Lokale brandmænd drager mod svensk flammehav

Søndag rejste et nyt hold danske brandfolk til Sverige for at assistere med at bekæmpe de mange skovbrande, der hærger landet.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Med på det nye hold er flere frivillige fra både Lolland-Falster Brandvæsen, Midt- og Sydsjællands Brand og Redning og Beredskabsstyrelsen.

- Jeg synes, det er vigtigt, vi kommer op og støtter vores kollegaer, som er ved at være kørt godt og grundigt ned og få støttet dem, så det ikke løber fra dem, siger Kim Arnon, der er frivillig i Midt- og Sydsjællands Brand og Redning.

To hold med henholdsvis 23 og 28 brandfolk draget mod Sverige. Allerede torsdag rejste de første danske brandfolk mod Sverige.

- Man har aldrig set noget lignende af brande i Skandinavien, så det er stort det her, og det er derfor vi skal være massivt til stede og hjælpe dem mest muligt, det kan vi ikke ignorere det her, siger Kim Arnon.

Ingen konsekvenser for dansk beredskab

De frivillige brandmænd fra Lolland-Falsters Brandvæsen og Midt- og Sydsjællands Brand og Redning begyndte dagen med at køre til Hedehusene hvor de mødtes med resten af det danske brandhold. Klokken 15 afgik bussen mod Sverige.

Sammen med ni danskere fra det første hold, som bliver i Sverige, vil det samlede antal danskere i aktion i Sverige dermed nå op på 60. 

Beredskabsfolk i Sverige
Læs også
Lokale brandfolk skal hjælpe med at slukke svensk flammehav
Beredskabsfolk i Sverige
Læs også
Lokale brandfolk skal hjælpe med at slukke svensk flammehav

Men det kommer ikke til at gå ud over beredskabets mulighed for at slukke brande i Danmark, forsikrer Lars Høg Schou, operativ chef i Beredskabsstyrelsen.

- Det skulle det ikke gøre, for der er tale om frivillige fra både kommunale beredskaber og fra Beredskabsstyrelsen, siger han til Ritzau.

- Det er reservemandskab, som vi har tegnet kontrakt med. Vi vil stadig have de værnepligtige på vores centre og de fuldtids- og deltidsansatte i de kommunale beredskaber, siger Lars Høg Schou.

Erfarne brandfolk

Alle de frivillige, der sendes afsted til Sverige, har gennemgået brandmandsuddannelsen.

Så der er tale om erfarne folk, lyder det fra Lars Høg Schou.

Med sig har de en række slukningskøretøjer, 1800 meter brandslanger og seks pumper til at suge vand op fra skovsøer, som kan bruges mod flammerne.

Aftalen med de svenske myndigheder er foreløbigt, at de to danske enheder fortsætter arbejdet frem til udgangen af næste uge.

Men Lars Høg Schou vil ikke afvise, at det kan blive nødvendigt at forlænge indsatsen yderligere.

- Når jeg kigger på vejrudsigten og antallet af brande i Sverige, tror jeg det er realistisk, at vi kan få en forespørgsel om en forlængelse fra Sverige.

- Derfor begynder vi mandag morgen at kigge på det og spørge ind til, om der er flere folk, vi kan sende afsted, siger han.

Antallet af skovbrande i Sverige var søndag morgen faldet til 43 mod 74 lørdag aften.

Her kan du få et overblik over den danske indsats

  •  Torsdag 19. juli blev 27 brandfolk sendt til Sverige for at hjælpe med at bekæmpe skovbrande i Ljusdal nord for Stockholm.
  • Enheden, der kaldes Team Alpha, ledes af sektionschef Martin Vendelbo fra Beredskabsstyrelsen.
  • Planen var oprindeligt, at holdet skulle være i aktion i tre dage. Men fredag 20. juli blev der truffet beslutning om at sende yderligere et hold afsted.
  • Søndag 22. juli klokken 10 blev der sendt en bus afsted fra Beredskabsstyrelsens frivilligcenter i Hedehusene med 23 brandfolk.
  • Dette hold, der kaldes Team Alpha 2, skal afløse hovedparten af det første hold, hvoraf ni dog bliver tilbage, herunder sektionschefen.
  • Søndag eftermiddag klokken 15 afgår yderligere en enhed fra Danmark med 28 brandfolk. Dette hold kaldes Team Bravo.
  • Dette hold medbringer en række slukningskøretøjer, pumper, vandkanon, brandmandsdragter, røgdykkerudstyr og fødevareforsyninger.
  • Begge hold skal assistere i den sydlige del af Ljusdal i Gävleborg nord for Stockholm.
  • Alle udsendte er frivillige dels fra Beredskabsstyrelsen, dels fra de kommunale beredskaber.
Kilde: Beredskabsstyrelsen

Nyhedsoverblik