Løkkes tale bekymrer borgmester: Lukker regionerne, eller gør de ikke?

Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) talte tirsdag til Folketingets åbning. En tale, der bekymrer Holbæk Kommunes borgmester på flere punkter.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Bekymring.

Det ord går igen flere gange i den første analyse af åbningstalen fra Venstres statsminister Lars Løkke Rasmussen. Ordet kommer fra Holbæk Kommunes socialdemokratiske borgmester, Christina Krzyrosiak Hansen.

For ved middagstid talte statsministeren traditionen tro til Folketingets åbning på den første tirsdag i oktober, der markerer, at et nyt år for Folketinget går i gang. En åbningstale, som Christina Krzyrosiak Hansen fulgte tæt fra sit kontor på rådhuset i Holbæk.

- Det var en tale, der ikke var særlig overraskende. Skulle jeg have givet mit bud på, hvordan Lars Løkke Rasmussens åbningstale ville være, var det nok sådan her. Jeg synes, at talen peger i mange retninger. Jeg synes, der bliver lovet mange ting, hvilket jo tyder på, at vi nok snart får et valg, siger borgmesteren i Holbæk Kommune.

Sundhedsreform bekymrer borgmester

I åbningstalen talte Lars Løkke Rasmussen om rigets tilstand, og han kom blandt andet ind på sundhedsområdet. Han foreslår, at regeringen går i spidsen for at oprette 21 sundhedsfællesskaber, der skal bringe behandlingen tættere på patienterne. Et forslag, regeringen vil komme nærmere ind på i sit kommende sundhedsudspil.

Lars Løkke Rasmussen
Læs også
Løkke varsler ny sundhedsreform: Disse lokale sygehuse skal styrkes
Lars Løkke Rasmussen
Læs også
Løkke varsler ny sundhedsreform: Disse lokale sygehuse skal styrkes
Statsministerens åbingstale skabte bekymring hos den socialdemokratiske borgmester i Holbæk Kommune, Christina Krzyrosiak Hansen. Foto: Jesper Truelsen - TV ØST.
Statsministerens åbingstale skabte bekymring hos den socialdemokratiske borgmester i Holbæk Kommune, Christina Krzyrosiak Hansen. Foto: Jesper Truelsen - TV ØST.

Men Lars Løkke Rasmussen nævnte ikke, hvilken konsekvens det får for regionerne – heriblandt Region Sjælland. Og det bekymrer den socialdemokratiske borgmester.

- Det var svært at tyde, hvad der helt præcist blev sagt i talen omkring det her. Lukker regionerne, eller gør de ikke? Det, der bekymrer mig mest, er, at når man skal ind og lave den her store sundhedsreform, kommer Lars Løkke Rasmussen så til at gøre det, han har gjort før, spørger Christina Krzyrosiak Hansen retorisk og fortsætter:

- Kommer han til at lave en reform, hvor der er mere fokus på systemer end på mennesker? Hvor mennesket bliver glemt. Det bekymrer mig. Og så bekymrer det mig, om de er i gang med at lukke regionerne, for hvad betyder det for vores sygehus i Holbæk? Kan vi så sikre tryghed på samme måde, som vi kan kunnet før. Det er vores vigtigste opgave. Og jeg er lidt bange for, at Lars Løkke gambler med det nu, tilføjer Holbæk Kommunes borgmester.

Uddannelse manglede i åbningstale

Christina Krzyrosiak Hansen hæfter sig også ved et af de emner, som Lars Løkke Rasmussen ikke talte om - nemlig sammenhæng.

- Det vigtigste, der manglede, var, hvordan man vil sikre sammenhæng i hele landet. Ikke bare i Region Sjælland, men i hele landet. Lars Løkke Rasmussen mangler at tale om decentralisering. Altså hvordan kan man få flere uddannelser ud lokalt, hvordan kan vi sikre, at flere unge mennesker bliver uddannet lokalt. Også her i Holbæk Kommune. Det mangler jeg et svar på, siger borgmesteren.

folketingssalen.jpg
Læs også
Få overblikket:
Statsministerens tale rummer flere konkrete tiltag
folketingssalen.jpg
Læs også
Få overblikket:
Statsministerens tale rummer flere konkrete tiltag

Her er et overblik over statsministerens tale:

  • På den anden side af efterårsferien vil regeringen fremlægge en ny sundhedsreform. Det betyder, at regeringen vil oprette 21 sundhedsfællesskaber, som skal bygge bro mellem sygehuset, kommunen og den praktiserende læge.
    Hvert sundhedsfælleskabet vil blive bygget op omkring ét af de nuværende akutsygehuse og i gennemsnit dække 4-5 kommuner.
     
  • Regeringen vil tilføre 2,1 milliarder kroner mere til psykiatrien over fire år.
     
  • Lars Løkke Rasmussen varslede i sin åbningstale, at regeringen vil give tilskud til psykologhjælp til unge ned til 14 år med angst og depression.
     
  • Regeringen vil afsætte 700 millioner kroner over fire år til bedre ældrepleje og til at tiltrække flere medarbejdere.
     
  • Der bliver afsat to milliarder kroner over de næste fire år til styrke vejen fra folkeskole til faglært. Pengene skal blandt andet gå til at opgradere folkeskolens praktiske fag og øge kvaliteten af erhvervsuddannelserne.
     
  • Regeringen vil fremlægge en række lovforslag på baggrund af de politiske aftaler, som blev lavet om regeringens strategi, der skal gøre op med parallelsamfund. Der blev igangsat 20 tiltag, som er forankret i syv politiske aftaler.
     
  • Regeringen vil skærpe straffene for bandekriminalitet og skyderi i det offentlige rum.
     
  • Den 3. oktober 2018 vil regeringen fremlægge et udspil, som skal gøre det lettere at tiltrække medarbejdere fra lande som USA, Canada, Singapore og Japan.
  • Om 12 år har regeringen et mål om at lukke for salget af nye diesel- og benzinbiler. Om 17 år skal hver eneste nye bil i landet være en elbil eller anden form for nul-udledningsbil.

Nyhedsoverblik