Ligger for tæt på kysten - nu skal ægtepar fjerne altan, stakit, terrasser og petanquebane

Et ægtepar fra Atterup i Odsherred skal fjerne et stakit, en altan, flere terrasser og en petanquebane. Det kræver Kystdirektoratet.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Dan og Randi Bordal har boet i deres hus nær Lammefjorden i Atterup i 32 år.

Parret besluttede sig for at sælge, men så opstod der en hel række problemer med deres ejendom.

Kystdirektoratet mener nemlig, at en hel række af parrets initiativer omkring hjemmet i Odsherred Kommune overskrider grænserne for, hvad man må gøre nær kystbeskyttelseslinjen.

quote De lytter slet ikke til os

Dan Bordal

- Vi har jo gået og troet, at det her, det var vores have, Og man har lov til indenfor sin egen have, ligesom andre danskere med deres små parceller, at have bord, bænk og flagstang, hæk, læhegn og den slags, og så kommer der pludselig påbud, siger Dan Bordal.

Havde fundet en køber

Parret havde egentlig fundet en køber til huset, men køberens advokat mente, at der kunne være problemer i forhold til Kystdirektoratets regler.

Det viste sig ganske rigtigt at være tilfældet.

Dan og Randi Bordal.
Dan og Randi Bordal. Foto: TV2 ØST

- Jeg bliver så irriteret, for hvis der så var en logisk forklaring eller et eller andet formål med hvorfor, vi ikke må de her ting. Men det er der ikke, der bliver bare refereret til, at det er der ikke præcedens for, eller vores paragraffer siger, det kan vi ikke. De lytter slet ikke til os, siger Dan Bordal. 

Ud over et stakit, en altan, flere terrasser og en petanquebane skal også husets drivhus fjernes, da direktoratet finder, at det reelt er en udestue.

- Den måde de her forskellige paragraffer bliver behandlet af sagsbehandlerne. Den er alt for rigid. Den bør blødes op, siger han.

Kystdirektoratet: Vi skal håndhæve loven 

Familien Bordal har klaget over afgørelsen fra Kystdirektoratet. 

Derfor kan Kystdirektoratet heller ikke kommentere på den konkrete sag.

Områdechef Hans Erik Cutoi Toft fra Kystdirektoratet mener dog ikke, at det er overraskende, at direktoratet giver påbud til en familie 32 år efter, at tingene er opført.

quote Vi skal administrere de regler, som Folketinget har lagt fast på det her område

Hans Erik Cutoi Toft, områdechef i Kystdirektoratet

- Reglerne i sig selv siger ikke, hvor lang tid, der skal gå.  Når vi får en anmeldelse eller henvendelse, så reagerer vi på den. Uanset hvor gammelt forholdet er, siger han.

Han siger, at reglerne er ganske stramme, og fortæller, at der er ganske mange sager, hvor borgere ikke har været opmærksomme på dem.

- Der er mange, der ikke er klar over, at man skal have dispensation til at lave selv små ting. Mit indtryk er ikke, at det sker i ond vilje – men folk gør det jo alligevel, siger Hans Erik Cutoi Toft. 

Her ligger familiens hus i Atterup i Odsherred.
Her ligger familiens hus i Atterup i Odsherred. Foto: Google Maps

De mange sager fik for få år siden politikerne til at ændre på reglerne for, hvad man som boligejer må gøre indenfor kystbeskyttelseslinjen, blandt andet fik direktoratet større spillerum til at give dispensationer.

Det betyder dog ikke, at direktoratet kan give dispensationer i blinde, siger Hans Erik Cutoi Toft.

- Hvis det kan lovliggøres med en tilladelse, så gør vi det. Men kan det ikke det, så skal det jo ændres tilbage. Vi skal administrere de regler, som Folketinget har lagt fast på det her område, siger Hans Erik Cutoi Toft.

Talsmand: der er stadig rigtig mange sager

Trods omlægninger der skulle skabe mere fleksible forhold for borgere, der bor nær strandbeskyttelseslinjen, så er der stadig rigtig mange sager på området.

Det siger Ifølge Gert Johanson, der er formand for Den landsdækkende gruppe ramt af rigide afgørelser.  Det er en forening, der protesterer og hjælper borgere med en række sager, hvor borgere klemmes for at gøre det samme som boligejere, der ikke bor i strandbeskyttelseslinjen.

Dan og Randi Bordals hjem.
Dan og Randi Bordals hjem.

Han har ikke været ind over den konkrete sag, men har generelt et godt billede over sagerne, siger han.

- Trods ændringerne, så er det altså meget begrænset, hvad der er sket.  Der er stadig en hel række sager om småting, som myndighederne altså ikke efter min mening burde bruge tid på. Men der er nu indført en bagatelgrænse, der tillader nogle ting nær en bolig derude. Men hvis man har en stor grund, så står man næsten lige så skidt i dag, som man gjorde før lovændringerne, siger han. 

Læs også
Ulovlig terrasse bliver måske reddet
Læs også
Ulovlig terrasse bliver måske reddet

Han mener dog ud fra vores omtale, at ægteparret i Odsherred kan have en god sag, og derfor muligvis også kan få medhold i deres klager.


Nyhedsoverblik