Lindholm-naboer jubler over valgresultatet

Radikale Venstres stemmetal eksploderede i Kalvehave - ifølge lokale fordi partiet kæmper imod et udrejsecenter på øen Lindholm.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Borgerne i Kalvehave på Sydsjælland er glade ovenpå valgresultatet. Mange er især glade for, at Radikale Venstre trak 13,2 procentpoint flere stemmer i forhold til sidste valg.

- Vi drak mange øl i går, siger Camilla Schmøde fra Viemose.

Partiet fik 15,2 procent af stemmerne i Kalvehave. Det svarer til 214 stemmer – ved sidste valg fik partiet blot 30 stemmer på valgstedet.

quote Vi er nødt til at kæmpe imod

Camilla Schmøde, Viemose

Siden planerne om et udrejsecenter for kriminelle udlændinge på øen Lindholm blev præsenteret, har en gruppe aktive borgere demonstreret imod planerne. De har sendt tusindvis af mails og læserbreve og arrangeret et utal af møder for at få politikerne på andre tanker.

- Det er ikke noget, vi selv har valgt, men vi er nødt til at kæmpe imod, siger Camilla Schmøde.

Artiklen fortsætter under billedet.

Camilla Schmøde fra Kalvehave er arg modstander af Lindholm-planerne.
Camilla Schmøde fra Kalvehave er arg modstander af Lindholm-planerne. Foto: TV2 ØST

Ville have klart svar fra politikerne

Senest har gruppen skrevet til alle politikerne, der gik på valg, for at finde ud af, hvem der er for, og hvem der er imod udrejsecenter Lindholm.

- Vi syntes, vi var nødt til at prøve at vise vælgerne, hvor det var godt at sætte sin stemme, siger Camilla Schmøde.

quote Jeg har bestemt sat mit kryds efter det, der handlede om Lindholm

Lise Petersen, Kalvehave

For adskillige borgere har netop Lindholm-planerne været afgørende for, hvor krydset endte.

- Jeg har bestemt sat mit kryds efter det, der handlede om Lindholm, for det føler jeg er det vigtigste lige nu og her, siger Lise Petersen fra Kalvehave.

Radikale Venstre har fokus på Lindholm

Valgresultatet glæder det nyvalgte folketingsmedlem Katrine Olldag (R). For en hel del af Radikale Venstres valgkamp har været rettet mod Lindholm. Blandt andet hoppede partiets politiske leder, Morten Østergaard (R), i vandet i marts for at svømme den 3,5 kilometer lange distance væk fra Lindholm og ind til Kalvehave. Det gjorde han for at sende et signal om, at han havde fået nok af regeringen og Dansk Folkepartis symbolpolitik, som han mente, landet var ved at drukne i.

quote Da jeg så stemmetallene, havde jeg aldrig troet, det skulle derop

Katrine Olldag (R), Folketingskandidat

- Det siger jo, at de (vælgerne i Kalvehave red.) tror på, at Radikale Venstre har musklerne til at få Lindholm taget af bordet. Da jeg så stemmetallene, havde jeg aldrig troet, det skulle derop. Jeg havde håbet, det ville ses i Kalvehave, men at det slog så hårdt igennem, er jeg meget glædeligt overrasket over, siger Katrine Olldag.

Artiklen fortsætter under billedet.

Morten Østergaard (S) svømmer fra Lindholm til Kalvehave.
Morten Østergaard (S) svømmer fra Lindholm til Kalvehave. Foto: TV2 ØST

Lokal R-kandidat valgt ind i Folketinget

Katrine Olldag er én af de lokale kandidater, der har kæmpet imod Lindholm. Hun bor selv i Vordingborg Kommune og er for første gang blevet valgt ind i Folketinget med sine 1.595 personlige stemmer.

- Jeg har det bare så vildt. Jeg kan slet ikke forstå det. Det tager nok lige et par dage, før det synker ind. At der er nogle, der tror så meget på mig, at de har givet mig det her mandat, det giver mig blod på tanden, siger Katrine Olldag.

Katrine Olldag (R) er for første gang blevet valgt ind i Folketinget.
Katrine Olldag (R) er for første gang blevet valgt ind i Folketinget. Foto: TV2 ØST

Borgmester kæmper imod

Den radikale svømmetur trak på landsplan 13 procent flere stemmer og til trods for, at Vordingborgs socialdemokratiske borgmester har kæmpet side om side med borgerne mod udrejsecentret, så er Socialdemokratiet i Kalvehave gået hele tre procent tilbage.

quote De har valgt at stemme på de partier, som har sagt helt entydigt, at de vil kæmpe med næb og klør

Mikael Smed (S), Borgmester, Vordingborg Kommune

- Det, at vi landspolitisk ikke har meldt klart ud, at vi tager afstand fra et udrejsecenter på Lindholm, det har selvfølgelig betydet noget for de vælgere, der skulle tage stilling derude, og de har valgt at stemme på de partier, som har sagt helt entydigt, at de vil kæmpe med næb og klør for, at der ikke kom et udrejsecenter på Lindholm, siger Mikael Smed (S), der er borgmester i Vordingborg Kommune.

Artiklen fortsætter under billedet.

 
  Foto: TV2 ØST

Glade vælgere i Kalvehave

Beboerne i Kalvehave føler, at hele Sjællands Storkreds har bakket dem op i deres kritik af regeringen og Dansk Folkepartis planer om Lindholm, og derfor er de glade, selvom kampen om Lindholm endnu ikke er forbi.

- Vi arbejder videre endnu på fuld knald, fordi vi skal ikke tabe momentum nu. Der er en masse mennesker, der har engageret sig i det her, og vi er fuldstændig klar over, at det ikke er forbi endnu, siger Thomas Finke fra Kalvehave.


Nyhedsoverblik