Medister kan have gjort mindst 33 syge

Der er fundet en sammenhæng mellem salmonella-syge og indtagelse af medisterpølse.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Medisterpølse mistænkes for at være årsag til mange salmonella-udbrud.

Det skriver DTU Fødevareinstituttet i en pressemeddelelse.

DTU Fødevareinstituttet, Fødevarestyrelsen og Statens Serum Institut har fundet en sammenhæng mellem salmonella-syge og indtagelse af medisterpølse.

33 personer er blevet syge af den samme type salmonella. På Sjælland og øerne har cirka 16 personer været smittet.

quote Undersøgelsen udpeger medisterpølse som en smittekilde til udbruddet

Luise Müller, epidemiolog på Statens Serum

Statens Serum Institut har sidenhen gennemført en større undersøgelse for at finde smittekilden til udbruddet. Her indgik 21 patienter og 67 raske kontrolpersoner. Undersøgelsen peger på, at der er en sammenhæng mellem sygdomstilfældene og at have spist medisterpølse.

- Vi har gennemført en større spørgeskemaundersøgelse, hvor svarene om hvad patienterne har spist, er blevet sammenlignet med svar fra raske danskere. Undersøgelsen udpeger medisterpølse som en smittekilde til udbruddet, udtaler epidemiolog på Statens Serum Institut, Luise Müller.

Undgå smitte med salmonella

For at undgå smitte med salmonella fra svinekød er det vigtigt, at:

  • Gennemstege/gennemkoge svinekød.
     
  • Koge medisterpølse i 10 minutter, inden den steges.
     
  • Undlade at smage på råt kød, for eksempel frikadellefarsen.
     
  • Vaske hænder efter at have rørt ved råt svinekød.
     
  • Holde det rå kød adskilt fra den spiseklare mad, for eksempel salat.

 

Kilde: Fødevarestyrelsen.

Det er ikke alle patienterne, der har spist medisterpølse. Derfor antages det fortsat, at der også kan være andet svinekød, der er forurenet med salmonella.

Det kan være svært at stege en medisterpølse ordentligt igennem. Derfor anbefaler Fødevarestyrelsen, at medisterpølse gennemsteges, så den ikke er rød i midten.

Man kan for eksempel koge medisterpølsen i 10 minutter, inden den steges færdig på panden. Medisterpølse vil være fri for bakterier, hvis den er gennemkogt eller stegt, så den ikke er rå i midten.

Har ikke fundet kilden

Det har endnu ikke været muligt at finde ud af præcist, hvor medisterpølsen er produceret og solgt. Det bliver fortsat undersøgt.

- Vi er på nuværende tidspunkt ikke i stand til at udpege et specifikt parti af en fødevare fra en virksomhed, som kilden til udbruddet. Derfor fortsætter Fødevarestyrelsen og Statens Serum Institut med at indsamle data om, hvilke fødevarer patienterne specifikt har indkøbt og kan have spist, siger beredskabschef Nikolas Hove fra Fødevarestyrelsen.

svinekød
Læs også
Udbrud af salmonella vokser – mindst 33 personer har været syge
svinekød
Læs også
Udbrud af salmonella vokser – mindst 33 personer har været syge

Typen af salmonella, der har forårsaget udbruddet, er velkendt fra svinekød.

Analyser foretaget af DTU Fødevareinstituttet og Fødevarestyrelsen i forbindelse med den generelle salmonella-overvågning viser en tæt relation til andre salmonellabakterier fra svin og svinekød.

 


Nyhedsoverblik