Efterladte brandtomter skaber tvivl om ansvar: Lovændring møder opbakning i Folketinget

Lolland Kommune har problemer med efterladte nedbrændte huse. Det er åbenlyst, at loven bør laves om, mener næstformanden for Landdistrikter og Øer.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Kører du en tur på Lolland, vil det ikke være usædvanligt, hvis du spotter en nedbrændt, efterladt ejendom.

Kommunen har nemlig store problemer med ejere, der får udbetalt en forsikringssum, men alligevel ikke har fået revet ejendommen ned.

- Det er fuldstændig uholdbart, mener Lennart Damsbo-Andersen (S), der er næstformand for Udvalget for Landdistrikter og Øer.

quote I sidste ende hænger aben på skulderen af kommunen, hvis man ønsker at have det fjernet, sådan som lovgivningen er nu

Lennart Damsbo-Andersen (S), næstformand for Udvalget for Landdistrikter og Øer

Skatteydere bør ikke betale

I Lolland Kommune er der i øjeblikket 7-10 nedbrændte ejendomme, der står efterladt i landskabet.

- Det er fuldstændig rigtigt. Den situation, som Lolland Kommune står i nu, hvor man har brandtomter stående, som ejerne har hævet forsikringssummen på og så bare er stukket af, det er helt uholdbart, siger Lennart Damsbo-Andersen.

- Det kan ikke være meningen, at det er skatteborgernes penge, der skal bruges på at rive dem ned. Der er betalt en erstatning, og det må være ejerne, der skal betale det, siger næstformanden.

Brandtomter
Læs også
Kommune kræver lovændring: Husejere lader brandtomter stå
Brandtomter
Læs også
Kommune kræver lovændring: Husejere lader brandtomter stå

Han mener, det er utilfredsstillende, at opgaven med rive ejendomme ned ender på kommunens skrivebord, når ejeren allerede har fået udbetalt penge fra forsikringen. 

- En løsning må være, at når man står i en situation som det her, skal man sikre at der penge tilbage til at foretage nedrivning, når ejeren har fået sin erstatning, så det ikke er kommunen, der kommer til at hænge på den i sidste ende.

Åbenlyst at lov bør laves om

Nu efterlyser Lolland Kommune en ny lov, der skal tvinge ejerne til at anvende sine forsikringssum til enten at jævne brandtomterne med jorden eller istandsætte dem.

quote Det er åbenlyst, at den lov bør laves om, så det enten er forsikringsselskabet eller ejeren, der skal sørge for at få det revet ned

Lennart Damsbo-Andersen (S), næstformand for Udvalget for Landdistrikter og Øer

Som det er nu, er det da heller ikke entydigt, hvor ansvaret skal placeres.

- Der er ikke nogen, der har ansvaret. Det er i hvert fald ikke ejeren, der har ansvaret for at rive dem ned. Man kan heller ikke pålægge kommunen at rive dem ned. Så kan man gå rundt og kigge på det. Men i sidste ende hænger aben på skulderen af kommunen, hvis man ønsker at have det fjernet, sådan som lovgivningen er nu, siger Lennart Damsbo-Andersen.

Næstformanden bakker op om en lovændring, som Lolland Kommune efterspørger.

- Det er åbenlyst, at den lov bør laves om, så det enten er forsikringsselskabet eller ejeren, der skal sørge for at få det revet ned. Det giver ikke nogen mening at stå i det her vakuum, hvor der ikke er nogen, der tager hånd om de brandtomter, siger Lennart Damsbo-Andersen.

Kan ikke blive ved at gå

Lolland Kommune har allerede gjort Udvalget for Landdistrikter og Øer i Folketinget opmærksom på problemet. Ligesom viceborgmester Henrik Høegh (V) har rejst sagen på Christiansborg.

- Det er åbenlyst, at der er en problemstilling her. Vi har afventet svaret fra ministeren for at se, hvordan forholdene ser ud, siger Henrik Høegh (V).

Ifølge erhvervsministeriet så er de nu gået sammen med kommunernes landsforening for at finde en løsning på problemet. Her i efteråret vil kommunerne blive kontaktet så de kan skabe sig et overblik over omfanget.

- Det kan godt være, det kommer til at vare et stykke tid, før der kommer en løsning. Men nu tager vi fat i det igen, og det vil jeg også personligt gøre. Nu kører jeg selv forbi nogle af dem engang imellem, og det er tydeligt for enhver, at det ikke kan blive ved med at gå, som det gør nu, siger han.


Nyhedsoverblik