Lokal frustration - døgninstitution rykker ind på nedlagt skole

Det er en klassiker, at Næstved sætter en kæp i hjulet, når det handler om skoler i udkanten af kommunen. Det mener lokalråd og ny privatskole.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Det var ikke nogen populær beslutning i lokalområdet, da byrådet i Næstved Kommune før årsskiftet besluttede at lukke folkeskolen i Holme Olstrup.

I mellemtiden har en gruppe lokale arbejdet for at danne en friskole i byen, men det står nu endegyldigt klart, at en friskole i hvert fald ikke kan rykke ind i de bygninger, der før husede folkeskolen.

Døgninstitutionen Døgndiamanten rykker nemlig ind i bygningerne, besluttede byrådet tirsdag aften. En beslutning, der ikke modtages med begejstring i Holme-Olstrup Lokalråd.

quote Jeg er dybt skuffet over, at politikerne ikke har ville lytte til os

Martin Kielsgaard Sørensen, initiativtager til ny friskole

- Det er svært, når man er oppe imod kommunen. De sidder så langt væk og ligeglade med, hvad der sker herude, siger Flemming Rasmussen, der er formand for Holme-Olstrup Lokalråd.

Det overrasker heller ikke Martin Kielsgaard Sørensen, som står i spidsen for gruppen, der er i færd med at danne friskolen.

- Jeg er dybt skuffet over, at politikerne ikke har ville lytte til os, siger han.

 Artiklen fortsætter under billedet. 

Allerede inden det blev besluttet at lukke skolen på grund af et ifølge Næstved Kommune for lavt elevtal, var flere borgere fra Holme-Olstrup på barrikaderne.
Allerede inden det blev besluttet at lukke skolen på grund af et ifølge Næstved Kommune for lavt elevtal, var flere borgere fra Holme-Olstrup på barrikaderne. Foto: Lars Andersen - TV ØST

Forslaget blev vedtaget af et flertal bestående af Socialdemokratiet, Radikale og Dansk Folkepartis Niels Kelberg. Enhedslisten og Dansk Folkepartis Githa Nelander stemte imod, mens Venstre og Konservative undlod at stemme, og havde i stedet ønsket, at man kontaktede bestyrelsen for Holme-Olstrup privatskole for at afklare, om de ønsker at leje eller købe skolens lokaler.

Privatskole: Politikerne kæmper imod

Hele polemikken bunder i en beslutning fra december 2018, hvor byrådet vedtog, at Holme-Olstrup Skole skulle lukke.

Holmegaardsskolen Holme-Olstrup
Læs også
Nu er det afgjort - skole i Holme-Olstrup skal lukke
Holmegaardsskolen Holme-Olstrup
Læs også
Nu er det afgjort - skole i Holme-Olstrup skal lukke

Siden har borgere i Holme-Olstrup arbejdet for at åbne en privatskole i stedet for og har for nylig fået navn, bestyrelse og vedtægter på plads.

quote Det har været formålet fra starten at hindre, at der skal komme en privatskole

Martin Kielsgaard Sørensen, initiativtager til privatskolen

Det sidste, der manglede, var lokalerne. Og ønsket var, at den nye privatskole skulle ligge på Stationsvej i netop de bygninger, der før husede folkseklen.

- Det var vores førsteprioritet, at skolen skulle ligge der. Vi har snakket med kommunalpolitikerne, og vi har sendt dem et tilbud, men det har de blankt afvist, siger Martin Kielsgaard Sørensen.

Skolen i Holme-Olstrup
Læs også
Døgninstitution for unge rykker ind på nedlagt skole
Skolen i Holme-Olstrup
Læs også
Døgninstitution for unge rykker ind på nedlagt skole

- Det har været formålet fra starten at hindre, at der skal komme en privatskole, mener han.

 Artiklen fortsætter under billedet. 

Martin Kielsgaard, initiativtager til privatskolen.
Martin Kielsgaard, initiativtager til privatskolen. Foto: Lars Andersen - TV ØST

Et af argumenterne bag beslutningen om, at lade Døgndiameten overtage lokalerne, var ar det vil give nye arbejdspladser til Holme-Olstrup.

- Der kommer en 40-50 arbejdspladser til Holme-Olstrup, og det vil også betyde noget for byen, forklarede Radikale Venstres Lars Hoppe Søe.

Men det argument køber formanden for Holme-Olstrup Lokalråd ikke.

- Det er da også et meget godt argument. Men havde der været en skole, havde der også været arbejdspladser. Der havde endda måske været endnu flere arbejdspladser. Nogle gange er de her argumenter lidt tynde, siger Flemming Rasmussen.

quote Vi har kæmpet for bevarelse af vores skoler her i området i årevis med det resultat, at så lukker den ene skole, og lader den anden køre for halv kraft

Flemming Rasmussen, lokalrådsformand

Formand for lokalrådet: Vi har kæmpet for skolerne i årevis

Som formand for lokalrådet er det langt fra første gang, at han er oppe på barrikaderne for skolerne i Næstved.

- Vi har kæmpet for bevarelse af vores skoler her i området i årevis med det resultat, at så lukker de den ene skole, og lader den anden køre for halv kraft. Så rykker de alt sammen over, hvor der er kaos. Så der er jo ikke noget fornuft i det her, siger Flemming Rasmussen.

Optog_mod_skolelukning_2.jpg
Læs også
Næstved truet af skolelukninger igen
Optog_mod_skolelukning_2.jpg
Læs også
Næstved truet af skolelukninger igen

Det er generelt ikke lokalrådets oplevelse, at kommunen har været særlig gode til at tilgodese lokalområdet i Holme-Olstrup.

- Vi har fået en cykelsti siden kommunesammenlægningen, og den skulle retfærdiggøre, at man kunne lukke Holme-Olstrup skole. Samtidig har andre områder i kommunen fået idrætsfaciliteter, kunststofbaner og jeg ved ikke hvad. Vores område herude har intet fået. Alt hvad vi har her i Toksværd og Holme-Olstrup er noget, der er privatfinansieret, siger Flemming Rasmussen.

- Vi bliver ikke tilgodeset og det er grunden til, at vi engang imellem brokker os. Skatteborgerne herude ligger ikke i den lave ende indkomstmæssigt. Der er mange pendlere med pænt høje indkomster, men alligevel får vi ikke noget ud af det kommunemæssigt.

Privatskole: Det er ikke os, der ikke kan samarbejde

Borgerne kæmper fortsat for at realisere en privatskole i Holme-Olstrup, og går det efter planerne, så åbner den nye skole til august næste år, omen lokalerne endnu ikke er fundet.

De håber dog på, at der kommer et bedre samarbejde med kommunen fremover.

quote Det er ikke os, der ikke kan samarbejde. Det er kommunen, der ikke vil samarbejde med os

Martin Kielsgaard Sørensen, initiativtager til privatskolen

- Vores døre står stadig åbne. Vi vil gerne samarbejde med kommunen. Vi åbner ikke det her i en protest, vi gør det for at udvikle området og gøre det mere attraktivt, siger Martin Kielsgaard Sørensen.

Skolen i Holme-Olstrup
Læs også
Ny friskole stiftet – nu er navn og bestyrelse på plads
Skolen i Holme-Olstrup
Læs også
Ny friskole stiftet – nu er navn og bestyrelse på plads

Bestyrelsen arbejder på nuværende tidspunkt på at finde en alternativ placering til den nye privatskole og regner med at kunne melde noget ud inden for den næste måneds tid.


Nyhedsoverblik