Lokalråd til borgerne: Alle har en historie

I Sørbymagle og omegn sidder beboerne på mange gode historier om livet i landsbyerne. Derfor vil lokalrådet samle historierne og få dem ned på skrift.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Sørbymagleområdets lokalråd mener, at alle i Sørbymagle og omegn har en historie.

Indbyggerne kan fortælle om deres barndom og om livet i de små landsbysamfund for over 50 år siden. Historierne vil lokalrådet nu have skrevet ned, så de ikke går i glemmebogen. 

- Lige fra den yngste til de ældste. De har alle sammen en historie om, hvordan de har boet og født. Hvordan deres kår var, og hvordan familien var, og hvilken skole de har gået i. Det er den type historier, vi kører ind i en skabelon og samler, fortæller Thorben Pedersen, der er en af initiativtagerne til projektet fra Sørbymagleområdets Lokalråd.

22 historier er næsten i hus

Allerede nu er godt 22 historier enten optaget på bånd eller skrevet ned, og i december sidste år blev en af historierne læst højt foran godt 45 fremmødte i Urtemosegård i Kirkerup, da lokalrådet havde inviteret folk til et hyggeligt arrangement. 

I historien beskriver en ældre mand fra området sin barndom således: 

- Min barndom var som mange andre børns på det tidspunkt. Når jeg kom hjem fra skole var der arbejde, der skulle gøres. Vi boede jo på landet i et lille landbrug.

Historieprojekt skal modvirke ensomhed

Initiativet er en del af et nyt projekt, der skal skabe sammenhold og modvirke ensomhed blandt beboerne i de små landsbyer.

Til det formål har lokalrådet fået 15.000 kroner af Slagelse Kommune. Sammen med Sørbymagle-Kirkerup Sognes Menighedsråd har de fået projektet på benene.

- De skal undgå at være ensomme og være kede af det. De skal heller ikke være bange for at snakke med naboen, hvis der er et eller andet problem, siger Thorben Pedersen. 

Han håber, at beboerne fremadrettet vil danne nye netværk med hinanden og på den måde blive mere engagerede i resten af områdets foreningsliv. 

Godt at få historierne frem

En af dem, der er i færd med at skrive sine historier ned, er 81-årige Eigil Andersen. Han har boet i Bøstrup i omkring 54 år, og han har flere historier fra egnen, som han gerne vil dele. 

- Det er virkelig godt, at vi får nogle ting frem, for vi har oplevet meget forskelligt, som kan ske aldrig nogensinde kommer frem, hvis ikke det bliver skrevet ned. Vi har jo fortalt historierne til vores børn, men de fortæller det heller ikke videre, siger Eigil Andersen og fortsætter:

- Sådan nogle gamle historier giver mig en oplevelse, og jeg er glad for, at vi gør det. Jeg håber, at alle for fremtiden også kan slå op i historierne en dag og se og læse, hvordan det var, dengang min generation var børn. 

I august sidste år startede Sørbyområdets Lokalråd projektet, og de håber at kunne lægge historierne op på deres hjemmeside en gang i marts, når de er skrevet rene.


Nyhedsoverblik