Mette Frederiksen: Vi kan ikke løse alle problemer i psykiatrien nu

Socialdemokratiets formand ser partiets udspil som et nødvendigt skridt på vejen mod en bedre psykiatri.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Socialdemokratiets plan for psykiatrien kommer ikke til at løse alle problemer på området med et snuptag.

Men det er en nødvendig start for at komme problemer til livs på et område, som allerede koster meget på det menneskelige område, og som på sigt kan blive endog meget dyrt samfundsøkonomisk.

quote Vi bliver nødt til at erkende, at psykiatrien har været underprioriteret

Mette Frederiksen (S), partiformand

Det siger S-formand Mette Frederiksen torsdag, hvor partiet præsenterer en plan for psykiatrien frem mod 2029.

- Alt det, vi gerne vil på psykiatriområdet, kan vi ikke gøre fra den ene dag til den anden. Vi bliver nødt til at gøre det i den takt, hvor vi ved, at vi også kan rekruttere folk.

De 11 punkter i Socialdemokratiets psykiatriplan:

 

  1. Den pædagogiske psykologiske rådgivning (PPR, red.) i skolerne skal udvides. PPR skal udøve opsøgende indsats i daginstitutioner, på skoler og uddannelsesinstitutioner og for eksempel kunne tilbyde både samtaleterapi og familierådgivning.
     
  2. Det skal blive gratis for alle 6-18 årige at få psykologhjælp, hvis man lider af let til moderat angst og depression og har fået en henvisning fra egen læge.
     
  3. Psykiatrien skal forhandles som en del af finanslovsforhandlingernesamt indgå i de årlige aftaler mellem stat, kommuner og regioner.
     
  4. Årligt sundhedstjek for mennesker med betydelige kognitive eller psykiske funktionsnedsættelser.
     
  5. S vil, som en start, oprette 100 flere sengepladser i psykiatrien. Heraf skal der oprettes 50 helt nye sengepladser og frigøres yderligere 50 gennem en bedre udnyttelse af kapaciteten.
     
  6. S vil etablere en særskilt ungepsykiatri for unge op til ca. 25 år for at skabe fleksible overgange fra børnepsykiatri til ungepsykiatri og fra ungepsykiatri til voksenpsykiatri.
     
  7. Psykiatri skal fylde mere på den lægelige videreuddannelse, og flere læger skal ud i psykiatrien som en del af deres uddannelse.
     
  8. S vil udbrede ordning med brobyggere i kommunerne, som skal være tovholder på videre behandling, genoptræning, uddannelse, beskæftigelse og sociale forhold for både børn, unge og voksne.
     
  9. Udbredelse af botilbudsteams. Botilbudsteamet skal hjælpe patienten fra behandling i psykiatrien til deres botilbud - og fungere som en koordinerende og løbende tovholder for de mest syge borgere.
     
  10. Der skal oprettes et samlet tilbud, hvor mennesker med både psykisk sygdom og misbrug kan behandles.
     
  11. S vil gøre mere for at sikre personale mod vold ved blandt andet at oprette og udbrede botilbudsteams og oprette udgående funktioner, hvor personalet i psykiatrien hjælper i de kommunale tilbud.

 

Kilde: TV2.

- Men det er i vores øjne nødvendigt både at sætte ind på det forebyggende område, styrke indsatsen for børn og unge og oprette flere sengepladser, så folk ikke bliver udskrevet, før de er færdigbehandlet, siger hun.

Socialdemokratiet regner med, at planen vil koste cirka en halv milliard kroner årligt. Finansieringen finder partiet i sin økonomiske plan frem mod 2025.

Behov for to milliarder kroner årligt

Fagfolk har ytret sig positivt om planen, men har samtidig peget på, at tiltagene ikke er nok til at løse problemerne.

Blandt andet mener foreningen Bedre Psykiatris generalsekretær, Thorstein Theilgaard, at der er behov for to milliarder kroner årligt til psykiatrien.

- Jeg forstår godt ønskerne, for vi bliver nødt til at erkende, at psykiatrien har været underprioriteret. Og der er stadig den udfordring, at der er noget tabu over det at være psykisk syg, siger Mette Frederiksen.

quote Det kan blive meget dyrt samfundsøkonomisk

Mette Frederiksen (S), partiformand

- Vi leverer ikke den psykiatri i dag, som patienterne, de pårørende og medarbejderne har behov for. Vi har ikke to milliarder kroner, vi kan lægge om året til psykiatrien, for vi også er udfordret andre steder i sundhedsvæsenet.

- For eksempel mangler der sygeplejersker, og der mangler tid også i andre dele af sundhedsvæsenet. Så det her er det, vi mener realistisk kan lade sig gøre.

- Dermed siger jeg også, at jeg ikke påstår, at vi løser alle problemerne med dette udspil. Men jeg mener, at vi vil tage de næste og nødvendige skridt, siger hun.

Tina Boel
Læs også
Der mangler kvalificerede medarbejdere på Kofoedsminde - psykiatriformand foreslår dialog
Tina Boel
Læs også
Der mangler kvalificerede medarbejdere på Kofoedsminde - psykiatriformand foreslår dialog

Thorstein Theilgaard har tidligere sagt, at psykiatrien potentielt er en bombe under dansk samfundsøkonomi, hvis der ikke bliver sat ind i tide.

- Det kan blive meget dyrt samfundsøkonomisk, siger Mette Frederiksen.

- Det er det allerede menneskeligt, for når vi i disse år ser så mange børn og unge, der ikke trives, så bliver vi også nødt til at have en tungere diskussion med hinanden om, hvorfor så mange børn reagerer på den samfundsudvikling, vi er i gang med lige nu.

- Der er øjensynligt noget, der presser rigtig mange danskere, både voksne og børn, siger hun og nævner blandt andet den megen tid foran skærme, som blandt andre børn og unge har i dag.


Nyhedsoverblik