Lektor kritiserer region: Region Sjælland forsømmer at helbrede med musik

Region Sjælland er den region, hvor musik som led i behandlingen bruges mindst i Danmark.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Kun en tredjedel af landets hospitaler bruger musik som en struktureret del af patientbehandlingen, viser ny rapport. Musik har ellers mange lindrende effekter, og hospitalerne vil gerne, men de mangler hjælp og viden, siger de. Det skriver Politiken onsdag på baggrund af en rapport, som er udarbejdet i samarbejde mellem komponisternes danske interesseorganisation, DJBFA, og Nordjysk Center for Kultur og Sundhed (NOCKS) ved Aalborg Universitet.

I undersøgelsen, der er den hidtil største af sin art i Danmark, svarer 315 ledende sygeplejerske fra 24 hospitaler fordelt på landets fem regioner samt alle danske hospicer på, hvordan de bruger musik på deres respektive institutioner. Mens 95 procent af hospicerne bruger musik, er tallet 75 procent blandt hospitalsafdelingerne. I de fleste tilfælde er der tale om ustrukturerede tiltag, såsom at patienterne kan lytte til musik på deres eget udstyr. Kun cirka en tredjedel af hospitalerne har ifølge rapporten en fokuseret indsats med musik. For eksempel et patientkor, en musikterapeut eller livemusik.

Region Sjælland klarer sig dårligst i undersøgelsen, hvor 36 procent af regionens hospitaler ikke har nogen musiktiltag.

Lektor på Syddansk Musikkonservatorium Margrethe Langer Bro har på nært hold studeret, hvilken effekt musik kan have på patienter under en hospitalsbehandling. Alle 143 patienter, der var med i forsøget i forbindelse med ph.d.-afhandlingen, oplevede en angstreduktion i forbindelse med deres behandling i forhold til kontrolgruppen.


Nyhedsoverblik