridt, men vi er der ikke endnu

Cecilie Torp-Strunz fra Næstved

En del af aftalen er minimumsnormeringer i daginstitutionerne.

- Jeg tænker, at det er et godt skridt i den rigtige retning. Jeg er jo glad for, at de sætter ord på og går den vej, vi ønsker, siger Cecilie Torp-Strunz fra Næstved.

Mor fra Næstved: - Vi kæmper videre

Cecilie Torp-Strunz fra Næstved og er mor til en datter på to år og en dreng på syv år. Hun mener, der mangler tal på pædagoger og økonomi.

- Det er ikke så konkret, som jeg måske kunne ønske mig. Der er ikke nogen finansiering eller noget, hvor man kan se, at kommunerne får tilført nogle penge. Det er et vigtigt skridt, men vi er der ikke endnu, siger hun.

Selvom finansieringen er endnu ikke forhandlet på plads, men planen er, at minimumsnormeringer i daginstitutioner skal være fuldt indfaset i 2025. 

Cecilie Torp-Strunz er en del af bevægelsen ”Hvor er der en voksen?” og har været på gaden for at demonstrere for minimumsnormeringer. Hun er ikke i tvivl om, at demonstrationer i foråret har nyttet.

- Jeg synes, det har nyttet helt vildt meget. Jeg er ikke i tvivl om, at vi ikke havde stået her i dag, hvis det ikke havde været for den kamp, og vi kæmper videre.

REGERINGSAFTALEN

I aftalen mellem de fire partier (S, SF, R og Ø) står blandt andet, at de vil lave en ny børneplan for at forbedre forholdene for børn og personale i daginstitutioner. Planen indeholder at der:

 

  • Indføres lovbundne minimumsnormeringer der implementeres i perioden frem mod 2025, således at de er fuldt indfasede i 2025. Det påbegyndes med kommuneaftalen for 2020.
  • Sikres uddannelse af mere pædagogisk personale.
  • Som følge af, at der indføres minimumsnormeringer, ansættes mere pædagogisk personale udover den forøgelse, der følger af det demografiske træk.

BUPL: - Det er en forløsning af mange års frustrationer

Hos BUPL, Pædagogernes landsforbund, er der glæde at spore over dagens udmelding.

Det er kærkomment. I morges da jeg vågnede op og hørte det her, skete der en forløsning af mange års -frustrationer

Betina Vincent Andersen, formand, BUPL

- Det er kærkomment. I morges da jeg vågnede op og hørte det her, skete der en forløsning af mange års -frustrationer. Det tror jeg både skete hos pædagoger, hos ledere og ikke mindst forældre, siger Betina Vincent Andersen, formand for BUPL Sydøst.

BUPL’s anbefalede minimumsnormeringer lyder på tre børn per en voksen i vuggestuerne og seks børn per en voksen i børnehaverne. Det er der kun to kommuner i landet, der lever op til i dag.

Regeringsaftalens mimumsnormeringer er en forløsning på mange års frustrationer, mener Betina Vincent Andersen, formand for BUPL Sydøst. Foto: Frederik Hagedorn - TV ØST

En af de kommuner, der ligger langt fra og har skåret kraftigt i børneområdet er Næstved Kommune.

- Det er faktisk en af de kommuner, som jeg er formand for, hvor det står hårdest til. 82 pct. af de pædagoger, vi har interviewet fortæller, at de flere gange om dagen står alene med en hel børnegruppe. Så det er rigtig slemt, siger Betina Vincent Andersen.

Næstved Kommune: Vi sparer mere af nød end af vilje

Hvis man sammenligner Næstved Kommune med resten af landet, så ligger kommunen under landsgennemsnittet, når det gælder udgifter til dagtilbud for de 0-5-årige børn.

- Det er selvfølgelig mere af nød end af vilje, når det er sådan. Vi brænder for børneområdet. Når vi alligevel har skåret, er det fordi, vi har været i nogle økonomiske udfordringer, som vi har været nødt til at samle op på, siger Michael Perch (A) , næstformand i Børne- og Skoleudvalget, Næstved.

Når Næstved Kommune sparer på børnemrådet, er det alene fordi, det er en nødvendgihed, mener Michael Perch (A). Foto: Frederik Hagedorn - TV ØST

Vi brænder for børneområdet. Når vi alligevel har skåret, er det fordi, vi har været i nogle økonomiske udfordringe

Michael Perch (A) , næstformand i Børne- og Skoleudvalget, Næstved

Forvaltningen i Næstved Kommune har fremlagt et sparekatalog med forslag til yderligere besparelser på børneområdet i kommunen. Men det forslag har politikerne fejet af banen.

i Næstved Kommune bruger man 66.400 kr. per barn i 0-5 års-alderen mod landsgennemsnittet på 71.400 kroner. Alligevel kan Michael Perch ikke love, at der ikke kan komme yderligere besparelser.

- Jeg kan jo ikke garantere for, hvilket flertal der er, og hvad for nogle økonomiske udfordringer, der er. Men der er ikke andet at sige end, at vi får udfordringer med det, hvis vi ikke får hjælp fra regeringen. Nu håber jeg, at den nye regering vil lade nogle ressourcer falde ud til dem, der står og har opgaverne – nemlig kommunerne.

Tip os Har du et godt tip?

Hent vores nye TV ØST Play App
Hent vores nye TV ØST Play App
Hent vores nye TV ØST Play App