Sygemeldt i syv år: Mentor hjalp Morten i job

Morten Hansen er i job efter blandt andet mentorhjælp. Dyr løsning - men pengene er givet godt ud, mener forsker.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

I Telias kundecenter i Ringsted sidder Morten Hansen 12 timer hver uge. Og han nyder det.

- Det er en fornøjelse, en leg hver dag. Jeg glæder mig til at komme på arbejde frem for at gå hjemme, siger han.

Morten Hansen har været sygemeldt i syv år blandt andet på grund af problemer med ryggen. Men som en del af projektet ”Flere Skal Med” er det nu lykkes ved hjælp af en mentor at matche Morten Hansen med Telias kundecenter, hvor Morten Hansen nu er i flexjob.

quote Du er gladere. Du har kolleger omkring dig. Du har en helt anden hverdag og noget at stå op til

Morten Hansen, flexjobber i Telia

- Man har fundet et ideelt match ren virksomhedsmæssigt. Det er også der, succesen skal være for kommunen og virksomheden. Når matchet er der, får det folk i arbejde, siger Morten Hansen, der har fået hjælp gennem Faxe Kommune.

Tiden som sygemeldt var svær for Morten Hansen. Han følte sig stemplet som andenrangsborger - men det har jobbet i Telia lavet om på.

- Du er gladere. Du har kolleger omkring dig. Du har en helt anden hverdag og noget at stå op til. Er du derhjemme, står du op til et fjernsyn og til at have ondt, siger Morten Hansen.

Artiklen fortsætter under billedet

Fællesskabet med kollegerne i Telias kundecenter i Ringsted betyder meget for Morten Hansen.
Fællesskabet med kollegerne i Telias kundecenter i Ringsted betyder meget for Morten Hansen. Foto: Frederik Thorup - TV2 ØST

”Flere skal med” gå ud på at udsatte borgere, der er syge, har diagnoser og sociale problemer, får en personlig jobformidler, en mentor, der skal forsøge at skabe det helt rigtige match mellem borgeren og en virksomhed.

Desuden har Faxe Kommune sørget for, at de sagsbehandlere, der har de mest udsatte borgere, ikke har så mange sager, så de har bedre tid til den enkelte.  

Dyrt men fornuftigt

Frederik Thuesen er seniorforsker hos VIVE, Det nationale forsknings- og analysecenter for velfærd. Han arbejder med det danske arbejdsmarked og kan sagtens se fornuften i projektet.

quote Det er en fornøjelse, en leg hver dag

Morten Hansen, ansat, Telia

- Hvis vi ser på mentorordninger generelt, er der lidt blandede resultater i forhold til evalueringer af, om de virker eller ej. Nogle undersøgelser peger på det virker, og andre på at det ikke gør nogen forskel, siger Frederik Thuesen og fortsætter:

- Man må overveje om det er omkostningseffektivt. For det er dyrt med de meget håndholdte indsatser. Støttepersonen skal jo også have løn. Men jeg kunne godt forestille mig, at det var en god idé, for der er en kæmpe gevinst for samfundet ved at personer, der er i forsørgelse, kommer ud i et job. Det kan godt være, det ikke tjener sig hjem på et halvt eller et helt år. Men det kan sagtens tjene sig hjem over tid.

Der er mere end 27.000 borgere i hele landet, der har været i kontanthjælpssystemet i fem år eller længere. Det er på den baggrund ”Flere Skal Med” er opstået. Der er givet 260 millioner kroner fra satspuljemidlerne til projektet, der startede i 2017.

Læs også
Efter 10 års arbejdsløshed:
Martin fandt troen på fremtiden på genbrugspladsen
Læs også
Efter 10 års arbejdsløshed:
Martin fandt troen på fremtiden på genbrugspladsen

Penge er ikke alt

Én ting er pengene. Noget andet er det rent menneskelige.

- Personer med tungere problemer, de kan godt have brug for en meget håndholdt indsats. Så afhængig af problemets omfang og type, kan der godt være brug for en intens indsats. De mennesker, der så faktisk kommer ud og får et job. Både får en indtægt og et socialt liv, kan have rigtig stor gavn af det, siger Frederik Thuesen.

quote Det kan godt være, det ikke tjener sig hjem på et halvt eller et helt år. Men det kan sagtens tjene sig hjem over tid

Frederik Thuesen, seniorforsker, VIVE

Og det kan Morten Hansen skrive under på fra sin stol på sit job i Ringsted.

- Det betyder jo, man får en helt anden energi og får opfyldt nogle behov, du ikke får opfyldt derhjemme. Du bliver mere selvtilfreds og får mere overskud til dig selv, siger han.

88 kommuner er med i projektet. Faxe Kommune har haft så stor succes, at kommunen er udnævnt til at være et frontløberprojekt. Det betyder, kommune skal være med til at videreudvikle projektet.

 


Nyhedsoverblik