Lokale politikere på charmeoffensiv: Småøerne skal styrkes

01:22

Marcus Knuth (V) og Kasper Roug (S) var stået tidligt op onsdag morgen med kurs mod Fejø. Video: Mathilde Reimer - TV ØST

To lokalpolitikere på hver sin fløj samles i dag om et fælles budskab på Fejæ: Øerne skal styrkes. De lover flere penge og billigere færgebilletter.

Fejø, Askø, Lilleø og Femø.

I dag er småøerne i det danske farvand kommet i rampelyset.

Folketingsmedlem Marcus Knuth (V) og folketingskandidat Kasper Roug (S) har onsdag formiddag besøgt Fejø for at sætte fokus på stærkere småøer. 

Marcus og jeg er taget til Fejø for at gøre opmærksom på et politisk budskab om, at vi skal passe på og styrke vores helt små samfund ude på øerne

Kasper Roug (S), folketingskandidat 

- Vi er her for at sige godmorgen til folk på Fejø. Det er en skøn morgen, og nu er vi i begyndelsen af valgkampen, og vi vil gerne høre, hvad folk har af prioriteter på Fejø. Men det er også for at vise, at når det kommer til udviklingen af vores små øer fx på Lolland, så står Venstre og Socialdemokratiet tæt sammen, siger Marcus Knuth (V) til TV2 ØST.

Kasper Rough (S): - Vi skal holder hånden over det nære samfund

De to lokalpolitikere er nemlig gået sammen på tværs af partiskel for at sætte fokus på Lollands – og resten af landets - småøer.

- De er en del af vores samfund, og det er afgørende at sikre, at forholdene på øerne er gode både for turister og folk, der bor her, siger Marcus Knuth (V).

Det budskab er Kasper Rough (S) enig i på trods af, at han er fra den modsatte politiske fløj:

- Vi har i de sidste par år oplevet en større centralisering, og det er først og fremmest gået ud over de små samfund herude. Og det er ikke rimeligt. Derfor skal vi hjælpe og støtte det nære Danmark, siger han.

Marcus Knuth (V) og Kasper Roug (S) er onsdag sammen draget til Fejø for at sætte fokus på småøerne i Danmark. Foto: Mathilde Reimer - TV ØST

Ifølge dem begge er der behov for at stå sammen om at styrke øer som Askø-Lilleø, Fejø og Femø, da øerne bidrager til at lokke flere turister til samt at brande Lolland som et spændende kulinarisk og idyllisk område.

- Marcus og jeg er taget til Fejø for at gøre opmærksom på et politisk budskab om, at vi skal passe på og styrke vores helt små samfund ude på øerne. Småøerne er et godt billede på det nære samfund, hvor folk virkelig kommer hinanden ved. Det skal vi være med til at holde hånden over, siger Kasper Roug (S).

Vil øge landdistrikspuljen og nedsætte færgepriser

Regeringen har med blandt andre Socialdemokratiet allerede arbejdet for at styrke de danske småøer.

Sidste år blev der afsat over 3.5 millioner kroner via landdistriktspuljen til projekter på de små øer, herunder næsten en million til projektet ’Stenbideren’ på Femø og flere huse til udlejning til turister på Askø, Fejø og Femø. Det spor vil Marcus Knuth og Kasper Roug fortsætte i og udvide. De vil arbejde for en forøgelse af landdistriktspuljen, så øerne fortsat og i højere grad kan søge støtte til gode projekter.

- Vi vil gerne hæve mængden af penge til de små samfund, som de kan søge til gode idéer. Jeg håber på, at vi får øgede landdistriktspuljen, for det sprudler jo med idéer her på Fejø, siger Kasper Roug (S).

Vi vil sikre, at øerne fremadrettet er et attraktivt sted af bo, og så vil vi sikre, at resten af danskerne og udenlandske turister kan komme på besøg

Marcus Knuth (V), folketingskandidat 

Der er afsat yderligere 5,2 millioner kroner årligt til kommuner med småøer, så eksempelvis Lolland Kommune kan vælge at nedsætte prisen på færgebilletter for passagerer mellem Fejø-Kragenæs, Femø-Kragenæs og Askø-Bandholm. De to lokalpolitikere ønsker at fortsætte nedsættelsen af færgetakster til småøer og yde støtte til at dække eventuelt driftsunderskud.

- Vi vil sikre, at øerne fremadrettet er et attraktivt sted af bo, at man kan bo på øerne og pendle ind, og at ens børn kan gå i skole, og så vil vi sikre, at resten af danskerne og udenlandske turister kan komme på besøg, siger Marcus Knuth (V).

De to lokalpolitikere lover begge flere penge til landdistriktspuljen og billigere færgebilletter. Foto: Mathilde Reimer - TV ØST

Øerne skal have en afløserfærge

Marcus Knuth (V) og Kasper Roug (S) støtter udviklingen af en afløserfærge, som landets 18 kommuner med egne øer kan leje, hvis deres egen færge for eksempel går i stykker eller skal i dok. samt se på endnu en afløserfærge, hvis det viser sig, at den kommende afløserfærge ikke er nok.

- Hvis der nu er en færge, der går i stykker, er det vigtigt for mange af øerne, at der kommer en færge, som kan komme ind og tage over, siger Kasper Rough.

De to politikere er taget til Fejø for at vise flaget og råbe op om, at de støtter øsamfund. I løbet af formiddagen har de snakket med flere forskellige øboere om, hvad der er vigtigt for dem i hverdagen.

- Småøerne er en del af vores samfund på Lolland-Falster, så det er vigtigt, at de er inkluderet i vores samfund, siger Marcus Knuth (V).

Tip os Har du et godt tip?

Hent vores nye TV ØST Play App
Hent vores nye TV ØST Play App
Hent vores nye TV ØST Play App