Landmændenes milliardtab kan give negativ efterklang i landdistrikterne

Det vil også have økonomisk betydning i landdistrikterne, at landmændene taber milliarder af kroner på tørken. Det vurderer Landbrug & Fødevarer.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

I efterhånden lang tid har landmændene været i fuld gang på markerne for at få årets høst i hus, og det er foregået langt tidligere end normalt på grund af den voldsomme tørke.

Tørken betyder, at landmændene frygter rekordstore tab i deres udbytte. Tab, der samlet set vil løbe op i fire-fem milliarder kroner, som det ser ud lige nu. 

høst
Læs også
Tørke går hårdt ud over høsten: - Jeg har aldrig oplevet noget så dårligt før
høst
Læs også
Tørke går hårdt ud over høsten: - Jeg har aldrig oplevet noget så dårligt før

Men det er ikke kun på landmændenes kistebund, at den begrænsede høst vil kunne mærkes, vurderer Troels Toft, der er sektordirektør hos Seges under Landbrug & Fødevarer.

- Det vil have stor afsmittende betydning i landdistrikterne, for det er jo penge, der ikke kan bruges hos den lokale håndværker og i den lokale brugs. De milliarder, som der vil mangle, ville jo også blive brugt der, og det kan de ikke nu, siger han til TV ØST.

Priser på brød ryger i vejret

Også i priserne på for eksempel brød vil de danske forbrugere kunne mærke, at landmændene har kunnet høste langt mindre end normalt.

- I første omgang har høstudbytterne i Danmark faktisk ikke noget at gøre med forbrugerpriserne, fordi det egentlig bestemmes af verdensmarkedspriserne. Men nu er det sådan, at vi ikke er de eneste, der har tørkeproblemer i år, siger Troels Toft. 

Tørke
Læs også
Avis: Udbyttet af årets kornhøst bliver usædvanligt lavt
Tørke
Læs også
Avis: Udbyttet af årets kornhøst bliver usædvanligt lavt

- Det gælder hele vejen rundt om Østersøen, og det gælder også i Sydøsteuropa og langt ovre i Rusland, og faktisk også i Midtvesten i USA. Ingen af de steder er der de høstudbytter, som man havde regnet med, og det vil sige, der er mindre korn på verdensmarkederne. Det presser priserne op.

LandbrugsAvisens høstprognose viser, at udbyttet på kornmarkerne sandsynligvis bliver den ringeste i 100 år målt i forhold til normaludbyttet. 

Der kommer til at mangle milliarder på bundlinjen hos de danske landmænd. Årets kornhøst ser ud til at blive usædvanligt lav. Ifølge landbrugets eget fagblad, LandbrugsAvisen, er der tale om den største nedgang i udbytte i 100 år.

Nyhedsoverblik