Mammografibusser kan være fortid

Mammografibusserne, der tilbyder screening for brystkræft, er udtjente og kan blive fortid. Regionsrådet skal diskutere bussernes fremtid torsdag.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Det kan være sidste gang, at en del kvinder bliver screenet for brystkræft i en af Region Sjællands tre mammografibusser.

Busserne er nemlig meget nedslidte, og det medfører ustabil drift, mange nedbrud og en del patientaflysninger. 

Derfor skal Regionsrådet tage stilling til, hvordan man fremover vil tilbyde den lovpligtige screening hvert andet år til kvinder mellem 50 og 69 år.

Busserne blev oprindelig sat ind for at være tættere på de kvinder, der skal undersøges. Men nu kan den funktion fremover blive centraliseret på Ringsted Sygehus. 

Sådan lyder det i et af forslagene, som bliver fremlagt for Regionsrådet. 

Forlænger transporttid med 21 kilometer

Forslaget lyder på, at samle screeningstilbuddet på Ringsted Sygehus og kun bevare den ene mammografibus. I det tilfælde vil den ene mammografibus udelukkende dække screeninger i Kalundborg, Odsherred, Guldborgsund, Lolland og Vordingborg kommuner.

Bliver det forslag vedtaget, vil det betyde, at de kvinder, der fremover indkaldes til mammografiscreening på Ringsted Sygehus, vil få deres gennemsnitlige transporttid forlænget med 21 kilometer, svarende til hhv. 19 minutter i bil og 37 minutter med offentlig transport, fremgår det af forslaget.

Skal busserne fortsat bevares, vil det ifølge forslaget koste 10 - 15 millioner kroner til hovedrenovering af de to busser, som ikke er renoveret for nyligt.

Der scannes dagligt 73 kvinder i Ringsted og 126 kvinder i busserne.


Nyhedsoverblik