Lolland kæmper mod atomaffald: Nu inddrages Søren Pind i kampen

Lolland kæmper mod at blive det sted, som skal huse atomaffald fra en nedlagt forsøgsreaktor. Nu bliver forskningsminister Søren Pind (V) draget ind i sagen.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

En augustdag i 2012 satte borgere fra Lolland, Kerteminde på Fyn, Bornholm samt Skive og Thyholm ved Limfjorden hinanden stævne på en café i Roskilde.

Selvom borgerne kom fra vidt forskellige steder i landet, havde de en fælles bekymring: atomaffald.

Året forinden var seks lokaliteter, beliggende i de fem kommuner, blevet vurderet bedst egnede til nedgravning af atomaffald fra en nedlagt forsøgsreaktor på Risø ved Roskilde.

Grupperne stå sammen i hele processen

Den nyhed skabte røre blandt borgerne i områderne, som derfor samlede sig i lokale borgergrupper, og på tværs af landet blev der på caféen i Roskilde, inden en rundvisning på Risø, etableret en fælles front mod nedgravning af atomaffaldet. Det skriver Kristeligt Dagblad.

120811_ATOM_skilt.jpg
Læs også
Høring om atomaffaldsdepot på Lolland
120811_ATOM_skilt.jpg
Læs også
Høring om atomaffaldsdepot på Lolland

- Vi blev enige om at stå sammen fremadrettet i hele processen, være hinanden behjælpelige med information og finde ud af, hvad man i andre lande gør med atomaffald, siger Anders Rask,  formand for Morads, Foreningen mod Radioaktivt Affald i Skive, til avisen og tilføjer: 

- Mange af os er vokset op i en tid, hvor man er blevet lært, at man skal håndtere sit affald forsvarligt, så hele grundtanken om at tage radioaktivt og kemisk affald og grave det ned i jorden, hvor det på længere sigt vil sive ud, strider imod al fornuft og lærdom fra flere årtier. Det er, som om man skruer tiden tilbage, når man vil grave det ned.

Vil stoppe planen om nedgravning atomaffald

Borgergruppernes fælles mission har siden mødet været at stoppe planen om nedgravning af atomaffaldet, hvis mængde svarer til 250 fyldte lastbiler. 

Om det er lykkedes, bliver de snart lidt klogere på. I denne måned er en indstilling om den fremtidige håndtering af atomaffaldet på vej til uddannelses- og forskningsminister Søren Pind (V).

akwNEIN.jpg
Læs også
Lolland ruster sig til kamp mod atomaffald
akwNEIN.jpg
Læs også
Lolland ruster sig til kamp mod atomaffald

Bag indstillingen står en gruppe embedsmænd, der har undersøgt emnet siden juni 2016. Formentlig vil indstillingen pege i én af to retninger i forhold til, hvad der skal ske med atomaffaldet.

Kan huse atomaffaldet i op til 100 år

Enten skal affaldet graves ned i jorden på en af de seks lokaliteter i et såkaldt slut-depot, hvor det skal blive liggende til evig tid, eller også skal affaldet placeres i et såkaldt mellemlager, en bygning, der kan placeres over jordens overflade et sted i landet, og som kan huse atomaffaldet i op til 100 år.

Det er den sidste løsning, som borgergrupperne har foreslået efter at have talt med eksperter og besøgt et mellemlager i Holland.


Nyhedsoverblik