To måneder uden rent drikkevand: Det er traumatisk

Beboerne i landsbyen Maglebrænde kan igen drikke vandet fra hanen. To måneder uden rent drikkevand har været en voldsom oplevelse, erkender forsyningsselskab.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Det var to lettede ledelsesrepræsentanter fra Guldborgsund Forsyning, der fredag eftermiddag troppede op hos 13 kunder i Maglebrænde Vandværk for personligt at overbringe nyheden om, at mareridtet nu er slut.

De 13 kunder i landsbyen Maglebrænde på Falster kan nemlig igen drikke vandet direkte fra hanen.

quote Der kom ting ud af vandhanen, som absolut er grænseoverskridende, og det kan jo meget vel have været en traumastik oplevelse for mange

Niels Rasmussen, produktionschef i Guldborgsund Forsyning

I to måneder har vandet været forurenet. Og mens en del andre kunder tidligere har fået lov at bruge vandet, har beboerne på de 13 ejendomme været nødsaget til at koge vand, der skulle drikkes, bruges i mad eller til tandbørstning.

Men nu Guldborgsund Kommune og Sundhedsstyrelsen efter et samråd tidligere på dagen vurderet, at vandet til de 13 ejendomme igen kan anvendes helt uden restriktioner. 

maglebraende_forsamlingshus.jpg
Læs også
Drik ikke vandet: Der kommer kloakvand ud af vandhanen
maglebraende_forsamlingshus.jpg
Læs også
Drik ikke vandet: Der kommer kloakvand ud af vandhanen

Niels Rasmussen, produktionschef i Guldborgsund Forsyning, hvordan kan I sige, at vandet igen kan drikkes?

- Mere eller mindre fra dag et af har vi udtaget et antal vandprøver, som er blevet sendt til analyse. De analyser skal opfylde et bestemt parameter til den danske drikkevands kvalitet, og de seneste dage har vi kunne se, at de gradvist er blevet bedre. Og senest her i formiddag klokken 11.30 fik vi meldingen fra myndighederne, tilsynsførende fra kommunen og embedslægen om, at nu var parametrene så gode, at myndighederne frigav vandet til brug til de sidste 13 ejedomme. Vel om mærke til brug uden restriktioner, svarer Niels Rasmussen til TV ØST. 

En traumatisk oplevelse

De to måneder uden rent drikkevand i landsbyen på Falster har været hårdt for beboerne.

- Det har selvfølgelig været utrolig generede, og for nogle har det været en traumastik oplevelse, fordi man normalt i Danmark bare er vant til at åbne fra hanen og drikke vandet. Enkelte oplevede allerede i begyndelsen af februar, at der kom ting ud af vandhanen, som absolut er grænseoverskridende, og det kan jo meget vel have været en traumastik oplevelse for mange, fortæller Niels Rasmussen. 

Det var her, man skulle hente sit vand i landsbyen Maglebrænde. Vandet kom fra Stubbekøbing Vandværk og var drikkeklart.
Det var her, man skulle hente sit vand i landsbyen Maglebrænde. Vandet kom fra Stubbekøbing Vandværk og var drikkeklart. Foto: Maglebrænde Forsamlingshus
Læs også
Forurening i Maglebrænde: Nu er der badevogne til fri afbenyttelse
Læs også
Forurening i Maglebrænde: Nu er der badevogne til fri afbenyttelse

Hvad kom der ud af vandhanen?

- Det var papirstumper og andet, der hører til spildevand, som naturligvis ikke har noget som helst at gøre i rent drikkevand, svarer han.

Hvordan kunne det lade sig gøre?

- Det kunne lade sig gøre, fordi et entreprenørselskab fejlagtigt fik koblet forskellige spildevandsledninger sammen med en drikkevandsledning. Det medførte så den her meget, meget alvorlige drikkevandsforurening i Maglebrænde til stor gene for alle vandkunderne, siger Niels Rasmussen.

Krævede meget grundig udskyldning

Hvordan kan det lade sig gøre, at der ikke har været rent drikkevand i to måneder?

quote Det var papirstumper og andet, der hører til spildevand, som naturligvis ikke har noget som helst at gøre i rent drikkevand

Niels Rasmussen, produktionschef i Guldborgsund Forsyning

Det er fordi, når der har været en så alvorlig forurening, hvor der har været spildevand inde i drikkevandsledningerne, så kræver det meget grundig udskyldning i de her ledningsnet ved de pågældende berørte ejendomme. Og når først man har skyldte ud, så skal man lade vandet løbe igennem i meget lang tid for at opnå de rigtige parametre. Det er desværre noget, som kræver meget, meget lang tid, forklarer Niels Rasmussen og tilføjer:

- Men den glædelige nyhed er, at nu skal vandet bruges uden restriktioner.

Guldborgsund Forsyning valgte fra første færd at bistå det lille private Maglebrænde Vandværk omkring alle aspekter i den komplicerede sag. 

16707483_1782740858434993_650545473778642809_o.jpg
Læs også
Vandforurening: De værste huse bliver nu renset
16707483_1782740858434993_650545473778642809_o.jpg
Læs også
Vandforurening: De værste huse bliver nu renset

Nyhedsoverblik