Målløs museumsdirektør efter indbrud: Det var forfærdeligt at vågne til

Borgcentret i Vordingborg har det højeste sikkerhedsniveau. Alligevel lykkedes to indbrudstyve at komme ind og slippe afsted med flere tyvekoster.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Det burde være umuligt, men alligevel lykkedes det to indbrudstyve at bryde en panserdør op til Danmarks Borgcenter i Vordingborg i nat.

På under et minut var tyvene ude igen med alarmerne bimlende om øerne på dem, men med flere tyvekoster i rygsækken.

- Det var forfærdeligt at vågne til. Bygningen her er en af de mest sikrede bygninger, der findes i Danmark, men alligevel er det lykkedes dem at bryde ind. Vi er lettere målløse over, at det kunne lade sig gøre, siger museumsdirektør Keld Møller Hansen fra Museum Sydøstdanmark til TV ØST.

quote Bygningen her er en af de mest sikrede bygninger, der findes i Danmark, men alligevel er det lykkedes dem at bryde ind. Vi er lettere målløse over, at det kunne lade sig gøre

Keld Møller Hansen, museumsdirektør

Tyvene stjal, hvad de troede var et uvurderligt guldsmykke fra Vikingetiden, men som i virkeligheden bare var en kopi. Værre var det, at de også kom afsted med seks støbeforme til det originale smykke. Støbeforme, som museumsdirektøren beskriver som ”helt unikke”.

- De er uerstattelige. Det er dem, der har skabt det her uerstattelige guldsmykke, og det er dem, der er de vigtige, siger Keld Møller Hansen.

Det var balndt andet dette smykke i 16 dele, tyvene slap afsted med. 
Det var balndt andet dette smykke i 16 dele, tyvene slap afsted med.  Foto: TV2 ØST

Tilsmilet af lykkens gudinde

Både kopien og støbeformene er udlånt fra et vikingemuseum i Slesvig i Tyskland. Det er første gang, at den tyske udstilling var været lånt til et andet land, men heldigvis viste lykkens gudinde sig at være på Borgcentrets side i nat.

2.jpg
Læs også
Politiet anholder to personer: Tyveri på stort museum
2.jpg
Læs også
Politiet anholder to personer: Tyveri på stort museum

- Tyvene flygtede herfra og kørte i høj fart henover Storstrømsbroen. Men de var uheldige, for på Storstrømsbroen kørte en mejetærsker, som fyldte hele broen. De kunne simpelthen ikke komme forbi, fortæller museumsdirektøren.

Rent rutinemæssigt var politiet også til stede, mens mejetærskeren sneglede sig vej over broen, så da de to tyveknægte blev bremset af det store landbrugskøretøj og forsøgte at flygte til fods, satte politiet efter. Det førte til, at tyvene – to mænd på 25 og 31 år fra København – blev anholdt. 

quote Jeg håber også, at andre potentielle tyveknægte hører, at det ikke var ægte guld, de løb bort med her. Måske kan det lægge en dæmper på fremtidige angreb

Keld Møller Hansen, museumsdirektør

Politiet kunne på baggrund af overvågningsbilleder fra gerningsstedet kæde de to anholdte sammen med indbruddet, og for at sætte en fin krølle på det hele fandt politiet en rygsæk under Storstrømsbroen. I dén lå tyvekosterne.

- Alt gik gud ske tak og lov op i en højere enhed. Politiet har været usandsynligt dygtige, og vi har fået vores genstande tilbage. Så heldigvis har vi kunnet berolige vores samarbejdspartnere i Tyskland, siger Keld Møller Hansen.

Opgraderer sikkerhed

Nu vil museet undersøge, hvordan man kan sikre Borgcentret endnu bedre for at undgå lignende situationer i fremtiden.

- Vi opgraderer sikkerheden. Nu skal vi først og fremmest have repareret døren. Derudover vil der være en vagt på, indtil vi finder ud af, hvordan vi sikrer døren yderligere, siger museumsdirektøren.

Tyvene kom ind gennem denne panserdør, som de brød op.
Tyvene kom ind gennem denne panserdør, som de brød op. Foto: Stephan Svingkær - TV ØST

- Jeg håber også, at andre potentielle tyveknægte hører, at det ikke var ægte guld, de løb bort med her. Måske kan det lægge en dæmper på fremtidige angreb, hvis der kommer sådan nogle.

Det er endnu uvist, hvornår de stjålne genstande kan blive udstillet igen, fordi de lige nu indgår i politiets efterforskning. Men selve udstillingen Vikingernes Metropol åbner for besøgende igen i morgen.


Nyhedsoverblik