Lokalhistoriker: Gem jeres gamle gårdmalerier

Bogø Lokalhistoriske Forening opfordrer folk til at gemme deres gårdmalerier. De gemmer nemlig på historisk viden om datidens landmænd og arkitektur.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

De fleste vil nok tænke, at gårdmalerier fra gamle dage ikke har nogen kunstnerisk værdi, og dermed ikke er værd at gemme. 

Men det mener Svend Aage Christensen er en skam.

Han er bestyrelsesmedlem i Bogø Lokalhistoriske Forening, som netop er gået i gang med at samle digitale billeder af gårdmalerier i deres lokale i sognegården i Bogø By.

Og han har en klar opfordring til folk.

- Smid ikke gårdmalerierne væk.Tænk over, hvad det er I har mellem hænderne og aflever dem til jeres lokalhistoriker, der hvor I bor, siger Svend Aage Christensen.

Gamle gårdbilleder fundet på Bogø.
Gamle gårdbilleder fundet på Bogø.

Tradition startede i 1880'erne

Traditionen med at male portrætter af gårdene i landskabet, startede i slutningen af 1800-tallet og løb frem til 1960'erne.

-  Man begyndte omkring 1880'erne med at lave gårdmalerier i stribevis. Det blev en hel industri, siger Svend Aage Christensen.

Lige nu kender foreningen til syv fysiske gårdmalerier, men de tror, at der gemmer sig mellem 30 og 40 stykker på Bogø, som endnu ikke er fundet.

Og set i et historisk perspektiv er gårdportrætterne rigtig meget værd.

- Det er det jo, fordi det fortæller noget om bondestandens selvopfattelse. Det at have et billede hængende var et statussymbol. Man var stolt af sin gård, siger Svend Aage Christensen og fortsætter:

- Samtidig fortæller de interessante ting om tekniske detaljer, og om hvordan man byggede, hvad man havde af udstyr på gårdene. På et af billederne fra Hannesminde var der en mølle, og det var kun i nogle få årtier, at den fandtes.

Her ses gården Hannesminde, som ligger lidt uden for Bogø By.
Her ses gården Hannesminde, som ligger lidt uden for Bogø By.

Onsdag den 20. september afholder Bogø Lokalhistoriske Forening billedtræf. Her er alle velkomne til at komme med deres gårdmaleri, så det kan blive fotograferet.

Det foregår i sognegården i Bogø by fra klokken 14.00 til 17.00.

Her ses endnu et billede af gården Hannesminde, som ligger uden for Bogø By.
Her ses endnu et billede af gården Hannesminde, som ligger uden for Bogø By.

Nyhedsoverblik