To lister stiller op med samme navn i Lolland Kommune

Vælgerne på Lolland skal holde tungen lige i munden ved kommunalvalget den 21. november. To af kommunens lokallister stiller nemlig op med samme navn.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Ved kommunalvalget den 21. november kan vælgerne i Lolland Kommune sætte kryds ved blandt andre Nyt Lolland (Y) og Nyt Lolland (H). Men selvom de to lokallister har samme navn, har de intet med hinanden at gøre.

Bag Nyt Lolland (Y) er Carsten Andersen fra Nakskov, der har haft domænenavnet nytlolland.dk siden august 2016 og har en Facebookgruppe med samme navn. Han er langt fra tilfreds med, at vælgerne nu kan forveksle hans liste med en anden.

- Jeg synes, kommunen burde stilles til ansvar for at lave sådan noget sjusk. I det mindste kunne de have oplyst mig om, at der er en liste med samme navn, siger Carsten Andersen.
 

quote Jeg synes, kommunen burde stilles til ansvar for at lave sådan noget sjusk. 

Carsten Andersen, Nyt Lolland

Fik intet at vide

Fredag den 6. oktober talte han med Henrik Madsen, souschef i Lolland Kommune, i forbindelse med valg af listebogstav, men Carsten Andersen fik intet at vide om den anden 'Nyt Lolland'-liste. Han blev først opmærksom herom, da kommunalvalgets kandidatlister officielt blev frigivet mandag den 9. oktober. 

Henrik Madsen mener dog ikke, han kunne havde sagt noget på daværende tidspunkt.

- Vi må ikke offentliggøre listerne, før valgbestyrelsen har afsluttet sit arbejde, og det var min vurdering, at det ikke var muligt at offentliggøre på det tidspunkt, siger Henrik Madsen.

Undersøgte ikke nærmere

To lister må godt have samme navn, hvis det bliver godkendt af kommunens valgbestyrelse. Det er dog ifølge lovgivningen på området muligt at nægte en liste at bruge et givent navn, hvis der er grund til at tro, at en anden har eneret til listenavnet. 

Men ifølge Henrik Madsen har kommunens valgbestyrelse vurderet, at den ene liste ikke havde mere ret til navnet end den anden liste. 

- Vi har vurderet, der ikke var behov for at gå ind og undersøge det til bunds, og det fremgår af vejledningen, at man kun skal gå ind og undersøge nærmere, hvis man mener, der er grundlag for det.

'Det er ren chikane'

Henrik Skovmand fra Rødby står som eneste kandidat på den anden liste, Nyt Lolland (H). Henrik Skovmand har ikke ønsket at udtale sig om sagen til TV ØST.

Carsten Andersen kender ikke Henrik Skovmand, og han mener, der er tale om beskidt spil.

- Det er ren chikane. Jeg tror, det er Byrådet og nogle af de andre partier, som har fået ham (Henrik Skovmand, red.) på banen, for ingen kender ham, og det virker mærkeligt og mere end almindeligt mystisk, siger Carsten Andersen.

Helt absurd

Formand for valgbestyrelsen og borgmester i Lolland Kommune, Holger Schou Rasmussen (A) mener, det er groteske anklager Carsten Andersen kommer med. 

- Vi sidder fem politikere i Valgbestyrelsen, og vi er bredt repræsenteret fra forskellige partier. Hvorfor skulle vi rotte os sammen, det er jo helt absurd, siger Holger Schou Rasmussen.
 

quote Vi sidder fem politikere i Valgbestyrelsen, og vi er bredt repræsenteret fra forskellige partier. Hvorfor skulle vi rotte os sammen, det er jo helt absurd

Holger Schou Rasmussen (Soc. dem.), borgmester, Lolland

- Jeg synes, han skal trække det tilbage at kalde noget for chikane. 

Klager til ministeriet

Men det sker ikke. 

Jeg vil overhovedet ikke trække det tilbage. Han burde ikke have lov til at være borgmester, hvis det er hans holdning, siger Carsten Andersen.

- Jeg synes, det er bekymrende, hvis man skal bruge så beskidte tricks for at klare sig. Det burde handle om politik i stedet for.

Carsten Andersen har netop forsøgt at klage til Indenrigsministeriet, men en valgklage kræver 2-3 ugers svartid.

- Og så kan det være fuldstændigt ligegyldig, det er nu, det er afgørende.


Nyhedsoverblik