Mandeforsker om sexchikane: Mændene føler en kulturel berettigelse til kvinderne

Flere kvinder anmelder ubehagelige befølinger under for eksempel byture. Krænkelserne kan have en kulturel forklaring, mener forsker.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Et klap i numsen eller en kæk kommentar om, hvor lækker en dansende pige ser ud i sin sommerkjole.

Politiet modtager flere og flere anmeldelser om befølinger og sexisme i hverdagen, for eksempel fra unge piger, der har oplevet det i nattelivet. Faktisk steg antallet af anmeldelser om befølinger i Region Sjælland med 92 % fra 2015 til året efter, viser tal fra Danmarks Statistik.

Kenneth Reinicke er lektor i mandeforskning på RUC, og han vurderer, at befølingerne og kommentarerne rettet mod kvinder i nattelivet er kulturelt betingede.

- Jeg tror, at rigtig mange mænd føler, at de har en kulturel berettigelse til det her. Så er der også mange, der godt ved, at de ikke har, men de er ligeglade. De tænker bare, at de er sjove, siger han til TV ØST.

quote Jeg tror, at rigtig mange mænd føler, at de har en kulturel berettigelse til det her

Kenneth Reinicke, mandeforsker

Ifølge forskeren befinder sexchikanen sig i et felt, der spænder mellem en normaliseret, anerkendt kulturel adfærd, hvor mænd kurtiserer og giver komplimenter, og så en krænkende og afvigende adfærd, hvor kvinders grænser bliver overskredet.

- Men det interessante er, at der ikke er nogle klare definitioner på, hvornår man udøver sexchikane. Hvor meget skal der til? Det kan være meget forskelligt fra kvinde til kvinde og situation til situation, om for eksempel en kommentar fra en mand opfattes som krænkende eller som et kompliment, siger Kenneth Reinicke.

Mere fokus på problemet

Selvom der er en stigning i antallet af anmeldelser af befølinger, så tror mandeforskeren dog ikke, at det er et udtryk for, at mænd er blevet mere tilbøjelige til at befamle kvinder mod deres vilje.

quote Det er klart, at med den opmærksomhed, der er på, at vi skal diskutere og opfatte sexchikane som netop dét, så er der kommet en større italesættelse af problemet

Kenneth Reinicke, mandeforsker

- Det er klart, at med den opmærksomhed, der er på, at vi skal diskutere og opfatte sexchikane som netop dét, så er der kommet en større italesættelse af problemet. Vi ser en afstigmatisering af det, siger han.

- Mange har måske tidligere været i tvivl om, hvad det er, de har været udsat for, fordi den kulturelle definition af sexchikane befinder sig i et spændingsfelt mellem afvigende og acceptabel adfærd.

Sker i alle samfundslag

Kenneth Reinicke tror altså, at det stigende fokus på sexchikane har fået flere kvinder til at anmelde de nærgående mænd.

- Kvinderne er måske blevet bedre til at sige: ”Hov, jeg har faktisk været udsat for et overgreb. Det skal du ikke have lov til, og det vil jeg gerne vise dig, så derfor har jeg meldt dig”, siger forskeren.

quote Kvinderne er måske blevet bedre til at sige: ”Hov, jeg har faktisk været udsat for et overgreb"

Kenneth Reinicke, mandeforsker

Han understreger samtidig, at mænd går over stregen i alle samfundslag og med alle former for forskellige kulturelle baggrunde.

- Der kan være en tendens til at tro, at det er rockere, der udøver vold, og det er folk med en særlig kulturel baggrund, der udøver sexchikane. Men al forskning viser, at det er det ikke. Det kan være alle slags mænd, slutter han. 

Se indslaget: Markant flere kvinder anmelder den slags krænkelser end tidligere. Vi har talt med to unge kvinder fra Slagelse, der begge har været udsat for ufrivilligt at blive befølt af mænd.

Nyhedsoverblik