Mangel på faglærte: Kampagne skal tiltrække unge

Der vil muligvis mangle 70.000 faglærte i 2025. Nu skal kampagne ændre tendensen - der bliver taget fat i elever helt ned til 6. klasse.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Flere og flere unge vælger erhvervsuddannelserne fra. 

Fremskrivninger fra Dansk Industri og Arbejderbevægelsens Erhvervsråd viser, at vi kommer til at mangle helt op mod 70.000 faglærte i 2025.

Det skal en ny landsdækkende kampagne ved navn 'Dit barns fremtid' nu ændre på.

I dag havde EUC Sjælland i Næstved inviteret 6. klasses elever til Erhvervsskolerne dag, så de kunne høre mere om håndværksfagene. 

quote Det har været rimelig fedt at se alle dem, der arbejder. 

Karl Theodor Bergsen fra 6. klasse i Næstved.

Hvordan har det været?

- Det har været meget sjovt, siger Augusta Rosenkrantz, som går i 6. klasse - og det er hun ikke ene om at mene.

- Det har været rimelig fedt at se alle dem, der arbejder. De sad for eksempel og øvede sig i at klippe i parykker, siger Karl Theodor Bergsen fra 6. klasse i Næstved.

Det sker

På Erhvervsskolernes dag får 6. klasses eleverne mulighed for at stifte bekendtskab med uddannelsesmulighederne på erhvervsskolerne i Næstved, et selvvalgt hovedområde og uddannelsesmiljøet.

Hvad har I lavet i dag?

- Der har været tre forskellige hold. Nogen har bygget sæbekassebiler, andre har bygget banen, og så er der dem, der har lavet skilte, som skal sidde på sæbekassevognen, fortæller Augusta Rosenkrantz fra Næstved.

Erhvervsskolerne SOSU Sjælland, ZBC og EUC Sjælland har valgt at invitere til Erhvervsskolernes Dag for 6. klasser i Faxe, Vordingborg og Næstved Kommuner.

"Vi vil gøre unge opmærksomme på erhvervsskolerne"

Ifølge Kommunernes Landsforening er det kun 18 procent af landets unge, der har valgt at starte på en erhvervsuddannelse i dette skoleår, mens hele 74 procent af eleverne fra 9. og 10. klasse har valgt en gymnasial uddannelse som førsteprioritet.

quote Når de skal vælge en uddannelse om et par år, håber jeg på, de kigger på erhvervsskoler.

Jens Ole Balle, instruktør i praktikcenteret, EUC Sjælland

Hvorfor hiver I allerede fat i de unge i 6. klasse? 

- Vi har stor mangel på optag på skolerne, så vi vil gøre de unge opmærksomme på erhvervsskolerne. De fleste er jo introduceret til gymnasier og handelsskoler - så vi ønsker også, at de skal lære en erhvervsskole at kende som noget, der kan være sjovt. Når de skal vælge en uddannelse om et par år, håber jeg på, de kigger på erhvervsskoler, siger Jens Ole Balle, instruktør i praktikcenteret, EUC Sjælland.

Tror du allerede, man kan tage stilling til, hvad man skal lave som voksen, når man går i 6. klasse?

- Nej, det tror jeg ikke, men jeg tror, at det kan være med til at så nogle korn i forhold til, hvad de vil i fremtiden, for så har de prøvet at være herude og se, hvad det er for noget, siger Jens Ole Balle til TV ØST.

Regeringens målsætning

Regeringens målsætning lyder på, at mindst 25 procent skal vælge en erhvervsuddannelse direkte efter 9. eller 10. klasse i 2020, mens det i 2025 skal være hele 30 procent. Det skriver KL.

Har I det svært hos erhvervsskolerne?

- Ja, vi kæmper meget for at få elevindtag, og vi mangler jo rigtig meget faglært arbejdskraft allerede nu, og det bliver kun værre, siger Jens Ole Balle.

Hvorfor skal vi overhovedet have faglærte?

- Det skal vi, fordi det er dem, der er med til at få Danmark til at løbe rundt. Inden for de næste ti år vil der komme til at mangle 25.000 faglærte smede - og med den rate, der bliver uddannet nu, bliver der kun uddannet cirka 7.000, siger Jens Ole Balle.

"Man er sammen socialt på en helt anden måde"

Hvad har I fået ud af dagen?

- Vi har vist dem, at det også kan være sjovt at gå på en erhvervsskole. Det handler ikke kun om at sidde på en skolebænk - man kommer også ud og røre sig og bruge hænderne, og man er sammen socialt på en helt anden måde, end man er på skolebænken, siger Jens Ole Balle.

Der er også erhvervsskolernes dag igen i morgen i Faxe, Næstved og Vordinborg.


Nyhedsoverblik