Lærer og elever ramt i hovedet af klimaanlæg - nu er de tilbage i klasselokalet

En måned efter et ventilationsanlæg faldt ned i et lokale på Byskovskolen afdeling Asgård, er elever nu tilbage i nogle af de berørte lokaler.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Byskovskolen afdeling Asgård i Benløse ved Ringsted er stadig mærket af den ulykke, der skete den 8. oktober. Her faldt et helt nyt ventilationsanlæg ned fra loftet i en femteklasse, mens en lærer og to elever var i lokalet.

- Det var jo dybt tragisk, siger skoleleder Martin Falkenberg Kofoed.

Læreren er stadig sygemeldt som følge af den hjernerystelse og operation i skulderen, hun har været igennem efter ulykken. Eleverne fik mindre skrammer.

De nye ventilationsanlæg var blevet sat op i ni klasselokaler. Efter ulykken blev alle ni lokaler taget ud af brug, og først i denne uge har elever kunne flytte ind i fire af lokalerne igen.

quote Jeg tør ikke tænke på, hvad der <em>kunne </em>være sket

Martin Falkenberg Kofoed, skoleleder, Byskovskolen, Benløse

- Det er blandt an den femteklasse, hvor ulykken skete i, der er kommet tilbage. De var i udgangspunktet glade for at komme tilbage i deres vante rammer, siger Martin Falkenberg Kofoed og fortsætter:

- Der er selvfølgelig blevet talt rigtig meget med dem, både lige efter ulykken, men også nu her, hvor de kom tilbage i deres klasselokale, om hvordan de forholder sig til det.

Klimaanlæg er pillet ned igen

Ingen af de fire lokaler har pt ventilationsanlæg i loftet. De er blevet pillet ned, og det samme er meningen med de ventilationsanlæg, der er i de sidste fem afspærrede lokaler.

- De skal tages ned, fordi man skal undersøge, hvordan man kan sætte dem op igen, så der ikke sker lignende ulykker, siger skolelederen.

Klimaanlæg faldt ned
Læs også
Klimaanlæg ramte lærer og elever i hovedet - her ligger ansvaret
Klimaanlæg faldt ned
Læs også
Klimaanlæg ramte lærer og elever i hovedet - her ligger ansvaret

Det betyder, at Byskovskolen afdeling Asgård er noget udfordret på pladsen.

- Vi har en masse ikke-installerede ventilationsanlæg stående på gangene, og det er selvfølgelig med til at udfordre vores hverdag. De fylder nemlig en del, siger Martin Falkenberg Kofoed.

Artiklen fortsætter under billedet.

Det var et klimaanlæg som dette, som faldt ned og ramte en lærer og to elever på Byskovskolen afdeling Asgård.
Det var et klimaanlæg som dette, som faldt ned og ramte en lærer og to elever på Byskovskolen afdeling Asgård. Foto: Tina Mortensen - TV2 ØST

Samtidig er der fortsat fem klasser, der ikke kan bruge deres klasselokaler, men er midlertidigt genhuset i mødelokaler, faglokaler og en tumlesal. Hvornår de kan vende tilbage, afhænger af, hvornår ventilationsanlæggene bliver pillet ned, og det ved skolelederen ikke.

- Vi kan godt mærke på børnene, at de mangler deres vante rammer, og de er påvirkede af ikke at vide, hvornår de kommer tilbage, siger skolelederen.

Tør ikke tænke på, hvad der kunne være sket

Det er firmaet Dansk Klima Service, som har stået for opsætningen af de nye ventilationsanlæg på Byskovskolen afdeling Asgård.

I et interview med TV2 ØST, dagen efter ulykken, fortalte ejeren, Allan Løvstad, at skruerne, der skulle holde klimaanlæget fast i loftet, ikke havde fået fat i de spær, de skulle.

Anlægget vejer cirka 300 kilo.

- Jeg tør ikke tænke på, hvad der kunne være sket. Det er selvfølgelig også derfor, vi vil have fuldstændig vished for, at når nu de bliver hængt op igen, at de så også bliver hængende, siger skolelederen for Byskovskolen.

Læs også
Klimaanlæg faldt ned fra loft i skoleklasse: - Firma har begået en meget alvorlig fejl
Læs også
Klimaanlæg faldt ned fra loft i skoleklasse: - Firma har begået en meget alvorlig fejl

I Ringsted Kommune ved man heller ikke, hvornår ventilationsanlæggene er på plads i alle lokalerne.

-  Vi er stadig i gang med at afklare det præcise videre forløb for ventilationsanlæggene i de resterende lokaler. Alle lokalerne skal stadig have nye ventilationsanlæg, og når de sættes op på ny, skal vi have grundig dokumentation for, at lokalerne derefter er sikre at bruge. Hvordan og hvornår det præcist sker, har vi endnu ikke fuldt overblik over, siger Mette Jeppesen, direktør for de tekniske centre i Ringsted Kommune.

Påbud er fjernet

Efter ulykken konkluderede Arbejdstilsynet, at Ringsted Kommune var medansvarlig for ulykken, da kommunen ikke havde udpeget en sikkerhedskoordinator i forbindelse med opsætningen af de nye ventilationsanlæg.

Men det var Ringsted Kommune ikke enig i og klagede over det strakspåbud, Arbejdstilsynet havde givet.

I slutningen af oktober trak Arbejdstilsynet påbuddet til kommunen tilbage, skrev Sjællandske

Video: En alvorlig ulykke på Asgårdsskolen i Ringsted kvæstede en kvindelig lærer alvorligt. Det skete, da et klimaanlæg styrtede ned fra loftet og ramte hende. Nu tager montøren ansvaret for ulykken.

Nyhedsoverblik