Lys over Lolland for 19. gang: - Vi har sat Lolland-Falster på det kulturelle landkort

Der er en masse kunst og kultur på programmet, når festivalen Lys over Lolland åbner fredag for publikum.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Alle nysgerrige og kunstinteresserede kunne fredag besøge kunst- og kulturfestivalen Lys over Lolland.

Den åbnede nemlig for 19. gang. Festivalen løber over ti dage, hvor man både kan opleve kunstudstillinger og koncerter. Men der er også dans, talks, teater og mad og performance på programmet.

Efter 19 år vækker programmet i dag genlyd langt fra Lolland. Det fortæller festivalens kunstneriske leder, Susanne Grue Jørgensen.

- Vi startede fuldstændig i det små, og vi havde en drøm om at sætte Lolland-Falster på det kulturelle landkort. Og det synes jeg vi har gjort nu. Men det kræver, at så mange går ind i det, som kunstnere og bidragsydere for at det kan lykkes, siger hun.

Artiklen fortsætter under billedet.

 
  Foto: Peter Kryger - TV2 ØST

Udstiller franske gobeliner

For de særligt indbudte var det fredag muligt at træde ind i den gamle sukkerfabrik klokken 16 i Sakskøbing og se årets udstilling. Her er 17 helt særlige franske gobeliner udstillet.

Det er festivalens arrangører meget begejstrede for.

- Det er enestående. De har jo aldrig været udstillet før uden for et museum. Så det at direktøren Marie-Hélène Bersani-Dali har den tillid til Lys over Lolland, at hun siger ja til, at de bliver udstillet på en rå sukkerfabrik på Lolland, det er da enestående, siger Susanne Grue Jørgensen.

Gobelinerne hænger normalt på franske ambassader og i regeringsbygninger.

De er udlånt af muséet Le Mobilier National, som ligger i Paris. Og museets egen direktør, Marie-Hélène Bersani-Dali, har selv personligt været med til at følge værkerne fra Frankrig til Danmark.

Susanne Grue Jørgensen
Læs også
Verdens fineste gobeliner udstilles i gammel fabrik på Lolland
Susanne Grue Jørgensen
Læs også
Verdens fineste gobeliner udstilles i gammel fabrik på Lolland

- Vi har organiseret mange udstillinger, men det er første gang, vi er i en fabrik som denne, siger Marie-Hélène Bersani-Dali.

Gobelinerne er i sin tid blevet fremstillet på gobelinfabrikken Manufacture des Gobelins. Det er også der, Dronning Margrethes gobeliner kom til verden.

Særligt for udstillingen er, at de 17 gobeliner aldrig har været udstillet samlet uden for et museum. Og heller aldrig nogensinde i Danmark.

Derfor er den en særlig oplevelse for Marie-Hélène Bersani-Dali at se værkerne i den gamle sukkerfabrik.

- Jeg er meget, meget glad for resultatet. Gobelinerne passer godt ind i omgivelserne. Det virker endnu smukkere, at de svæver i luften. De er ikke tæt på en væg, men de har frihed til at bevæge sig. Så det er en stor succes for mig. Jeg vil gerne ønske Susanne og teamet tillykke med at lave denne form for installation, siger Marie-Hélène Bersani-Dali.

Artiklen fortsætter under billedet.

Dette værk tog 12 år at væve og har hængt hos den franske præsident i to år.
Dette værk tog 12 år at væve og har hængt hos den franske præsident i to år. Foto: Peter Kryger - TV2 ØST

Tog 12 år at væve

Det er enestående kunstværker, som tager årevis at væve.

Det tog for eksempel 12 år at væve den hvide og sort vævede gobelin med de små motiver i midten. I to år har den prydet væggen hos den franske præsident.

Desuden har kunstnere som Picasso, Matisse og Miró også lavet gobiliner for fabrikken Manufacture des Gobelins i Paris, der startede op, da solkongen manglede pynt.

- Fabrikken blev startet under Ludvig den 14., fordi han skulle have gobeliner til slottet i Versailles og møbler. Så det har eksisteret siden hans tid, siger Susanne Grue Jørgensen.

Man forventer op mod 10.000 besøgende på Lys over Lolland, der løber fra fredag den 16. august til søndag den 25. august.


Nyhedsoverblik