Lokale frygter motorvej langs fredet natur - nu går de til kamp

En bro over Kattegat og en motorvej tværs gennem halvøen Røsnæs bekymrer borgere i området.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

De lokale og sommerhusejerne på halvøen Røsnæs tager kampen op mod planerne om at lave en fast forbindelse over Kattegat.

De frygter især planerne om at etablere en motorvej, som kan komme til at køre tværs gennem den vestsjællandske natur. Derfor stifter modstanderne i området søndag en forening mod motorvejen.

quote Vi tager ikke stilling til, om en fast Kattegatforbindelse er en god idé. Men vi tager stilling til, at den forbindelse ikke skal flække Røsnæs på langs

nders Jørn Jensen, sommerhusejer i Røsnæs og initiativtager til foreningen Nej til motorvej gennem Røsnæs

- Vi stifter foreningen, fordi der er planer om at lave en motorvej, der vil flække Røsnæs på langs, og det er vi bekymret for, derfor er planen at samle beboere og sommerhusejere i fælles forening, siger Anders Jørn Jensen, sommerhusejer i Røsnæs og initiativtager til foreningen Nej til motorvej gennem Røsnæs.

Det er en kernegruppe bestående af 20 mennesker i området, som har skubbet gang i planerne om foreningen mod motorvejen på Røsnæs.

Ole Birk Olesen
Læs også
Transportminister: - Potentialet ved en fast Kattegatforbindelse er enormt
Ole Birk Olesen
Læs også
Transportminister: - Potentialet ved en fast Kattegatforbindelse er enormt

- Regeringen ville lave en screening af området og mulighederne for en motorvej. Og allerede inden screeningen har de valgt at sætte 60 millioner kroner af på finansloven til en fuld forundersøgelse, så man kan sige, at som udviklingen har været i år, så er vi blevet mere bekymret, fordi det virker som om, at de (politikerne red.) ikke er interesseret i undersøgelserne. De vil bare videre med projektet, siger Anders Jørn Jensen.

Naturen kan blive flækket på tværs

Hvad er problemet med, at motorvejen skal ligge hos jer?

- Der findes ikke nogen steder, hvor der er så smalle vandtanger, og hvor man lægger en motorvej på langs. Det er ikke gjort før. Derfor har borgmester Martin Damm (V) sagt, at en motorvej vil flække Røsnæs på langs. Det vil betyde, at der hele tiden er støj og lys. I dag er Røsnæs et af de steder i Danmark, hvor der om natten faktisk er rigtig mørkt. Men med en bro og en motorvej vil der være støj og lys hele tiden. Det vil samtidig dele halvøen over i to, og det liv vil blive hugget over, svarer Anders Jørn Jensen.

Her kan broen komme til at stå.
Her kan broen komme til at stå. Foto: TV2 ØST

Men er det ikke omkostningerne ved at anlægge en motorvej og en bro?

- Vi tager ikke stilling til, om en fast Kattegatforbindelse er en god idé. Men vi tager stilling til, at den forbindelse ikke skal flække Røsnæs på langs. Det vil vi ikke være med til, og derfor vil vi kæmpe mod det. Regeringen skulle i stedet undersøge mulighederne for en tunnel i stedet for en motorvej og en bro, siger Anders Jørn Jensen.  

Martin_Damm_.jpg
Læs også
Martin Damm om mulig Kattegat-forbindelse: Det bliver en game changer for hele Sjælland
Martin_Damm_.jpg
Læs også
Martin Damm om mulig Kattegat-forbindelse: Det bliver en game changer for hele Sjælland

Han opfordrer i stedet regeringen til at lægge de 60 millioner kroner til forundersøgelser ud til de lokale og sommerhusejerne i området, som ved hjælp af de penge kan komme med konkrete forslag til en fast forbindelse over Kattegat.  

Den stiftende generalforsamling sker søndag den 16. september klokken 14.00 i Det Maritime Aktivitetshus i Nyby på Røsnæs.

Halvøen Røsnæs

Røsnæs er en halvø på Sjællands vestkyst, der stikker flere kilometer ud i Storebælt. Med hav på begge sider er Røsnæs skubbet op af undergrunden under istiden for cirka 18.000 år siden, og i dag hviler den med stejle skrænter, der ender ud i strande.

Store dele af Røsnæs er naturfredet, og øen gemmer blandt på Danmarks største vingård, det historiske fyr helt ude på tippen og øde naturstier.   

​​​​​​
Kilde: Visitvestsjælland

Nyhedsoverblik