Lys på radiomaster skal skabe storbystemning i provinsby

Et projekt i Kalundborg skal sætte lys på byens betydningsfulde bygninger og give en oplevelse af storby for besøgende og beboere.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Mens efterårsmørket er ved at snige sig ind på os, har et netværk af erhvervsfolk i Kalundborg en plan om at skabe lys.

For lys kan give oplevelser, mener de, og det skal være med til at give en fortælling om Kalundborg.

quote Der er noget med lys. Det er på en eller anden måde dragende. Det giver nogle oplevelser og fortæller nogle historier

Henrik Petersson, initiativtager

- Der er noget med lys. Det er på en eller anden måde dragende. Det giver nogle oplevelser og fortæller nogle historier, siger initiativtager Henrik Petersson fra projektet "Lys på Kalundborg".

Skal skabe oplevelse

Derfor blev der lørdag sat lys på de to store radiomaster ved Gisseløre. Det blev markeret med en ceremoni i byens havnepark, hvorfra man kunne se, hvordan de to 101 meter høje radiomaster blev lyst op af seks store projektører.

Sammen med resten af Kalundborgs forskellige typer lys, skal det skabe en oplevelse.  

- Her i Kalundborg har vi jo, synes vi selv, forskelligt slags lys. Vi har det lys, som vi kender fra naturen her omkring vores halvøer med vand omkring på tre sider. Det er det lys, der tiltrækker kunstnere osv. Og så har vi jo de meget store industrier i Kalundborg, som også lyser aftenen op. Så når man kommer kørende til byen, så virker det som om, man nærmer sig en storby. Og det lys vil vi godt prøve at samle og tilføje noget andet lys, som kan bidrage til den oplevelse, siger initiativtageren Henrik Petersson.

Vil søge flere penge til projekter

Projektet er blevet muligt gennem en donation på 260.000 kroner fra den lokale Bent O. Jørgensens Fond. Lyset på radiomasterne, der blev tændt lørdag, er første skridt på vejen mod flere lys-oplevelser i Kalundborg.

- Idéerne står i kø. Det startede egentlig med, at vi gerne ville have en ny julebelysning, og det er vi stadig i gang med at samle ind til. Nu kom der lige en stor donation og dermed mulighed for at vi kunne starte med masterne her, siger Henrik Petersson. 

Herfra vil netværket af de lysbegejstrede folk fra Kalundborg forsøge at finde donationer fra fonde og virksomheder for at gøre flere projekter mulige.  

Ifølge projektets hjemmeside bliver der til belysningerne anvendt moderne, energieffektiv LED, som kan tilpasses det enkelte projekt i udformning, styrke, farver og effekter.


Nyhedsoverblik