Massiv narkohandel i Vordingborg – borgmester appellerer til landsdækkende indsats

Flere steder i Vordingborg handles der med stoffer, siger borgmester Mikael Smed, der kalder TV2 ØSTs afsløring for noget møg.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

- Det er en møghistorie og et møgprædikat at få på sin kommune.

Sådan siger borgmesteren i Vordingborg Kommune, Mikael Smed (S), om TV2 ØSTs afsløring af handlen med narko på en parkeringsplads på Kildemarksvej. 

På trods af afsløringen er Mikael Smed ikke overrasket over, at der bliver handlet med narko i Vordingborg. Det overraskende er, at det foregår så åbenlyst, siger han.

quote Vi har tidligere haft problemer med det, men slet ikke i det omfang, som I nu beskriver

Klaus Franov, formand, Arbejdernes Boligselskab

- Der er mange steder i Vordingborg Kommune, hvor vi har en opfattelse af, at der foregår handel med stoffer, og det er ikke kun på parkeringspladsen på Kildemarksvej. Det er også ved vores rådhuspark og desværre ved en parkeringsplads ved en af vores folkeskoler, siger Mikael Smed.

Efter afsløringen kunne mange borgere fra andre sjællandske byer på Facebook berette om, at der også bliver handlet med narko i deres byer, ligesom TV2 ØST torsdag interviewede unge i Næstved om deres lette adgang til stoffer.

VIDEO: Se hvor let unge i Næstved har ved at få fat i stoffer.

 

Fordi handlen med narko er et landsdækkende problem, appellerer Mikael Smed til, at der er brug for en national indsats. 

- Jeg forholder mig til, at der et landsdækkende problem, at handel med stoffer nærmest er blevet normalt og legalt, ikke kun blandt unge, men helt almindelige danskere, der lige efter fyraften mener, det er helt okay at køre ned og købe stoffer. Det siger mig, at vi har brug for indsatser i hele samfundet og en debat om, hvad vi gør, og hvordan vores trivsel er. 

Læs også
Storstilet narkohandel foregår ved højlys dag i Vordingborg
Læs også
Storstilet narkohandel foregår ved højlys dag i Vordingborg

Men som kommune har I jo også et ansvar, har I været gode nok til at lave forebyggende indsatser hos de unge?

- Nej, det har vi helt givet ikke. Vi orienterer, fortæller og oplyser, men måske skal vi dybere ned og se på, hvordan vi mennesker trives i samfundet, siger Mikael Smed.

Boligselskab er magteløs 

Parkeringspladsen på Kildemarksvej ligger klos op ad et område med ungdomsboliger fra Arbejdernes Boligselskab, og 400 meter væk ligger handelsskolen ZBC og Vordingborg Gymnasium og HF.

Fordi der er en stor koncentration af unge rundt om parkeringspladsen, er den et godt sted for narkosalget, har den 19-årige tidligere stofmisbruger, "Julie", fortalt TV2 ØST.

Den 3. juli i år anholdt Sydsjællands og Lolland-Falsters Politi to mænd på 22 og 25 år netop ved ungdomsboligerne og faldt i den forbindelse et halvt kilo hash, fem gram kokain, tre gram MDMA, en skarpladt pistol, tre samuraisværd og 30.000 kroner. 

Artiklen fortsætter under grafikken.

Kilde: altomstoffer.dk. Grafik: Nick Abildgaard - TV2 ØST.

Ligeledes skriver flere brugere på Facebook, at det i flere år nærmest har været reglen end undtagelsen, at der fra ungdomsboligerne blev handlet med narko.

Hos Arbejdernes Boligselskab bekræfter formand Klaus Franov, at man kender til problematikken og ofte har diskuteret det til bestyrelsesmøder. Boligselskabet har tidligere kontaktet politiet og føler sig magtesløs. 

- Vores muligheder er ikke ret store. Vi har vores viceværter, der går i området og som kan rapportere til politiet, hvad der sker. Ellers kan vi stort set ikke gøre noget.

Ungdomsboliger Vordingborg
Læs også
Pushere anholdt tæt på børnefestival med skarpladt pistol og tre samuraisværd
Ungdomsboliger Vordingborg
Læs også
Pushere anholdt tæt på børnefestival med skarpladt pistol og tre samuraisværd

Hvordan har du det med det faktum?

- Det synes jeg ikke, er særlig sjovt. Vi har tidligere haft problemer med det, men slet ikke i det omfang, som I nu beskriver.

Artiklen fortsætter under billedet.

Arbejdernes Boligselskab har ikke mange muligheder for at stoppe narkohandlen, siger formand Klaus Franov. 
Arbejdernes Boligselskab har ikke mange muligheder for at stoppe narkohandlen, siger formand Klaus Franov. 

- Jeg er irriteret over, at forældre til børn, der leder efter boliger, kan sige, at der handles med narko her. Det er ikke sjovt, for vi skal jo have lejet vores lejligheder ud, siger Klaus Franov, der vil samle bestyrelsen i næste uge og kontakte politiet. 

Borgmester Mikael Smed mener ikke, at det er viceværters opgave at dæmme op for narkohandlerne.

quote Måske skal vi dybere ned og se på, hvordan vi mennesker trives i samfundet, siger Mikael Smed.

Mikael Smed (S), borgmester, Vordingborg Kommune

- Boligselskabet er sat i verden for at drive og udleje boliger og ikke optrevle kriminalitet og få deres viceværter i klemme. På den måde vil jeg ikke sige, boligselskabet har et ansvar, men det har en rolle i den fælles samtale, vi skal i gang med, hvor vi skal prøve at addressere problemstillingerne, siger Mikael Smed.

Gymnasierektor: Vi har fornuftige elever

På Vordingborg Gymnasium og HF er rektor Jakob Stubgaard ærgerlig over, at der foregår massiv narkohandel i skolens baghave. Han er ikke overrasket over, at der handles med narko i Vordingborg, men at det foregår så åbenlyst. 

Ligesom Mikael Smed mener Jakob Stubgaard også, at det kræver en fælles indsats at stoppe narkohandlen. 

- Som rektor på en skole, der ligger så tæt på, understreger det for mig det vigtige i, at vi er fælles om at få løst problemet. Det kræver mange gode kræfter at komme det til livs: Kommunen, politiet, forældrene, folkeskolerne og selvfølgelig også ungdomsuddannelserne. 

VIDEO: TV2 ØST har vist videomaterialet til Sydsjællands og Lolland-Falsters Politi, der efterforsker sagen. Ifølge politiet er de mange narkohandler et generelt billede på resten af Sjælland.

 

Når eleverne møder ind efter efterårsferien, vil skolen i første omgang opfordre eleverne til at informere skolen om, hvis de ser eller hører noget, der har med køb og salg af narko at gøre. 

- Som udgangspunkt er der ikke belæg for at tage skrappere midler i brug. Vores elever er fornuftige og søde og kan godt finde ud af at opføre sig ordentligt.

- Vi har et rigtig godt samarbejde med kommunen, politiet og SSP-afdelingen. Det skal vi fortsætte med, det understreger det her, siger Jakob Stubgaard.  


Nyhedsoverblik