Meditationsforening skaber uro i Rørvig

En meditationsforening vil bygge 32 særlige huse på en grund i Rørvig. Et flertal i Miljø- og Klimaudvalget siger dog blankt nej til byggeplanerne.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Dansk Forening for Transcendental Meditation har haft aktiviteter i Rørvig i 41 år.

Nu ønsker foreningen ønsker at købe en grund i det gamle Rørvig. Her vil de opføre 32 huse bygget ud fra Vatsu-principperne. Meget simpelt fortalt betyder det, at de forskellige funktioner i rummet er orienteret efter verdenshjørnerne. 

- Folk får det bedre ved denne form for byggeri. Det bliver rarere for mennesker at være der, og de bliver også rarere at være sammen med for den sags skyld. Det er meget lettere at samarbejde med det øvrige samfund, hvis man har det godt indadtil. Og det hjælper Vatsu-principperne med, fortæller Ole Markman,  der er bestyrelsesmedlem i foreningen og har et hus i Rørvig, der er bygget udfra Vatsu-principperne.

Udvalg: Nej tak til byggeplaner

Grunden, som meditationsforeningen ønsker at bygge på, ejes af Odsherred Kommune, og et flertal i Miljø-og Klimaudvalget har afvist byggeplanerne. Lokalplanen for området skal nemlig ændres, hvis Vatsu-principperne skal følges, og det vil formanden for Miljø- og Klimaudvalget ikke.

- Jeg synes slet ikke, at det passer ind her. Det strider jo på alle punkter mod den plan, der er, og de krav, som vi har stillet til de mennesker, der allerede har bygget her. Jeg synes, Vatsu principperne er lidt fjollede. Det er nogle principper, der er udviklet af en mand, der bliver kaldt "Hans Majestæt". Han skal iøvrigt have en afgift, når man bygger efter de her principper, siger Morten Egeskov (Venstre) formand for Miljø- og Klimaudvalget.

Naboer: Nej tak til byggeriet
Byggeriet vækker heller ikke begejstring hos naboerne til grunden.

- Jeg er slet ikke imod byggeri, men jeg er imod, at man inddrager vores fællesområde, hvor vi ifølge lokalplanen skulle have et gadekær, forklarer Kate Lemke Nielsen.

Og Jackie Lindegaard suplerer:

- Det vil tage en masse udsyn. Den fine natur vil forsvinde, og byggeriet er imod den lokalplan, som der er for grunden.

Borgmester: Byggeri giver skattekroner
Ikke alle i Rørvig ser dog lige skeptisk på projektet. Ifølge Borgmesteren i Odsherred bliver lokalplaner jævnligt tilrettet, og kommunen bør i stedet fokusere på de fordele et eventuelt salg af grunden kan have.

- Nye tilflyttere betyder meget. Der er både nye skattekroner, man handler i de lokale forretninger, man bruger de lokale håndværkere. Og så betyder det noget for økonomien i kommunen. Vi får mere i udligning, når der er flere borgere i kommunen, forklarer Thomas Adelskov (Soc. Dem.), der er borgmester i Odsherred kommune.

Meditationforeningen vil nu invitere naboerne til et møde for at forklare om byggeriet.

 


Nyhedsoverblik