Mange ungarbejdere snydes for pauser

Når unge lander et sommerferiejob, er det desværre ofte uden pause i løbet af arbejdsdagen. Det er særdeles problematisk, mener 3F.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Sommerferien bruges af mange ihærdige unge på at tjene lidt ekstra mønt til resten af året. Desværre halter det med at give de unge ordentlige pauser, når de betjener kunder i sommerlandet.

Det viser foreløbige tal fra Jobpatruljen, der sommeren over har talt med unge fritidsjobbere fra hele landet. Sådan skriver Fagbladet 3F.

Jobpatruljekoordinator: - Det går den forkerte vej

I Jobpatruljens rundspørge svarer 750 ud af 2591, at de har mindre fri end de lovpligtige 30 minutter, når de arbejder. Det er knap en tredjedel, som ikke har den pause, de ellers er berettiget til efter 4,5 times arbejde.

- Det går desværre den forkerte vej. Der bliver ikke sat personale ind til, at unge kan holde pause, hvilket er et stort problem, for de har krav på fri i løbet af en lang arbejdsdag, siger Tina Leire, der er jobpatruljekoordinator på Sjælland.

Det er særdeles problematisk, hvis du spørger formanden for 3F Privat Service, Hotel og Restauration, for uanset om man er barn eller voksen, så er en pause fra en stressende arbejdsdag vigtigt.

- Det er trist, at unge ikke kender deres rettigheder. Hvordan skal de kunne passe deres pauser, hvis de ikke engang ved, at de har krav på dem? Arbejdsgiveren har et stort ansvar for at reglerne overholdes, og for at de unge introduceres ordentligt til arbejdsmarkedet, siger Tina Møller Madsen.

Jobpatruljen
Læs også
Jobpatruljen om unges arbejdsmiljø: - De vil ikke være til besvær
Jobpatruljen
Læs også
Jobpatruljen om unges arbejdsmiljø: - De vil ikke være til besvær

Arbejdslivsforsker: Bekymrende at man ikke kan vende udviklingen

Set over en femårig periode er problemet med manglende pauser steget. Det er bekymrende, at man ikke kan få vendt udviklingen, mener arbejdslivsforsker Helge Hvid fra Roskilde Universitet.

- Hvis man arbejder hårdt og ikke har mulighed for at slappe af, så vokser risikoen for fysiske og psykiske problemer. Der sker forholdsvis mange arbejdsulykker blandt unge, og risikoen øges kun, når de ikke holder deres pauser, siger Helge Hvid.

Han opfordrer arbejdsgiverne til at holde bedre øje med de unge, for negative oplevelser har ofte dårlig indvirkning på deres videre arbejdsliv.

- Det er pauserne, der giver indhold. Det at kunne snakke uformelt med kollegaer om stort og småt er vigtigt, når man skal lære arbejdslivet at kende. Det er utrolig betydningsfuldt at give dem gode første erfaringer på arbejdsmarkedet, for det er med til at forme deres videre forhold til det at arbejde, siger Helge Hvid.


Nyhedsoverblik